Блог

Сергій Магера: Аномалії чи нова норма? Як глобальне потепління змінює клімат на наших очах

Цьогорічний жовтень став багатим на різні погодні аномалії, рекорди та антирекорди, зафіксовані чи не по всій планеті. Та в цьому випадку у таких різних, здавалося б, погодних явищ, як посуха і повінь, одне глибинне джерело - глобальне потепління. Його наслідки вже стають такими масштабними, що не помічати їх просто неможливо.

0

comments909

Сергій Магера

Народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування

Маріуполець від народження і назавжди

Нещодавно ми побачили один з найпотужніших ураганів в США за останній час, “Мілтон”. Понад 5 млн вимушених переселенців. 3 млн людей без світла. Руйнування сотень будівель на мільярди доларів. Десятки загинувших й травмованих. Глобальні зміни в кліматі призводять і до посилення стихії. За останні десятиліття ймовірність аномального підвищення температури моря у широтах поблизу США збільшилась у сотні разів. А теплі моря - головне місце народження ураганів. І чим більше буде температура, тим частіше вони будуть виникати й більш руйнівними будуть.

У Сахарі, найгарячішому місці на планеті, за добу випала річна кількість опадів. Найхолодніше, Антарктида, відростила рекордний рослинний покрив за останні декілька десятиліть. А рівень води у найбільшій річці на планеті, Амазонці, подекуди впав до найнижчого рівня за всю історію спостережень.

При чому всі ці аномалії, як це в природі часто буває, будуть нести віддалені та чималі наслідки. Рясні дощі, що пройшлися Сахарою, можуть змінити хід погоди в регіоні на найближчі місяці й навіть роки. Адже більша кількість вологи, що збирається в повітрі, може викликати ще більше штормів. А обміління Амазонки у поєднанні з підвищенням температури, зробило тропічні ліси сухішими та більш вразливими до великих лісових пожеж. Озеленення Антарктиди - це вже сам по собі маркер великих кліматичних змін, а саме підвищення CO2 в атмосфері.

Всі ці явища - наслідок однієї великої проблеми, глобального потепління. Не бачити чи відкидати його сьогодні - це просто закривати очі перед реальністю. Діяльність людства призвела до надмасштабних кліматичних змін по всій планеті. І тільки в силах людства ж ці зміни якось стримати та мінімізувати їх наслідки для усього живого. Зелена енергетика, перероблення сміття, зменшення викидів та інші екотренди - все це вже давно перестало бути чимось необовʼязковим. Слідувати їм точно не буде помилкою, адже саме вони можуть стати нашим порятунком.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!