Блог

Сергій Магера: Злочин без терміну давності. Роковини теракту в Оленівці

29 липня - друга річниця теракту в Оленівці. 50 військовополонених, захисників Маріуполя, попри всі можливі міжнародні конвенції та особисті зобовʼязання, що надавала росія під час виходу українського гарнізону з “Азовсталі”, були фактично страчені. Причому зроблено все було максимально цинічно й показово. Але визнати свій воєнний злочин росіяни, звичайно, відмовились, і звинуватили у всьому Україну, щоб дискредитувати нас перед світом.

0

comments3637

Сергій Магера

Народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування

Маріуполець від народження і назавжди

Однак жодних реальних доказів, що до цього може бути якось причетна Україна, як не було, так і немає. Всі висновки розслідувань незалежних OSINT-команд збігаються - це спланований теракт, і вчинила його росія. Сьогодні Генеральна прокуратура та СБУ повідомили й перші результати офіційного розслідування теракту. В українського слідства є достатньо доказів для повідомлення про підозру начальнику так званої «Волноваської виправної колонії» та його першому заступнику у порушенні законів та звичаїв війни. 

Встановлено, що після вибуху підозрювані, не дивлячись на наявність тяжких поранень та велику кількість постраждалих, попри заклики про допомогу, навмисно зволікали з наданням невідкладної медичної допомоги та евакуацією військовослужбовців у медзаклад. Також вони не забезпечили належних та достатніх медичних препаратів і засобів для надання допомоги. Все це призвело до загибелі від отриманих поранень до та під час евакуації 9 військовослужбовців «Азову».

Це перші результати, але точно останні. Перші винні, але скільки їх ще буде. Адже такий масштабний злочин мала планувати та реалізовувати ціла група. Враховуючи його масштабність і резонансність, до його розслідування має активно долучатися й міжнародна спільнота. В ООН спочатку вирішили створити місію із встановлення фактів трагедії в Оленівці, але згодом її розформували через неможливість доставити експертів до місця події та через відсутність «необхідних гарантій безпеки». Зараз ми вимагаємо від ООН відновити місію з розслідування вибуху в Оленівці. Адже притягнути агресора до відповідальності за його численні злочини може тільки консолідована сила. І шкода, що ООН досі не може наважитися нею стати. 

Віримо в справедливість, сподіваємося на покарання для всіх причетних до цього та інших терактів. Рано чи пізно, але це має статися.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!