Блог

Сергій Магера: Найбільша проблема переселенців. Досвід Маріупольської громади у розвʼязанні житлової проблеми ВПО

Кількість осіб, хто з початку повномасштабного вторгнення рф став внутрішньо переміщеною особою, або повторно перемістився, сягнула 3,5 млн. А з урахуванням тих ВПО, які перемістилися після 2014 року, в Україні нараховується 4,9 млн вимушених переселенців. За різними опитуваннями до 85% від них вважають проблему житла головною для себе. Єдиної державної політики із забезпечення житлом попри два роки великої війни і 10 років войни довгої, на жаль, так і не було напрацьовано. Кожна громада розвʼязує цю проблему в рамках свого бачення. І напрацювання Маріупольської міськради в питанні забезпечення житлом вимушених переселенців з Міста Марії багато в чому може стати взірцем загальнодержавної політики.

0

comments2142

Сергій Магера

Народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування

Маріуполець від народження і назавжди

Для збереження громади в евакуації та всебічної підтримки по всій країні Маріупольською міськрадою за підтримки донорів створена мережа центрів “ЯМаріуполь”. 25 з них вже функціонують в різних регіонах України, ще 10 планується відкрити у 2024 році. Вони надають різноманітні послуги з соціалізації, адаптації та інтеграції маріупольців в громади, що прихистили їх після окупації рідного міста. 

Саме мережа “ЯМаріуполь” стала й центром надання системної допомоги із розвʼязанням питання житла для ВПО. Більше як 52 тис. маріупольських сімей втратили своє житло – і це найбільша проблема для кожної з них. Зараз міськрадою визначено три напрямки допомоги у забезпеченні житлом 170 тисяч людей:

– Створення тимчасового соціального житла. Програма виконується із залученням коштів міжнародних донорів. Розподіл житла відбувається за бальною системою та в першу чергу орієнтований на малозабезпечені сімʼї та військовослужбовців, які гостро потребують розвʼязання житлового питання. Майже 2 тисячі сімей вже подали свої заявки через мережу “ЯМаріуполь”, а перші 35 родин вже отримали його в Дніпрі. Ще 9 будівель переобладнуються.

– Компенсації за пошкоджене та зруйноване майно (згідно із законом №2923). Центри “ЯМаріуполь” надають юридичні консультації щодо подання документів на держпрограму компенсацій. Наразі проведено вже понад 20 тисяч консультацій. Для громад, що перебувають під окупацією, в тому числі й Маріупольської, для визначення факту руйнації чи пошкодження у майбутньому має бути залучений принцип фотофіксації. Такий пілотний проєкт вже відбувся для Мелітопольської громади. Його результати все ще обробляються, а досвід чекає масштабування.

– Програма пільгового кредитування. Маріупольська міськрада пропонує покращити умови держпрограми єОселя, шляхом співфінансування з міськбюджету. Це дозволить щорічно забезпечувати житлом ще 2000 родин. Місто бере на себе перший внесок іпотеки (20%). Очікувана середня вартість місячного платежу для родини – близько 9-11 тис. грн.

Звичайно, самотужки дати житло тисячам і тисячам маріупольців – непосильна задача для місцевої влади. А в короткостроковій перспективі, на жаль, і для держави. Але ті напрацювання, що вже є, як то вибудова системи допомоги й сприяння отриманню нового житла, вже є суттєвим підґрунтям для реінтеграції переселенців. Маємо брати найкращий досвід з регіонів та підіймати його на державний рівень, а не тільки чекати, поки держава розробить і “спустить” свої глобальні програми вниз.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!