Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі про які варто нагадати

0

comments6800

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Неділя (9 жовтня)

 

Австрія

Відбулись вибори президента країни, на яких переміг чинний президент 78-річний Александр Ван дер Беллен з понад 56%, значно випередивши свого головного опонента, ультраправого кандидата Вальтера Розенкранца (17,9%).

 

Алжир

Менш ніж через два місяці після візиту президента Еммануеля Макрона прем'єр-міністр Франції прибула у неділю в Алжир для своєї першої міжнародної поїздки. Дводенний офіційний візит Елізабет Борн у супроводі близько п’ятнадцяти французьких міністрів, повинен продовжити потепління між двома країнами після місяців дипломатичної напруги.

 

Понеділок (10 жовтня)

 

Великобританія

Перший міністр Шотландії Нікола Стерджен обіцяє мільярдні інвестиції за незалежність. Прихильниця незалежності Шотландії оголосила у понеділок на з'їзді своєї партії SNP(Шотландська національна партія), що вона має намір інвестувати 20 мільярдів фунтів (22 мільярди євро) для побудови незалежної Шотландії, заснованої на відновлюваних джерелах енергії, якщо ця британська нація вирішить покинути Великобританію. Стерджен хоче організувати новий референдум про незалежність Шотландії восени 2023 року.

 

Молдова

З 10 по 21 жовтня у країні пройдуть військові навчання "Міжнародні навчання "JCET-2022" (Joint Combined Exchange Training) за участю військових з Румунії та Великої Британії.

 

Вівторок (11 жовтня)

 

США

Президент США Джо Байден сказав  в інтерв'ю CNN стосовно саудівської Аравії, що рішення, яке Саудівська Аравія прийняла разом з росією щодо зменшення видобутку нафти, матиме наслідки. Американські ЗМІ назвали цю заяву ознакою розриву між давніми союзниками.

Раніше, Джон Кірбі, речник Ради національної безпеки заявив пресі, що президент  вважає необхідним переглянути двосторонні відносини з Саудівською Аравією.

 

Перу

Генеральний прокурор країни Патрісія Бенавідес подала конституційне звернення, звинувачуючи президента країни Педро Кастільо у корупції. Це перший випадок, коли чинний президент став мішенню такого звернення. Парламент має розглянути звернення найближчими днями. Щоб відсторонити Педро Кастільо, чий лівий парламентський альянс переживає проблеми і об’єднує лише третину депутатів, знадобиться щонайменше 66 голосів із 130.

 

Середа (12 жовтня)

 

США

Генасамблея ООН засудила  рішення росії про анексію чотирьох областей України( Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької). За таке рішення проголосували представники 143 країн, утримались 35 і проти було 5( росія, білорусь, нікарагуа, сирія, кндр) Щоб прийняти цю резолюцію потрібно було позитивне рішення двох третин від 193 членів Генасамблеї ООН.

 

Бельгія

У Брюсселі відбулась зустріч у форматі Рамштайн-6, де було ще раз свідчено представниками близько 50-ти країн підтримку України у війні проти росії та прийнято, зокрема,  рішення про надання Україні різних систем ППО, після масованого російського ракетного обстрілу 10 жовтня.

 

Четвер (13 жовтня)

 

США

Комісія Конгресу з розслідування нападу на Капітолій оголосила у четвер, 13 жовтня, що викличе Дональда Трампа, щоб він звітував перед американським народом. За повідомленнями американських ЗМІ, шанси побачити, що колишній президент підкориться виклику, майже нульові, але рішення все одно є історичним. Це перший випадок, коли комісія Конгресу безпосередньо націлилася на колишнього президента, підкреслюючи, наскільки високі ставки в поточному розслідуванні нападу на Капітолій 6 січня 2021 року.

 

Ірак

У четвер парламентом Іраку було обрано Абделя Латіфа Рашида президентом країни, що поклало кінець місяцям політичного глухого кута. Він одразу ж призначив колишнього шиїтського міністра Мохамеда Чіа Ас-Судані прем'єр-міністром і доручив йому сформувати уряд. Але його кандидатуру негайно відхилив релігійний лідер Моктада Садр,  переможець парламентських виборів 2021 року, але який не зміг сформувати уряд. Після виборів політичні лідери країни не змогли домовитися про нового президента чи призначити прем’єр-міністра.

 

Казахстан

В Астані проходить саміт VI саміт Наради щодо взаємодії та заходів довіри в Азії (НВЗДА). Сюди прибуло близько 50 делегацій з різних країн, зокрема Туреччини, Азербайджану, Ірану, Узбекистану, Киргизстану, Таджикистану та інших.

 

П’ятниця (14 жовтня)

США

Глава і засновник компаній Tesla і SpaceX оголосив, що більше не хоче продовжувати фінансувати інтернет-мережу Starlink в Україні, яку він розгорнув одразу після вторгнення Росії в країну. Ілон Маск запропонував уряду США взяти на себе фінансування.

В Україні було розгорнуто близько 20 000 терміналів, які забезпечують українців та їхню армію надійним доступом до Інтернету, який не дуже піддається російському втручанню та хакерським атакам, на відміну від традиційного наземного інтернету.

Але на наступний день Ілон Маск чомусь вирішив змінити своє рішення і заявив, що продовжить фінансувати інтернет-мережу Starlink в Україні. Можливо негативна реакція у світі і у США та обвинувачення у спілкуванні з путіним вплинули на таке рішення.

 

Бельгія

В оприлюдненій офіційній заяві НАТО йдеться, що НАТО розпочне проведення щорічних ядерних навчань "Стійкий полудень" у Європі вже у понеділок, 17 жовтня. Вони триватимуть 13 днів. Під час навчань планується задіяти до 60 літаків. під час навчань планується задіяти до 60 літаків, серед яких будуть американські бомбардувальники B-52, винищувачі четвертого та п'ятого поколінь, а також літаки-розвідники та літаки-заправники. Регіоном навчань визначено Бельгію, Великобританію та Північне море.

 

Субота (15 жовтня)

 

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив про необхідність розширення Європейського Союзу, збільшення кількості його членів з 27 до 30 і навіть 36 та скасування в ЄС принципу одностайності при голосуванні. На його думку необхідно переходити при голосуванні до більшості.

 

Іран

У суботу, 15 жовтня, Іран знову спростував, що постачав Росії зброю, призначену для використання у війні в Україні.

Таке друге спростування виглядає дуже дивним, м’яко кажучи, адже Україна та її західні союзники звинувачують Москву у використанні безпілотників іранського виробництва в атаках на Україну в останні тижні. Очікується, що це питання буде обговорено в понеділок, 17 жовтня, на зустрічі міністрів закордонних справ Європейського Союзу у Люксембурзі.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!