Блог

Бала Віталій: Чому "Нормандський формат" не міг привести до миру в Україні

Не варто повторювати помилок ні сьогодні, ні у майбутньому

1

comments8476

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Гарна новина про постачання США Україні високоточних реактивних систем залпового вогню подобаєтьсмя не всім союзникам США у НАТО.

Wall Street Journal пише, що на західному фронті проти росії починають з’являтися тріщини, коли європейські союзники Америки все більше розходяться щодо того, чи продовжувати постачати Україні потужнішу зброю. Мова йде перш за все про Францію та Німеччину, які сумніваються, що росія може безпосередньо загрожувати країнам-членам НАТО. А постачання потужної зброї Україні продовжить війну та ще більше негативно впливатиме на економіку країн Європи.

Таку позицію Франції та Німеччини пояснює і тристороння телефонна розмова путіна, Еммануеля Макрона та Олафа Шольца 28 травня. Шольц і Макрон постійно розмовляють з путіним і саме від Макрона ми почули дивні заяви про припинення війни за рахунок відмови від українських територій.

Та й допомога від цих країн має здебільшого не військовий характер. А у Німеччині вже навіть преса звинувачує Шольца у невиконанні Німеччиною взятих на себе зобов'язань щодо постачання Україні зброї.

Хочу всім нагадати, що саме Франція та Німеччина були учасниками "Нормандського формату".

Тепер вже всім має бути зрозуміло, що у такому форматі не могло бути жодного мирного рішення з урахуванням національних інтересів України і його таки і не було. Тому трохи дивно чути, що вони ніби готові надати якісь гарантії Україні.

Про позицію цих країн потрібно знати, пам'ятати і враховувати на майбутнє.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!