Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто згадати

0

comments2741

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Неділя (4 червня)

 

Польща

У неділю відбулись демонстрації за ініціативою ще оголошеною у квітні лідером головної центристської опозиційної партії Громадянська платформа і колишнім головою Європейської Ради Дональдом Туском. Демонстранти заявили, що виступають проти надмірних цін, шахрайства та брехні, та за свободу виборів і демократію. За даними організаторів, марш, скликаний опозицією, зібрав у неділю 500 тисяч людей на вулицях польської столиці.

 

Саудівська Аравія

Королівство скоротить видобуток на мільйон барелів на день, щоб спробувати підтримати ціни на нафту. Про це заявили після зустрічі у Відні у неділю групи виробників ОПЕК+.

 

Понеділок (5 червня)

 

США

У понеділок, 5 червня, Майк Пенс подав свою кандидатуру на президентських виборах у США 2024 року. Таким чином, він відкриває шлях до безпрецедентної конкуренції між колишнім віце-президентом і колишнім президентом.

 

Бразилія

У понеділок, 5 червня, президент Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва представив новий план боротьби з незаконною вирубкою лісів в Амазонці. Програма, оголошена Лулою, відновлює програму, створену в 2004 році під час його першого президентства (2003-2006), але призупинену його попередником Жаіром Болсонару у 2019 році.

 

Вівторок (6 червня)

 

Фінляндія

Влада Фінляндії у вівторок, 6 червня 2023 року, заявила, що готується видворити дев’ятьох російських дипломатів у Гельсінкі, за їх розвідувальну діяльність.

 

Китай і Росія у вівторок, 6 червня, здійснили спільне військове повітряне патрулювання над Японським і Східно-Китайським морями. Це вже шосте спільне патрулювання відповідно до річного плану військового співробітництва між Китаєм і Росією.

 

Середа (7 червня)

 

Таджикистан

Таджикистан, союзник Росії, заявив у середу, 7 червня, що не розглядатиме приєднання до економічного альянсу на чолі з Москвою. Про це заявив речник МЗС Таджикистану Чохін Самаді, який сказав, що членство Таджикистану в Євразійському економічному союзі (ЄАЕС) не стоїть на порядку денному. І це він заявив одразу після дводенного візиту міністра закордонних справ росії сергія лаврова.

 

США

Кріс Ліхт, головний виконавчий директор CNN  qде у відставку трохи більше ніж через рік, зайняв цю посаду. Повідомляється, що Ліхт втратив підтримку своїх команд після впровадження серії редакційних змін, які вважаються хаотичними. Зокрема, його різко критикували за те, що він запропонував прямий і публічний ефір колишньому президенту Дональду Трампу у травні.

 

Великобританія

Прем'єр-міністр Ріші Сунак, преребуваючи з візитом у США, оголосив у середу, 7 червня, що Сполучене Королівство прийме перший у світі саміт зі штучного інтелекту до кінця року.

 

Четвер (8 червня)

 

Тайвань

Понад 30 китайських військових літаків увійшли в зону ППО Тайваню протягом шести годин, повідомило в четвер міністерство оборони Тайваню.

 

Європейська комісія представила 8 червня у Брюсселі свої пропозиції щодо створення моніторингового органу, «міжінституційного комітету з етики». Ці пропозиції надійшли на розгляд через шість місяців після скандалу «Qatargate», який пролив світло на корупційні дії, в яких брали участь кілька депутатів Європарламенту.

 

США

У четвер, 8 червня, Дональд Трамп оголосив, що федеральне правосуддя висунуло йому звинувачення в управлінні архівами Білого дому. Це є найсерйознішим звинуваченням на даному етапі для Трампа, який мріє повернути собі президентство у США в 2024 році.

 

П’ятниця (9 червня)

 

США

Нове 44-сторінкове обвинувачення із 37 пунктів Дональда Трампа у справі про конфіденційні документи, які зберігав колишній президент після його відходу з Білого дому, було оприлюднено в п'ятницю, 9 червня. Згідно з цим обвинуваченням,  серед документів, які незаконно зберігав Дональд Трамп після його відходу з Білого дому, були ядерні секрети США.

 

Великобританія

Колишній прем’єр-міністр Борис Джонсон заявив, що йде з посади члена британського парламенту. Це рішення є наслідком скандалу через вечірку під час ковідних обмежень, що раніше змусило його піти з посади глави уряду.

 

Ісландія

Ісландія заявила, що призупиняє роботу свого посольства у москві з 1 серпня цього року через низький рівень політичних, комерційних та культурних відносин між Ісландією та росією.

 

Субота (10 червня)

 

Франція

Президент Франції Еммануель Макрон у суботу, 10 червня, закликав Іран негайно припинити підтримку Росії у війні в Україні через доставку безпілотників під час телефонної розмови з президентом Ірану Ірагімом Раїсі.

 

Неділя (11 червня)

 

Гондурас

Посольство Гондурасу, було урочисто відкрито міністрами закордонних справ Китаю та Гондурасу. Китай і Гондурас підписали угоду про дипломатичні відносини у березні після того, як центральноамериканська країна розірвала дипломатичні відносини з Тайванем.

 

Іран

Президент Ірану Ібрагім Раїсі з неділі, 11 червня, розпочинає свій візит у так звані дружні країни Ірану у Латинській Америці, Венесуелу, Кубу та Нікарагуа.

 

Саудівська Аравія

В Ер-Ріяді відкривається десята арабо-китайська бізнес конференція. Загалом понад 2000 учасників з 23 країн візьмуть участь у цьому заході, організованому під темою «Співпраця заради процвітання».

 

Чорногорія

Тут проходять парламентські вибори. Рух «Європа зараз» нового президента Республіки Якова Мілатовича є головним фаворитом.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!