Блог

Бала Віталій: Про правду і неаправду під час війни.

А що ж було насправді?

0

comments11548

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Останні декілька днів представники влади почали озвучувати тези, що влада знала про плани кремля розпочати широкомасштабне вторгнення, але не хотіла говорити про це, щоб не було паніки.

Я розумію чому почали так говорити, бо саме питання підготовки до війни буде основним неприємним фактом для влади, після нашої Перемоги. А питань дійсно багато, бо всі пам'ятають заперечення можливого нападу і навіть звинувачення наших партнерів та іноземні ЗМІ у розповсюдженні паніки, а Арахамія навіть порівнював CNN з "раша тудей". Не буду багато про це писати, прийде час, тоді потрібно буде ретельно розібратись, хто і чому приймав відповідні рішення. І комусь потрібно буде відповідати.

Але, все-таки декілька моментів варто навести, щоб деякі представники влади не займались дурницями.

Почав розмови про небажання сіяти паніку і про те, що влада все знала і готувалась до війни Арестович, десь тиждень тому. А на днях, про це багато говорив секретар РНБО України Данілов.

Головні аргументи підготовки звучали наступні:

- з 1 січня запрацював закон про національний спротив

- всі плани знали, але не вважали, що наступ буде з боку Білорусі, ніби тільки це було неочікувано, а так все було під контролем

Що ж, спробую по-порядку:

- якщо у січні запрацював закон про національний спротив, чому тоді не проголосували законопроект №6542, про виділення 50 млрд.гривеь ЗСУ, який подала ЄС 22 січня 2022 року. Спікер Стефанчук на брифінгу сказав, що він поспілкувався з міністром оборони Рєзніковим і той відповів, що такої потреби нема. А зараз закликають громадян допомагати ЗСУ

- Стосовно всіх планів, які знали, то дійсно наші західні партнери попереджали, західні ЗМІ ( Bild, Politico та ін.)навіть публікували карти варіантів можливого вторгення, правдивість яких фактично була підтверджена самим вторгненням 24 лютого. Ці карти всі бачили вже у кінці листопада 2021 року. А про несподіванність вторгнення з боку Білорусі, взагалі звучить дивно, м'яко кажучи, бо керівник ГУР МО України Буданов ще у 20-х числах листопада 2021 року в інтерв'ю Military Times говорив про плани вторгнення і серед напрямків, які він назвав, було і вторгнення з боку Білорусі.

Крім того, 14 лютого 2022 року у марафоні "Право на владу" та "Твій вечір" Арахамія заявив про неможливість нападу найближчі дні і як аргумент навів дані розвідки.

Данілов також 14 лютого заявив, що широкомасштабного вторгення найближчим часом не буде.

Ну і всі добре пам'ятають відеозвернення президента 25 січня, де він акликав не сіяти паніку і готуватись смажити шашлики.

Всі ці заяви зараз інтерпретують, як намагання не сіяти паніку.

Якби це було так, навряд чи наші західні партнери давали 92 години для капітуляції України. Вони ж точно знали, що вібувалось тоді, правда не врахували у своїх разрахунках український народ.

Не знаю хто придумав запустити в інформацийний простір ці тези саме зараз, але це було помилкою, на мою думку.

Взагалі варто деяким "спеціалістам" в офісі президента зупинитись і перестати пропонувати ідеї, які не мають жодного стосунку до сьогодення, бо до виборів ще далеко, а нам зараз потрібна Перемога, то краще б зосередили свої зусилля, хоча я б їх давно вигнав, через професійну непридатність, на питаннях інформаційної війни з рашистськими пропагандистами.

Слава ЗСУ!

Слава Україні!

Слава Нації!



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!