Блог

Алексей Буряченко: “Чорний список” держав з високим рівнем корупції, тепер без України

Корупція. Боротьба із внутрішнім ворогом.

3

comments7909

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Група держав Ради Європи проти корупції (GRECO) оприлюднила проміжний звіт 4-го раунду оцінки досягнень України в питаннях запобігання корупції щодо народних депутатів, суддів та прокурорів. У проміжному звіті GRECO йдеться, що Україна продемонструвала готовність боротьби з корупцією попри повномасштабне вторгнення Росії. GRECO дійшла висновку, що поточний рівень дотримання рекомендацій Україною більше не є "незадовільним", і, таким чином, Україна виходить з процедури невиконання кроків щодо протидії корупції.

 

Хто не знає, GRECO (The Group of States against Corruption — «Група держав проти корупції») — орган Ради Європи з антикорупційного моніторингу. Всі члени РЄ є також членами GRECO.

 

Водночас, не відкидаючи наявність в Україні серйозних корупційних проблем, було б зовсім неправильно не відзначати помітний прогрес нашої держави на шляху боротьби з корупцією, який виражається як у масштабних викриттях корупціонерів, що тривають останнім часом в Україні, так і в оцінках авторитетних міжнародних інституцій, які займаються питаннями боротьби з корупцією.

 

Так, українці часто схильні применшувати успіхи нашої держави, а часом навіть стверджувати, що ми взагалі не маємо досягнень, самі проблеми. Тому оцінки незалежних західних моніторингових інституцій мають особливу вагу. Крім того, висновки авторитетних європейських структур є надзвичайно важливими у контексті виконання Україною вимог щодо початку переговорів про вступ до Європейського Союзу. Тому ми маємо усі підстави говорити про справжній антикорупційний прорив для України!

 

Європейський орган вирішив, що за рік великої війни Україна завершила більше реформ, ніж за кілька попередніх років. Як наслідок, нас викреслили з чорного списку. Варто зауважити також, що ситуація з антикорупцією важлива не тільки для ЄС. Переговори з донорами щодо коштів на відновлення, діалог з МВФ, макрофінансова допомога від США – всі ці міжнародні діалоги України з партнерами так чи інакше впираються у питання протидії корупції. А, давайте будемо відверті, на фоні значного падіння ВВП, гроші - це зараз те, що потрібно Україні не менше, а ніж західна зброя.

 

«Воєнний час призвів до необхідності запровадження воєнного, надзвичайного стану та перестановки пріоритетів. У такому контексті важливо, що Україна все ж продовжила роботу над виконанням рекомендацій GRECO. Навіть якщо робота ще попереду, як зазначено в цьому звіті, вчасне надання Україною інформації до GRECO, а також повідомлений прогрес заслуговують високої оцінки», - наголошується у заяві Групи.

 

Затверджена на сесії оцінка свідчить, що Україна "задовільно виконала або втілює задовільною мірою" 15 з 31 рекомендації (рік тому таких було 9). Ще 9 перебувають у процесі виконання, 7 лишаються не виконаними, за європейською оцінкою (в тогорічному звіті було 14 та 8 відповідно).

 

Чи це остаточна перемога, звичайно ні, але Україна, за рахунок рішучої боротьби наших правоохоронців, перш за все, яких відзначив у своєму зверненні Президент України Володимир Зеленський, це Державне бюро розслідувань (ДБР), Офіс генерального прокурора та Служба безпеки України (СБУ), змогла яскраво продемонструвати нашим іноземним партнерам, що війна не послабила, а тільки посилила нашу антикорупційну боротьбу, консолідувавши усіх на протистояння, окрім зовнішнього, ще і з внутрішнім ворогом — корупцією! І надзвичайно важливо, що боротьбу цю очолив безпосередньо сам Володимир Зеленський, це, насправді, був для всіх ключовий сигнал — “недоторканих у цій країні більше не існує” і не важливо, чи ти олігарх, чи звичайний хабарник та корупціонер, за тобою, рано чи пізно, прийдуть і ти усе награбоване віддасиш українцям з відсотками!

 

За останніми соціологічними дослідженнями, особливо детально це було відображено в дослідженнях кампанії  “Active Group”,  за період війни правоохоронні органи значно підвищили рейтинг довіри до своєї роботи, особливо відзначилась нещодавно створене, але уже надзвичайно ефективно працююче Державне бюро розслідувань, яке є беззаперечним лідером довіри українців серед правоохоронних органів.

 

Як і за рахунок яких здобутків та успішних кейсів нашим правоохоронцям вдалося повернути, а комусь здобути довіру українців? Цих кейсів насправді багато... Найбільш успішний та резонансний кейс від СБУ — це, звичайно, їх системна та ефективна боротьба з мінімізацію російського впливу через релігійні організації і, перш за все, УПЦ МП та робота по виявленню та знешкодженню колаборантів та ворожих агентів. Офіс Генерального прокурора взяв на себе дуже кропітку та трудомістку функцію збору доказів про злочини окупантів для МКС і після зміни очільника на Костіна став, дійсно, тим правоохоронним органом з наглядовими функціями, який пройшов внутрішнє самоочищення та на який ми так давно чекали та сподівалися, але рости ще є куди...

