Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто згадати

0

comments6243

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Неділя (16 квітня)

 

Іран

8 січня 2020 року дві іранські ракети випадково збили рейс PS752 авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України», який щойно вилетів з Тегерана, убивши всі 176 людей на борту. У неділю іранський суд виніс вирок десяти причетним до аварії, не назвавши їхніх імен. Головний підозрюваний отримав найсуворіший термін, десять років, менше вже відбутого і також повинен буде виплатити фінансову компенсацію сім'ям загиблих.

 

Понеділок (17 квітня)

 

М’янма

Хунта оголосила в понеділок про звільнення понад 3000 ув'язнених з нагоди буддійського Нового року, не уточнивши, чи поширюється ця амністія на заарештованих опизиціонерів.

 

Японія

Глави американської та британської дипломатії, які зібралися в Японії на саміт G7, закликали в понеділок до негайного припинення насильства в Судані, де зіткнення між парамілітарними угрупованнями та регулярною армією призвели до загибелі майже 100 осіб.

 

Вівторок (18 квітня)

 

Індія

Apple відкрила свій перший магазин в Індії у вівторок, 18 квітня, підкреслюючи зростаючий інтерес американського технічного гіганта до цієї країни Південної Азії як потенційного ключового ринку та альтернативи Китаю для виробництва своєї продукції.

 

США

У вівторок, у перший день слухань у Вілмінгтоні, штат Делавер, Dominion Voting Systems прийняла 787,5 мільйонів доларів, запропонованих Fox Corp., материнською компанією Fox News, яка подала до суду за наклеп. Мережа звинуватила компанію-виробника електронних машин для голосування у фальсифікації результатів президентських виборів 2020 року. Компанія Dominion Voting Systems подала до суду на Fox News за наклеп. Завдяки досягнутій угоді Руперту Мердоку та зіркам телеканалу не доведеться давати свідчення.

 

Франція

Голова європейської дипломатії Жозеп Боррель на відкритті дебатів в Європейському парламенті в Страсбурзі, присвячених Китаю, заявив, що Тайвань має вирішальне значення для Європи економічно і стратегічно. Ця заява прозвучала буквально через декілька днів після візиту президента Франції Еммануеля Макрона у Китай та його неоднозначної позиції щодо Тайваню.

 

Середа (19 квітня)

 

Очікується, що до середини 2023 року Індія випередить Китай як найбільш густонаселена країна світу, згідно з оцінками Організації Об’єднаних Націй, оприлюдненими в середу, 19 квітня. Чисельність населення Індії становитиме 1,4286 млрд проти 1,4257 млрд жителів Китаю. Про це йдеться в доповіді Фонду у галузі народонаселення ООН (UNFPA) про стан населення світу.

 

Куба

Мігель Діас-Канель Бермудес був переобраний на посаду президентом Республіки на другий п’ятирічний термін. 97,66% із 462 присутніх  депутатів Національних зборів підтримали його переобрання. 62 -річний Мігель Діас-Канель Бермудес є третім за останні шістдесят років, хто керує Кубою, після Фіделя Кастро, з 1959 по 2008 рік та його брата Рауля Кастро з 2008 до 2018 рік.

 

Четвер (20квітня)

 

Депутати Європарламенту схвалили правила для криптовалют. Ці правила спрямовані, зокрема, на боротьбу з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму, були проголосовані значною більшістю голосів.

 

Президент Франції Еммануель Макрон провів телефону розмову зі своїм американським колегою, президентом США Джо Байденом про свій недавній візит до Китаю, прагнучи зняти напругу, яку він створив. Про це написала китайська газета South China Morning Post. У Пекіні Еммануель Макрон закликав Європейський Союз не бути послідовником Вашингтону і Пекіна в питанні Тайваню, стверджуючи, що бути союзником Сполучених Штатів не означає бути їх васалом.

 

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у четвер, 20 квітня, у Києві зазначив, що його пріоритетом є перемога української армії над Росією і що питання вступу України до Альянсу буде обговорюватися в липні під час саміту НАТО.

 

П’ятниця (21 квітня)

 

Великобританія

Домінік Рааб, міністр юстиції та віце-прем'єр-міністр Великобританії, йдеу відставку. Згідно з 48-сторінковим звітом, він керував своїм кабінетом у каральний спосіб, звик до зловживання владою та приниження співробітників. 49-річний Рааб заперечив звинувачення та сказав, що завжди поводився професіонально, заявивши, що він пішов у відставку лише з почуття «обов’язку».

 

США

Колишній президент Перу Алехандро Толедо у п’ятницю, 21 квітня, прийшов до будівлі суду Сан-Хосе в Каліфорнії, щоб його офіційно ув’язнило американське правосуддя перед його екстрадицією до Перу, де його звинувачують у корупції. 77-річний Алехандро Толедо, був главою держави з 2001 по 2006 рік. Перуанське правосуддя пред'явило йому звинувачення, оскільки він підозрюється в отриманні десятків мільйонів доларів від бразильської будівельної групи Odebrecht, яка стала центром масштабного скандалу в Південній Америці, в обмін на отримання державних контрактів. Очікується, що процес екстрадиції триватиме менше тижня. У Перу екс-президенту загрожує до 20 років в'язниці.

 

Аргентина

Президент Аргентини з 2019 року Альберто Фернандес  оголосив у п'ятницю, 21 квітня, що не буде балотуватися на загальних виборах у жовтні.

 

Субота (22 квітня)

 

Португалія

Президент Бразилії Лула да Сільва прибув з першим візитом у Європу, у суботу 22 квітня, у Португалію, де намагався загасити пожежу, спричинену його заявами, зробленими в Китаї кілька днів тому, тоді він не скупився на критику ролі західних країн у підтримці України у війні. Після ізоляції в роки правління Жаїра Болсонаро президент Бразилії Лула да Сілва розпочав візит до Португалії, щоб відновити відносини з колишньою колоніальною державою, але дві португаломовні країни підтвердили свої розбіжності щодо війни в Україні.

 

Судан

Перші іноземні громадяни були евакуйовані з Судану в суботу, 22 квітня, оскільки криваві бої,  продовжуються вже другий тиждень. Саудівська Аравія заявила, що евакуювала понад 150 людей до Джедди.

Президент США Джо Байден оголосив у суботу ввечері про евакуацію дипломатичного персоналу з посольства США в Хартумі.

 

росія

МЗС Росії оголосив у суботу, 22 квітня, про видворення понад двадцяти німецьких дипломатів у відповідь, за аналогічний захід, вжитий Берліном, але який Німеччина не підтвердила.

 

Неділя (23 квітня)

 

Індія

Амрітпал Сінгх, сикхський сепаратистський проповідник, який перебував у розшуку протягом місяця, нарешті був заарештований, повідомила поліція у неділю.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!