Блог

Бала Віталій: Головна подія

Бути чи не бути у НАТО?

0

comments7958

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




На цьому тижні головною політичною подією, на мою думку, було оголошення про подачу Україної заявки на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку.
Безумовно, що це правильний і потрібний крок чинної влади.
Тепер я сподіваюсь вже ніхто з представників влади не буде говорити, що напевно НАТО Україні не потрібне, бо нас там не чекають.
Також не будуть говорити про якісь гарантії без вступу у НАТО, як це було на переговорах з росіянами 29 березня у Стамбулі, коли навіть українська делегація на чолі з "видним" дипломатом Арахамією надала російській стороні пропозиції щодо Договору про надання гарантій безпеки Україні. У циї пропозиціях Україна фактично відмовлялася від вступу у НАТО.
Тому, ще раз наголошую, що дуже добре, що у п'ятницю, 30 вересня, президент Володимир Зеленський, голова ВР Руслан Стефанчук та глава уряду Денис Шмигаль підписали заявку на членство україни в НАТО. Хоча, на мою думку, було б краще, якби верховна Рада проголосувала за надання такої заявки. По-перше, ми б побачили, які політичні партії, депутати підтримують, а які депутати не підтримують. А по-друге, парламент таки має відігравати свою роль, тому не дуже зрозуміло, на якій підставі поставив свій підпис спікер ВР Стефанчук.
Також, ми маємо розуміти, що стаття 5 «Північноатлантичний Договір» від 21 березня 1949 року, передбачає вступ у війну всіх членів НАТО, якщо є напад на одного з них. Можна по різному трактувати положення цієї статті, але у реальності НАТО на сьогоднішній день не вступить у війну з росією, щоб захистити Україну, яка не є членом НАТО. Тобто, приймаючи Україну у члени НАТО, країни-учасниці Альянсу повинні будуть нас захищати.
У Володимира Зеленського добре виходить емополітика (політика направлена на емоції, правильна комунікація), але часто вона не має нічого спільного з реальною політикою.
І генеральний Секретар НАТО Йенс Столтенберг і радник з питань національної безпеки Джей Салліван вже заявили, що так двері НАТО відкриті, але вступ треба розглядати іншим часом, а сьогодні потрібно зосередетись на підтримці України.
Але, у будь-якому випадку, подання заявки на вступ України до НАТО правильне рішення і можливо не розглядаючи це питання зараз, щоб якось гарно виглядала ця відмова, країни-члени НАТО і у перше чергу США, будуть надавати Україні більше необхідної зброї для перемоги у війні



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!