Блог

Сергій Магера: 9 років трагедії малайзійського Boeing: перший, але не єдиний, доведений та не покараний

Вибухи на Кримському мосту, гучні заяви ворога, обурення. Все це наштовхнуло мене на цікаву думку: рівно 9 років тому сталася трагедія із літаком малайзійської авіакомпанії Boeing 777 рейсу MH17 на Донеччині. Війну, яку росія розпочала проти України ще 2014 року, світова спільнота відчула на собі саме тоді.

0

comments4441

Сергій Магера

Народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування

Маріуполець від народження і назавжди

17 липня 2014 року неподалік Торезу цивільний літак було розірвано російською ракетою на висоті 10,5 тисяч метрів.  Загинули всі 298 людей, що перебували на борту. За кількістю жертв цей теракт став одним із найтрагічніших у ХХІ столітті після терактів 11 вересня 2001 року. Це був перший масштабний злочин рф, який довели на світовому рівні. Але які висновки з цього зробив світ? Чи можемо ми говорити, що винні у смерті людей відповіли за скоєне? І чому навчила всіх нас ця трагедія?

17 липня 2014 року Boeing 777 вилетів з Амстердаму о 13:30. Літак прямував до Куала-Лумпура, що в Малайзії. Близько 16 години зв'язок із ним перервався. Як стало відомо пізніше, бойова частина ракети, випущена з зенітного комплексу БУК, який розташовувався на окупованій росіянами частині Донеччині, розірвалася в 4 метрах від літака біля кабіни пілотів. Борт став руйнуватися просто у повітрі. Проведена реконструкція показала, що спочатку відлетіла передня частина разом з кабіною пілотів, потім крила та задня частина. Уламки літака разом з речами загиблих розлетілися на 15 квадратних кілометрів. 

Чи можна було запобігти трагедії? 

Так, і українська сторона неодноразово про це говорила. З 2 травня 2014 року росія вже застосовувала зенітно-ракетні комплекси для збиття українських літаків та гелікоптерів. 1 липня того ж року Україна закрила повітряний простір над окупованою територією до висоти 7900 м для цивільної авіації. За два тижні простір закрили іще на 2000 метрів - до 9750.  Рейс МН17 (цей самий Boeing 777) летів на висоті 10 тисяч 500 метрів. 

Одразу після трагедії низка російських ЗМІ почала повідомляти про збиття українського літака АН-26, вказуючи координати падіння Боїнгу. Коли ввечері ситуація стала більш ясною, новини про нібито збитий український літак почали зникати.    

За два тижні після трагедії почалося розслідування. Його вела група експертів з Нідерландів, Австралії, України та Малайзії. Кількість експертиз, прослуханих аудіозаписів, фото та відео вражає. Судовий процес стартував у березні 2020 року в Нідерландах, адже більшість загиблих у катастрофі були громадянами цієї країни. Росія назвала процес упередженим та не брала участі в розслідуванні.

17 листопада 2022 року суд в Гаазі визнав винними у катастрофі двох громадян росії та одного українця (нині він має російське громадянство). Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), Сергія Дубинського та Леоніда Харченка було засуджено до довічного ув'язнення з виплатою компенсації загиблим на суму в понад 16 мільйонів євро. Жоден з обвинувачених не був присутнім на засіданні.

Судом також було встановлено, що літак збили саме ракетою "Бук". Її випустили з Первомайського поблизу Сніжного, а ця територія на момент збиття лайнера була підконтрольна росії.

Епізод з рейсом  MH17 є частиною міждержавної справи «Україна та Нідерланди проти Росії», який розглядається  в Європейському суді з прав людини. 23 січня 2023 року у Страсбурзі Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав цю справу прийнятною до розгляду, а значить визнав, що  території на сході України  були захоплені сепаратистами з 11 травня 2014 року та щонайменше до 26 січня 2022 року були під юрисдикцією російської федерації. Тепер ЄСПЛ має оголосити рішення. Воно допоможе притягнути до відповідальності рф, яка призвела до масових порушень прав людини на сході України. 

Але з моменту вироку у справі теракту з рейсом MH17 та знищення 298 людей, що перебували на Боїнгу, жоден обвинувачений не поніс покарання. Гіркін, Дубинський та Харченко знаходяться в міжнародному розшуку, та фактично росія просто їх не видає. 

Так, серед загиблих в цій трагедії не було громадян України, але було 80 дітей. Всі  загиблі – це такі ж самі жертви війни, яку розпочала росія у 2014 році. Це потрібно визнавати, про це потрібно говорити. Особливо зараз. Коли вже 9 років війна не припиняється, коли повномасштабне вторгнення сягнуло вже 500 днів, коли триває контрнаступ ВСУ, а Європа та США тягнуть з рішеннями щодо зброї та конкретикою щодо вступу в НАТО. Цей Боїнг має нагадати, що агресія росії може торкнутися кожну країну та в будь-яку мить.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!