Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто згадати

0

comments3523

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Неділя (25 червня)

Греція
На парламентських виборах які відбулись у Греції перемогла партія чинного прум'єр-міністра Кіріакоса Міцотакіса Нова демократія, яка загалом отримала 15 депутатських місць з 300. Міціотакіс був главою грецького уряду з 2019 року по травень 2023 року отримав владу на наступні чотири роки. Невдахою виборів можна назвати ліву партію СІРІЗА колишнього прем'єр-міністра Алексіса Ципраса, яка набрала 18% порівняно з 31% у 2019 році.

Понеділок (26 червня)

Гватемала
На президентських виборах 25 червня, удругий тур, який пройде 20 серпня, вийшли колишня перша леді країни Сандра Торес з 17,4% та депутат Бернардо Аревало з 11,80%. Слід зазначити, що гватемальці загалом не довіряють політикам, так кількість тих, хто утримався перевищила 40%, недійсні бюлетені склали 17,4% голосів, а 7% виборців проголосували порожніми бюлетенями.

США
Джо Байден заявив у понеділок, що зарано робити остаточні висновки" після невдалого заколоту ПВК Вагнера на росії. Також президент США наголосив, що країни Заходу

Вівторок (27 червня)

Сьєрра-Леоне
За офіційними даними Джуліус Маада Біо, чинний президент країни, був переобраний у першому турі президентських виборів, набравши 56,17% голосів. Але його опонент Самура Камара, який посів друге місце (41%), відразу ж оскаржив і відхилив результати.

Швейцарія
Швейцарський банківський гігант UBS, який купив свого конкурента Credit Suisse березні 2023 року, під тиском влади, скоротить близько 35 000 робочих місць, або 30% робочої сили. Понад 20 000 осіб, які будуть звільнені, будуть співробітників Credit Suisse.

Середа (28 червня)

Швеція
Один іракець підпалив кілька сторінок копії Корану перед найбільшою мечеттю в Стокгольмі під час мітингу, санкціонованого шведською поліцією. Згідно з прес-релізу влади Марокко, посла Марокко у Швеції Каріма Медрека відкликано для консультацій у Королівстві на невизначений термі. Ця подія також розлютило Туреччину, яка засудила цей акт. Інцидент може затьмарити перспективи Швеції щодо членства в НАТО, яке Туреччина блокує.

Сирія
Панарабський телеканал Sky News, що базується в Об’єднаних Арабських Еміратах, повідомив у середу, що російські військові та сирійські урядові сили заарештували командирів ПВК "Вагнера" у Сирії після заколоту під проводом Євгена Пригожина на росії 24 червня , перед тим, як транспортувати їх на російську базу Хмеймім у Латакії.

Четвер (29 червня) 

Франція
У країні, у середу ввечері і до пізньої ночі четверга спалахнули заворушення у багатьох містах, у передмістях Парижа та кількох містах Франції, таких як Лілль, Ам’єн і Ліон, після смерті в Нантері 17-річного підлітка Нахеля, убитого поліцейським після того, як він відмовився підкоритися.
Загалом за ніч було заарештовано 150 осіб, повідомив Жеральд Дарманен, міністр внутрішніх справ Франції який засудив насильство над символами Республіки. Президент Франції Еммануель Макрон у четвер вранці скликав міжміністерську кризову групу.

Сирія
Незважаючи на спротив Дамаска, Генеральна асамблея ООН у четвер,29 червня, прийняла резолюцію про створення нової інституції 83 голосами "за", 11 "проти" і 62 утрималися. Ця інституція буде займатись з’ясуванням долі та місця перебування зниклих у Сирії на запити родин та правозахисників. За даними неурядових організацій, близько 100 000 людей зникли безвісти після спалаху народного повстання у Сирії в 2011 році, вони стали жертвами репресій або були викрадені угрупованнями, що борються проти режиму. Слід зазначити, що проти проголосували Китай, Іран та росія.

П’ятниця (30 червня)

Бразилія
Вищий виборчий трибунал Бразилії п'ятьма голосами проти двох визнав, що екс-президент Жаїр Болсонаро зловживав своєю владою та поставив безпідставні сумніви в електронну систему голосування країни, внаслідок чого оголосив його таким, що не має права на участь у виборах протягом восьми років.

Франція
У країні продовжуються заворушення після вбивста поліцейським 17-річного Нахеля. Міністр внутрішніх справ Жеральд Дарманен заявив, що насильство було набагато меншої інтенсивності, ніж у попередні дві ночі, щонайменше 994 арештовані по всій країні. Ситуація Парижі була набагато спокійнішою, повідомлялося лише про кілька спорадичних інцидентів. Але хаос зберігся в таких містах, як Марсель, де було заарештовано 87 людей і розграбовано склад зброї. Мер Марселя Бенуа Паян звернувся до уряду, який уже задіяв для підтримання правопорядку 45 000 поліцейських у ніч з п'ятниці на суботу, надіслати підкріплення. Уряд також попросив місцеву владу призупинити нічний рух автобусів і трамваїв. По всій країні скасовано багато заходів, зокрема концерт Мілен Фармер на Стад де Франс.

Субота (1 липня)

США
Після вдалого запуску у суботу, 1 липня, у Флориді, Європейський космічний телескоп Euclid прямує до місця спостереження, де він спробує пролити світло на дві великі наукові таємниці: темну матерію та темну енергію, які становлять 95% Всесвіту, але залишаються в основному невідомими.
Телескоп Евклід, названий на честь давньогрецького математика, відомого як "батько геометрії".

Ізраїль
Ізраїльтяни знову вийшли на вулиці в суботу, 1 липня, на знак протесту проти запропонованої урядом судової реформи через кілька днів після того, як прем’єр-міністр Біньямін Нетаньяху оголосив, що він відмовився від ключового положення суперечливого законопроекту.

Гаїті
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш зустрівся з прем’єр-міністром Аріелем Генрі та членами Перехідної ради, політичними діячами та громадянським суспільством під час свого візиту до Гаїті в суботу. У Порт-о-Пренсі генсек ООН повторив свої заклики до міжнародної спільноти санкціонувати негайне розгортання потужних міжнародних сил безпеки для допомоги Національній поліції Гаїті в боротьбі з бандами. 

Неділя (2 липня)

Франція
Насильство, яке спалахнуло у кількох містах Франції після смерті 17-річного Нахеля, зменшилося у ніч із суботи на неділю. Станом на 2:30 ночі Міністерство внутрішніх справ повідомило про відсутність серйозних інцидентів і зафіксувало 427 арештів по всій країн. Під ранок кількість щатриманих зрозсла до 719 осіб. Другу ніч поспіль підтримували правопорядок 45 000 поліцейських і жандармів, у тому числі 7 000 у Парижі та внутрішніх передмістях, зі значним підкріпленням у Марселі та Ліоні.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!