Блог

Сергій Магера: Повернути справедливість і відстояти майбутнє: питання екології на Саміті миру

Питання захисту довкілля – одне з ключових на Саміті миру, глобальної української ініціативи, що пройде у Швейцарії 15-16 червня. Це перший захід такого масштабу – весь цивілізований світ збереться, щоб обговорити українську Формулу миру. Єдину реальну ініціативу, завдяки якій може бути встановлений тривалий, і що найголовніше, справедливий мир. Та він не може бути досягнутий без вирішення довкіллєвого питання.

0

comments2185

Сергій Магера

Народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування

Маріуполець від народження і назавжди

Восьмий пункт української Формули миру передбачає протидію екоциду. Для нас це не просто важливо, це надважливо. Зараз наш фокус зосереджений на стражданнях наших людей і втратах, що несе наша інфраструктура, промисловість тощо. Тобто на обʼєктах, створених людиною, і це зрозуміло – адже це ми їх створювали, ми їх будували і для нас вони є зрозумілою й вимірюваною цінністю. 

Та якщо просто подивитися трішки в бік, відійти, так би мовити, від антропоцентризму, то ми побачимо тисячі гектарів спалених лісів, забруднені мастилом і паливом водойми, заміновані й перетворені в місячний пейзаж поля. Збитки довкіллю як мінімум рівноцінні збиткам рукотворним обʼєктам, а вірогідно взагалі перевершують їх. І за це все агресор має нести відповідь.

Такі масштаби екологічної катастрофи, вчиненої рф, вимагають порушувати це питання на найвищому рівні. Пріоритети України та міжнародних партнерів за напрямком екологічної безпеки викристалізувалися у понад 150 зустрічах на високому рівні. Міндовкілля включає туди:

– Дієві механізми реагування на виклики сучасної війни.

– Ефективну політику щодо захисту довкілля та клімату.

– Притягнення росії до відповідальності за екоцид та виплату агресором репарацій.

– Мобілізацію ресурсів для подолання негативних наслідків російської війни для довкілля.

Роботи ще чимало, але напрямки очевидні. Земля – наш спільний дім, а шкода екології в одній частині світу може призвести до наслідків у протилежній. Все те, що вчиняє рф – це глобальний злочин, наслідки якого вже відчувають та ще відчують десятки країн. Це ненормальна ситуація, коли цивілізований світ намагається зменшити свої викиди та загалом свій негативний вплив на природу, а росія робить все можливе, щоб тільки його зробити ще більшим і ще страшнішим. Тільки світова спільнота разом зможе змусити рф зупинитися й відшкодувати все, що вона наробила.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!