Блог

Сергій Магера: Як сила вітру допоможе Україні стати енергонезалежною

В умовах повномасштабної агресії рф та терору проти української енергосистеми все більшого значення набуває відновлювальна та розподілена генерація. Яскравим прикладом такої генерації є вітроелектростанції. Вони мають низку суттєвих переваг, які дозволяють їм бути ефективними навіть в умовах постійних обстрілів. А ще їх будівництво повністю відповідає зобовʼязанням України перед ЄС щодо зменшення шкідливих викидів у атмосферу.

0

comments717

Сергій Магера

Народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування

Маріуполець від народження і назавжди

На початок 2024 року потужності українських ВЕС складали близько 2000 мВт – пристойне число, якби не одне «але». Понад 1300 з них, тобто 70%, зараз перебувають на окупованих територіях.

Та попри значні втрати генерації будівництво їх продовжується на підконтрольних територіях. Тому що ВЕС має дві значні переваги над іншими видами генерації:

– Вони використовують силу вітру, тобто відновлювальне джерело енергії. Їхній вплив на довкілля чи людей поряд – мінімальний. Це важливо і в контексті загальних трендів розвитку енергосистеми ЄС, які направлені на декарбонізацію та мають сприяти її зеленому переходу. Оскільки ми прагнемо до інтеграції з ЄС, це і наш шлях також. І на його реалізацію в нас зовсім небагато часу, оскільки строки “переходу” визначені, а зобовʼязання вже взяті Україною на себе, в тому числі й Угодою про асоціацію між Україною та ЄС. Тому починати зараз – цілком доцільне рішення.

– В умовах війни надзвичайно важливим є те, що вітряки є важкою для ураження ціллю. Кругове відхилення навіть найточніших ворожих ракет може складати навіть декілька десятків метрів. Для великих цілей це не надсуттєво, але враховуючи відносно малий діаметр основи вітряка, вразити його – зовсім не проста задача. ЗМІ навіть повідомлялося про інцидент, коли вітряк ще й сам виконав роль ППО і збив своїми лопатями «шахед».

Під час війни в Україні були відкриті три нові ВЕС. Тилігульська ВЕС Групи ДТЕК стала першою вітроелектростанцією у світі, побудованою під час війни, фактично на прифронтових територіях. А після зведення другої черги у 2024-2025 її потужності збільшаться зі 114 МВт до 500 МВт, що зробить її найпотужнішою ВЕС у Східній Європі. Продовжуються будуватися й проєктуватися й інші обʼєкти генерації. Так, німецька компанія Notus Energy опікується реалізацією проєкту ВЕС 300 МВт в Одеській області, перша черга якої становитиме 120 МВт. А ДТЕК проєктує Полтавську ВЕС на 650 МВт, будівництво якої має розпочатися за рік.

В умовах продовження терору рф проти нашої енергосистеми та фокусу на повоєнному зеленому відновленні України, ВЕС – це один з майбутніх стовпів нашої енергонезалежності. Зокрема це було підтверджено і на Конференції з відновлення України (URC24), яка відбулася у Берліні 11-12 червня. Як політики, так і бізнес акцентували свою увагу на відновлюваній енергетиці як на ключовому рішенні для забезпечення енергетичної безпеки України та її подальшого відновлення. І добре, що один з елементів нашої майбутньої зеленої енергетики ми розбудовуємо навіть зараз, попри все.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!