Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто згадати

0

comments6760

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Неділя (9 квітня)

 

Грузія

На заклик основного опозиційної партії «Єдиного національного руху», заснованого ув'язненим екс-президентом Михайлом Саакашвілі, у Тбілісі відбувся мітинг біля парламенту у неділю, на тлі зростаючої критики правлячої партії «Грузинська мрія». Учасники демонстрації розмахували прапорами Грузії, України та ЄС під великим банером «За європейське майбутнє». Вони вимагали звільнення політичних в'язнів і впровадження реформ, яких хоче ЄС, щоб надати Тбілісі статус кандидата на членство.

 

Ємен

Делегація Саудівської Аравії відвідала Сану, столицю країни, для досягнення тривалого перемир’я та обговорення мирного процесу з єменськими повстанцями-хуситами після восьми років війни.

 

Понеділок (10 квітня)

 

Тайвань

Міністерство оборони Тайваню оголосило, що виявило одинадцять військових кораблів і 59 китайських літаків навколо острова, у понеділок, 10 квітня, коли Пекін має організувати навчання з бойовими стрільбами на завершення триденних військових навчань.

 

США

Речник міністерства оборони Кріс Мігер заявив журналістам, що витік секретних документів США, в тому числі тих, що стосуються України і більшість з яких видаються справжніми, становить дуже серйозний ризик для національної безпеки США.

 

Північна Ірландія

10 квітня 1988 року була підписана угода Страсної п’ятниці, яка поклала край багаторічному збройному конфлікту у Північній Ірландії. З нагоди 25- річчя до Північної Ірландії прибув з візитом президент США Джо Байден, який зустрівся з прем’єр-міністром Великобританії Ріші Сунаком у Белфасті.

 

Вівторок (11 квітня)

 

Нідерланди

11 і 12 квітня президент Франції Еммануель Макрон  здійснив державний візит до Нідерландів, перший для президента Франції за двадцять три роки.

 

Чилі

Парламент Чилі у вівторок, 11 квітня,  прийняв закон про скорочення робочого часу з 45 до 40 годин на тиждень, який буде поступово вводитися протягом наступних п'яти років. Таким чином Чилі приєдналася до Еквадору та Венесуели, єдиних країн Латинської Америки, де робочий тиждень становить 40 годин.  48 годин в Аргентині, Болівії, Колумбії, Коста-Ріці, Мексиці, Нікарагуа, Панамі, Парагваї чи Перу. І 44 години у Бразилії.

 

росія

Депутати держдуми у вівторок, 11 квітня, прийняли закон, що дозволяє відправляти повістки в електронному вигляді через систему «Госуслуги», яка використовується мільйонами росіян для цілого ряду адміністративних процедур.

 

Середа (12 квітня)

 

Бельгія

У середу, 12 квітня, бельгійське правосуддя вирішило звільнити з в'язниці та помістити домашній арешт з електронним браслетом колишню віце-президентку Європарламенту Єву Кайлі, одну з головних фігурантів так званого файлу "Qatargate"., яка провела у в’язниці понад 4 місяці.  44-річна грецька соціалістка, яка заперечує будь-яку причетність до фактів, у яких її звинувачують, підозрюється в тому, що протягом кількох років втручалася на користь іноземних держав (Катар, Марокко)у рішеннях Європейського парламенту в обмін на грошові виплати.

 

Саудівська Аравія

Глава сирійської дипломатії Фейсал Мекдад прибув до Саудівської Аравії у середу, 12 квітня, у рамках першого такого візиту з початку війни у Сирії в 2011 році. 

 

Четвер (13квітня)

 

США

Підозрюваним, якого шукала вся американська розвідка, є 21-річний солдат Національної гвардії ВПС США на ім’я Джек Тейшейра. ФБР заарештувало його в четвер без інцидентів у його будинку в Норт-Дайтоні, штат Массачусетс, приблизно в 75 милях від бази Отіса, де він працював. Тейшейра служив у Національній гвардії з вересня 2019 року як фахівець з інформаційних технологій, отримавши за це «Медаль за досягнення» ВПС, нагороду, яку вручають молодшому військовому персоналу за зразкову поведінку.

 

Північна Корея

Північна Корея підтвердила, що у четвер, 13 квітня, що вона запустила твердопаливну балістичну ракету «нового типу». Про це повідомило південнокорейське інформаційне агентство Yonhap.

 

Франція

Після майже трьох місяців протестів, мобілізація проти пенсійної реформи все ще є значною. Однак кількість учасників зменшилася порівняно з останньою мобілізацією. тиждень тому. У четвер, 13 квітня, дванадцята мобілізація протестуючих ознаменувалася сутичками, які спалахнули між демонстрантами та поліцією. По всій країні було організовано близько 289 демонстрацій. За даними профспілок кількість учасників сягнула 1,5 млн., але міністерство внутрішніх справ нарахувало тільки 380 тисяч протестуючих.

 

П’ятниця (14 квітня)

 

США

Штат Монтана у п'ятницю, 14 квітня, ухвалив закон про заборону TikTok з наступного року. Його обранці вважають, що платформа китайської групи ByteDance дозволяє Пекіну шпигувати за користувачами та маніпулювати ними.

 

Китай

США повинен припинити "заохочувати війну" в Україні, заявив президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва в останньому зверненні у Китаї, де він перебував з триденним візитом починаючи з 12 квітня. 

Під час візиту у Китаї президент Бразилії також заявив про необхідність створення альтернативної долару валюти.

 

Субота (15 квітня)

 

Франція

Після затвердження більшої частини тексту Конституційною радою в п’ятницю пенсійну реформу було оприлюднено дуже рано вночі з п’ятниці на цю суботу 15 квітня в Офіційному журналі. Президент Франції Еммануель Макрон поставив свій підпис, незважаючи на заклики профспілок, які все ще мобілізовані проти реформи, відкласти реформу.

 

Німеччина

У Німеччині 15 квітня закрили три останні атомні електростанції. Таким чином Німеччина остаточно відмовилась від атомної електроенергії. Атомні електростанції Isar 2 (південний схід), Neckarwestheim (південний захід) і Emsland (північний захід) були відключені від електромережі до опівночі.

 

Судан

Жорстокі зіткнення між армією Судану та основним воєнізованим формуванням країни спалахнули у суботу, 15 квітня. Обидві сторони стверджують, що контролюють стратегічні об'єкти в Хартумі, включаючи президентський палац і міжнародний аеропорт. Внаслідок бойових дій між армією та воєнізованими формуваннями загинули щонайменше 56 осіб і 595 отримали поранення.

 

Неділя (16 квітня)

 

Японія

Міністри енергетики, клімату та навколишнього середовища промислово розвинених країн G7 зустрічаються з суботи у Саппоро. Вони пообіцяли цієї неділі, 16 квітня, прискорити вихід з викопного палива в усіх секторах, але без встановлення нового кінцевого терміну. G7 також підтвердила свою прихильність співпраці з іншими розвиненими країнами, щоб залучити 100 мільярдів доларів на рік для країн, що розвиваються, проти глобального потепління,



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!