 

Ну і на останок, про Державне бюро розслідувань хочуть розказати найбільше, адже хлопці, дійсно, стараються і того варті! Так, саме ДБР показало олігархам в Україні раз і на завжди їх місце, або в тюрмі, або в чесний прозорий бізнес, без впливу на владу. Повернення облгазів, кейс по Жеваго та Фірташу, свідчать про те, що для ДБР немає корупційних авторитетів з минулого і правила справедливої та чесної гри від тепер одні для всіх. Успіхи по боротьбі з корупцією на митниці та в податковій, говорять самі за себе. Під кримінальними провадженнями “ходить” фактично все керівництво митниці, а збитки, які не чесні на руку митники наносили державі, оцінив сам директор ДБР Олексій Сухачов, вони склали, близько, 10 млрд. доларів недоотримання в державну казну щомісяця. Цифри і справді вражають.

 

Переконаний, що така робота ДБР є найкращим “мотиватором” для податківців та митників, які ще залишились в системі і чітко дали зрозуміти пріоритети держави під час війни — це нульова толерантність до корупції та наповнення державного бюджету. Адже, ми ж розуміємо, що війна справа не із дешевих, а мародерити та обкрадати державу під час війни, ніхто не дозволить, хочете працювати не державу — працюйте, якщо на себе, то це в приватний сектор, а тим хто цього не зрозуміє — нари!

 

Ну і останній і, як на мене, один із найбільш важливих та одночасно делікатних кейсів ДБР — це запобігання, виявлення та розслідування кримінальних правопорушень у військовій царині. Під час війни це особливо важливо, показувати суспільству, що зловживання, навіть закритій для усіх, воєнній царині не залишаються без покарання, не спускаються “на тормозах” та не приховуються! Це про справедливість. Адже усі ми спільно працюємо на перемогу і кожен на своєму місці допомагає ЗСУ та наближає перемогу. А мародерити на закупівлях, “відмазувати” мобілізованих у воєнкоматах, наживатися на гуманітарній допомозі — це найбільш ниці вчинки, які може вчинити людина і суспільство має право знати своїх “героїв” в обличчя. [https://dbr.gov.ua/news/pered-sudom-postane-kerivnictvo-vidomoi-merezhi-vijskovih-magaziniv-za-mahinacii-z-gumanitarnoyu-dopomogoyu-dlya-zsuhttps://dbr.gov.ua/news/dbr-zatrimalo-u-harkovi-dvoh-vijskovih-yaki-za-groshi-dopomagali-uhilyantamhttps://dbr.gov.ua/news/dbr-zatrimalo-pravoohoronciv-z-lvivshhini-yaki-hotili-zarobiti-na-blagodijnij-dopomozi-vijskovim]

 

Чи можуть наші правоохоронці працювати ще краще, переконаний, що так, потенціал для цього вони зможуть знайти в самих собі шляхом самоочищення та трансформації, а нещодавно створені, як ДБР, за рахунок збільшення державної підтримки. Адже ті хто працюють, абсолютно логічно, мають бути підтримані та заохочені державою, а показник у майже 50 000 кримінальних проваджень, та 1800 вироків, говорять самі за себе. Відкриття регіональних представництв у кожній області, це той мінімум, який може забезпечити держава, для забезпечення донесення справедливості та невідворотності покарання ближче до “землі”, ближче до самих корупціонерів, які цього дуже бояться... З офіційної позиції ДБР зрозуміло, що вони чітко усвідомлюють, що необхідно налагоджувати більш тісну комунікацію із стейкхолдерами на регіональному рівні, але не завжди на це вистачає сил та ресурсів, адже фінансування в такі складні часи досить обмежене, але якщо його порівняти з фінансуванням інших правоохоронних органів, до прикладу, з, наразі, мало ефективним НАБУ, то воно менше майже вдвічі... Є над чим замислитись, погодьтесь. Можливо, тих хто ефективно працює — підтримувати, а тих хто ні — ні.., адже, це гроші платників податків і вони, рано чи пізно, запитають про результат.

 

Але добре, щось я сильно заглибився в антикорупційну тематику, а стаття у нас сьогодні, виключно, “на позитиві”! Антикорупційна боротьба триватиме, як і боротьба в інших сферах за розбудову незалежної, захищеної, заможної європейської України. Але не треба ігнорувати того факту, що останнім часом Україна пройшла на шляху реформ значно більший шлях, аніж до того за десятиліття після проголошення незалежності. І це стосується усіх сфер української політики та суспільного життя. Україна виявилася значно міцнішою, ніж розказували на Заході окремі «експерти», що пророкували падіння Києва перед російською загрозою за лічені дні. Але цього не сталося. Україна вистояла, але не просто вистояла, а розвивається, змінюється, і прискореним темпом рухається до свого європейського майбутнього. І відбувається ця трансформація на наших очах і дуже швидкими темпами!

 

Залишається сказати тільки одне — Слава Україні! Смерть ворогам! Україна — понад усе! Нас не зламати і не підкорити! А внутрішній ворог буде так само знешкоджений, як і зовнішній, але на це потрібно трохи часу та НАША спільна воля та натхнення!



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!