Головна Новини Суспільство події ТОП подій п'ятниці: катастрофа літака з українцями на борту і втрата $31 млн через нові санкції РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

ТОП подій п'ятниці: катастрофа літака з українцями на борту і втрата $31 млн через нові санкції РФ

Сьогодні Україна і Росія домовилися про те, що обнулять претензії щодо газу, а "Нафтогаз" отримає 2,9 млрд доларів

27 грудня 2019, 19:55 comments2387
Поділіться публікацією:
ТОП подій п'ятниці: катастрофа літака з українцями на борту і втрата $31 млн через нові санкції РФ

Авіакатастрофа. Сьогодні вранці світ сколихнула новина про аварію в Казахстані літака, який прямував з Алмати в Нур-Султан. За попередніми даними, повітряне судно не змогло набрати висоту і впало у приватному секторі, врізавшись в двоповерховий будинок. На борту лайнера перебували 93 людини, 12 з яких загинули. Ще 49 осіб перебувають у лікарнях. Серед постраждалих – двоє українців: хлопець і дівчина 28 і 29 років, які отримали травми хребта. На місці працюють експерти, а серед попередніх версій катастрофи – помилка пілота, який загинув, і технічна несправність повітряного судна.

Газове питання. Росія і Україна домовилися про взаємне зняття претензій щодо газових питань. За словами глави російського Міненерго Олександра Новака, в перший же день нового року вони обнуляють взаємні претензії, а також знімають арешти з майна в рахунок прийнятих рішень по судовим позовам. "Газпром" виплатить "Нафтогазу" 2,9 млрд доларів за рішенням Стокгольмського арбітражу, а українська сторона відмовиться від претензій на 7,4 млрд доларів.

Незаконні польоти над Кримом. Україна стягнула перший штраф  за незаконний політ над територією тимчасово окупованого Росією Криму. Так, наша країна через анексію півострова не може гарантувати безпеку польотів у повітряному просторі. Тому вже п'ять років Україна намагається притягнути до відповідальності авіакомпанії за здійснення польотів, які порушують повітряний простір України над тимчасово окупованим Кримом.

Порушень вже більше 200, хоча відповідальність ніхто не поніс. Однак в український бюджет нещодавно сплатили штраф після польоту повітряного судна казахського акціонерного товариства "Авіакомпанія Euro-Asia Air", який відбувся у серпні в межах забороненої зони. Авіакомпанія Казахстану визнала провину і оплатила в нашу держскарбницю 136 тис грн. Однак загальна сума штрафів за незаконні польоти над Кримом становить вже 13 млрд грн.

Ехо санкцій. Через нові санкції з боку РФ Україна втратить 1,3% експорту в Росію на суму 31,2 мільйона доларів. Так, сусіди заборонили експортувати в Україну папір і картон для утилізації, а це 0,4% від імпорту всіх російських товарів в Україну, що еквівалентно 21,4 мільйонам доларів. Раніше Україна отримувала практично 50% цих товарів тільки з Росії. Крім того, заборона поширюється на українські грілки, медичні трубки і повітроводи, джгути, кукурудзяний крохмаль, глюкозу, фруктозу, котли та радіатори центрального опалення.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!