Блог

Бала Віталій: Від неділі до неділі

Події у світі, які варто згадати

0

comments3923

Бала Віталій

Політтехнолог, політичний консультант, директор Агентства моделювання ситуацій.

У 1987-1992 роках навчався в Інституті міжнародних відносин

1993-1994 роках навчався у Франції в Європейському інституту вищих міжнародних студій(Institut Européen des Hautes Etudes Internationales (IEHEI)

2006-2007 роках працював у Кабміні радником віце-прем'єр-міністра.




Неділя (16 липня)

 

Туніс

У неділю, 16 липня, у Тунісі Європейський Союз і Туніс підписали меморандум про взаєморозуміння щодо «всеосяжного стратегічного партнерства», що стосується боротьби з нелегальною імміграцією, економічного розвитку країни та використання відновлюваних джерел енергії. Угода, укладена у присутності президента Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, передбачає виплату Тунісу 1 млрд євро. Глави урядів Італії Джорджія Мелоні та Нідерландів Марк Рютте супроводжували Урсулу фон дер Ляєн.

 

Понеділок(17 липня)


17 липня, у другій половині дня в Брюсселі відкривається саміт Європейського Союзу та Співтовариства держав Латинської Америки та Карибського басейну. Це вперше з 2015 року.


росія відмовилася у понеділок, 17 липня, продовжити угоду про експорт українських зернових, які мають вирішальне значення для світового продовольства. Угода була підписана у липні 2022 року і вже двічі продовжена, дозволила за останній рік випустити майже 33 мільйони тонн зернових з українських портів, не зважаючи на війну.


Франція

Президент Франції Еммануель Макрон вирішив залишити Елізабет Борн на чолі уряду та пояснить до кінця тижня курс, якого він має намір дотримуватися. Про це заявили  у понеділок, 17 липня, в оточенні французького президента. Відразу після цього підтвердження Елізабет Борн оголосила, що вона бажає певних змін свого уряду і  запропонує їх французькому президенту цього тижня.


Вівторок (18 липня)


Великобританія

Парламент країни вночі ухвалив суперечливий новий імміграційний закон. Новий закон передбачає, що мігранти, які прибули до Великобританії нелегально, не зможуть шукати притулку у країні. Цей закон є ключовим кроком для консервативного прем’єр-міністра Ріші Сунака, який зробив пріоритетом боротьбу з нелегальною імміграцією і пообіцяв зупинити прибуття через Ла-Манш мігрантів на борту невеликих човнів. У 2022 році понад 45 000 мігрантів прибули на борту таких човнів до англійського узбережжя, що стало рекордом. А цього року їх  вже понад 13 000.


У понеділок і вівторок на саміті у Брюсселі вперше за вісім років зібралися 27 країн Європейського Союзу та 33 країни Спільноти латиноамериканських і карибських держав. У підсумковому комюніке саміту учасники мали «рішуче» засудити порушення росією українського суверенітету, але натомість висловлюють «глибоку стурбованість війною, яка триває в Україні». Також у тексті росія більше не згадується як агресор. Проти засудження росії були Куба, Венесуела і особливо Нікарагуа.


Ізраїль

У вівторок тисячі людей вийшли на марш в Єрусалимі та Тель-Авіві, щоб засудити судову реформу, розроблену урядом Біньяміна Нетаньяху з метою обмеження повноважень суддів Верховного суду. Протестувальники намагалися заблокувати вокзали та автомагістралі і поліція здійснила 45 арештів. Інші протести заплановані протягом тижня, який обіцяє стати вирішальним для голосування за цей закон у парламенті.


Середа (19 липня)


Північнокорейська балістична ракета була випущена e середу, 19 липня, біля східного узбережжя країни в Східному морі (Японське море). Про це повідомило південнокорейське інформаційне агентство Yonhap з посиланням на штаб армії в Сеулі. Про запуск також повідомила японська берегова охорона, передало японське агентство Kyodo.

