Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі про які варто нагадати

0

comments7408

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Неділя (2 жовтня)

Бразилія
У неділю у країні пройшли президентські вибори, за результатами яких до другу туру вийшли Луїз Інасіо Лула да Сілва, почесний голова Соціалистичної партії, він вже двічі був президентом Бразилії з 2003 по 2010 роки, який зайняв перше місце з 48,4% та чинний президент Жаїр Болсонаро з 43,2%. Другий тур відбудетьтся 30 жовтня.

Болгарія
У країні відбулись четверті за останні півтора року парламентські вибори, на яких перемогла партія колишнього прем’єр-міністра Бойко Борисова «Громадяни за європейський розвиток Болгарії» (ГЄРБ) з 25,3%(67 депутатів), на другому місці соціал-ліберальна коаліція «Продовжуємо зміну», лідерами якої є останній (не тимчасовий) прем’єр-міністр Кіріл Петков та міністр фінансів в його уряді Асен Василєв з 20,3%(53 депутати). Третє місце партія турецької меншини «Рух за права і свободи» з 13,8% голосів, (36 депутатів).Також до парламенту пройшли і подолали чотирипроцентний бар’єр проросійська, антизахідна, націоналістична партія «Відродження», лідером якої є Костадін Костадінов, з 10,2% голосів і 27 депутатських місць, Болгарська соціалістична партія - 9,3% голосів і 25 депутатських місць, проєвропейська, ліберальна коаліція «Демократична Болгарія», яка отримала 7,4% голосів і 20 депутатських місць, партія «Болгарський схід» колишнього міністра оборони Стефана Янева, 4,6% підтримки і 12 депутатських місць.



Понеділок (3 жовтня)

Туреччини
Згідно Reuters інфляція у країні у вересні піднялася до нового 24-річного максимуму в 83,45%. Інфляція у вересні була спричинена цінами на транспорт, які зросли майже на 118% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, а ціни на продукти харчування та безалкогольні напої підскочили на 93,05%.

Швеція
У понеділок витоки на газопроводах Nord Stream 1 і 2 у Балтійському морі припинилися або значно зменшилися, що звільнило шлях для перевірки. Прокуратура Швеції заявила про блокування доступу до району в п'ять морських миль, щоб провести ретельне розслідування щодо можливої диверсії.



Вівторок (4 жовтня)

Японія
Північна Корея випустила балістичну ракету середньої дальності у вівторок вранці,4 жовтня, яка пролетіла над Японією, що стало першою з 2017 року. Останній запуск ракети Пхеньяном над Японією був у 2017 році, на піку періоду загострення стосунків між США та КНДР, під час якого північнокорейський лідер Кім Чен Ин і тодішній президент США Дональд Трамп обмінялися образами.

Китай
28 жовтня у місті Хайкоу відкриється найбільший у світі магазин із продажу товарів duty free з площею у 280 тисяч квадратних метрів. За повідомленнями китайських ЗМІ у магазині готові розмістити свою продукцію понад 800 китайських та зарубіжних брендів.

Середа (5 жовтня)

Південна Корея
Південна Корея та Сполучені Штати запустили чотири ракети класу «земля-земля» в бік Японського моря, оголосила південнокорейська армія в середу,5 жовтня, після серії вогню з боку Північної Кореї. За даними генштабу Південної Кореї, південнокорейська та американська армії випустили по дві тактичні ракети по імітованих цілях. У вівторок ВПС двох країн-союзниць вже провели навчання з бомбардування цілі в Жовтому морі.

Буркіна-Фасо
Капітан Ібрагім Траоре, який у п'ятницю 30 вересня очолив державний переворот проти президента перехідного періоду Поля-Анрі Сандаого Дамібу, став президентом країни. Це вже другий переворот за останні вісім місяців.

Міністри країн-членів організації експортерів нафти ОПЕК+ домовились про скорочення видобутку нафти на 2 мільйона барелів у день. Таке рішення призведе до зростання ціни на нафту і дуже вигідне росії, у той час коли США та ЄС намагаються посилити санкції проти неї через вторгнення в Україну.

Четвер (6 жовтня)

США
За місяць до проміжних виборів до Конгресу, президент Джо Байден оголосив у четвер, 6 жовтня, про скасування федеральних судимостей за звичайне споживання та зберігання канабісу. Однак переважна більшість вироків, пов’язаних із зберіганням канабісу, залишаються винесеними на рівні штату, і «президент закликав губернаторів також помилувати правопорушників у своїх штатах Можливо таке рішення і допоможе демократам на виборах.

Демократична Республіка Конго
Щоб підготуватися до офіційних переговорів COP27(Конференція Організації Об'єднаних Націй зі зміни клімату) у Шарм-ель-Шейху у листопаді наступного року, цього тижня в Кіншасі відбулися три дні кліматичних переговорів, у тому числі два між міністрами навколишнього середовища з усього світу. Після невтішної COP26 у Глазго є високі очікування щодо успіху єгипетської COP27. Але контекст війни в Україні та економічні труднощі, які вона спричинила, мали великий вплив на переговори у Кіншасі.


П’ятниця (7 жовтня)

Гонконг
З а повідомленням CNN Гонконг планує роздати безкоштовно 500 тисяч авіаквитків, загальною вартістю у $254,8 мільйона, щоб стимулювати туризм. До пандемії коронавірусу щорічно Гонконг відвідувало близько 56 мільйонів туристів.

Канада
У Монреалі, штаб-квартирі Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO), 193 країни підписали угоду, яка передбачає довгостроковий план обмеження викидів вуглекислого газу від польотів і до 2050 року звести їх до нуля.

Європейський Союз
Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила у Празі на саміті лідерів ЄС, що Газосховища ЄС заповнені на 90%.

Субота (8 жовтня)

Кіпр
Самопроголошена Турецька республіка Північного Кіпру надала миротворцям ООН термін в один місяць, щоб залишити острів, якщо Організація Об’єднаних Націй не визнає її існування.

Японія
Об'єднаний комітет начальників штабів міноборони Японії заявив про початок спільних військово-морських навчань з США в акваторії Японського моря. Ці навчання є відповіддю на запуски балістичнихї раке КНДР та зростання напруженості у цьому регіоні.

Нідерланди
Глава уряду Марк Рютте заявив, що Нідерланди не продовжуватимуть експлуатувати газове родовище у Гронінгені через викликані ним землетруси. Це родовище є одним з найбільших у світі і найбільшим у Європі.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!