 

Китай

Президент Алжиру Абдельмаджид Теббун перебуває з візитом у Пекіні з понеділка і пробуде до п'ятниці, 21 липня. Сьогодні, 19 липня, він зустрівся з головою постійного комітету Національних зборів, а також з прем'єр-міністром. Ця офіційна поїздка є першим візитом глави алжирської держави до Китаю за останні 17 років. У присутності потужної делегації з десяти міністрів і лідерів бізнесу було підписано 19 угод у сферах торгівлі, залізничного транспорту та сільського господарства. А після зустрічі з Сі Цзіньпіном, 18 липня, Китай підтвердив, що підтримає кандидатуру Алжиру на вступ до БРІКС 3 листопада, як планує Алжир. Цей візит вже назвали великим дипломатичним успіхом Алжиру.


Четвер (20 липня) 


росія і Китай почали спільні військові навчання в Японському морі у четвер, які триватимуть до неділі. Про це повідомило міноборони рф.


Китай

У четвер Сі Ціньрін прийняв, як написали китайські ЗМІ, "свого старого" друга Генрі Кіссінджера, який  сприяв у свій час, зближенню США та Китаю. У липні 1971 року Генрі Кіссінджер  таємно вирушив до Пекіна з метою налагодити зв’язки з комуністичним Китаєм, проклавши таким чином шлях до історичного візиту президента Річарда Ніксона до Пекіна в 1972 році. 


Осквернення Корану у четвер, 20 липня, перед посольством Іраку в Стокгольмі спричинило дипломатичну кризу в Іраку, а також в інших країнах, від Ірану до Туреччини. Салван Моміка, іракський біженець у Швеції, неодноразово наступав на копію книги та розривав її на шматки. Напередодні він оголосив, що хоче його підпалити.


П’ятниця (21 липня)


США

21 липня відбулась зустріч у Білому домі президента США Джо Байдена з представниками семи великих американських компаній, шо мпеціалізуються на технології штучного інтелекту(ШІ) - Amazon, Anthropic, Google, Inflection, Meta, Microsoft і OpenAI, які взяли на себе зобов’язання боротися з кібератаками та вживати заходів прозорості для ідентифікації контенту, створеного ШІ.


Іспанія

У пятницю завершилась передвиборча кампанія дострокових парламентських виборів, які відбудуться у неділю. Народна партія (PP) і її кандидат Альберто Нуньєс Фейхоо, який може замінити соціаліста Педро Санчеса на посаді глави уряду, вже кілька тижнів лідирують в опитуваннях  і мають намір отримати абсолютну більшість у парламенті.


США

Суд над колишнім президентом США Дональдом Трампом за його недбале поводження з конфіденційними документами після відходу з Білого дому розпочнеться у федеральному суді Флориди 20 травня 2024 року, повідомила суддя Ейлін Кеннон.


Субота (22 липня)


Ізраїль

Напередодні голосування щодо суперечливої ​​судової реформи уряду Нетаньяху, десятки тисяч протестувальників увійшли до Єрусалиму після обіду, пройшовши приблизно 65 кілометрів між Тель-Авівом та Єрусалимом.


Гватемала

Конституційний суд Гватемали оголосив у суботу, що другий тур президентських виборів 20 серпня був гарантованим, відхиливши апеляцію Вищого виборчого трибуналу (TSE). У другому турі змагатимуться соціал-демократи Сандра Торрес і Бернардо Аревало.


Неділя (23 липня)


Іспанія

Глава іспанського уряду Педро Санчес ставить на карту свій мандат цієї неділі, 23 липня, після призначення дострокових виборів менше двох місяців тому. Це ризиковане рішення було прийнято після поразки лівих на регіональних і муніципальних виборах.

Згідно опитувань, незалежно від результату сьогоднішнього голосування наступний уряд Іспанії буде створено коаліцією. Це буде або альянс між соціалістичною робітничою партією (PSOE) прем’єр-міністра Педро Санчеса та Sumar , радикальним лівим рухом  міністра Йоланди Діас; або консервативний пакт між Народною партією (PP) Альберто Нуньєса Фейхоо та Vox, ультраправою партією Сантьяго Абаскаля.


Камбоджа

Тут проходять парламентські вибори до Націоналльної асамблеї країни. Але, після багатьох років придушення опозиції, партія Хун Сена, прем'єр-міністра, який при владі 38 років, уже впевнена у перемозі.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!