Блог

Сергій Магера: Переселенці: як допомогти їм більше й краще. Кейс Бахмутської громади

Люди – наша головна цінність. Підтримка вимушених переселенців на даному етапі має бути одним з наріжних каменів української внутрішньої політики. І кейс Бахмутської громади може послугувати прикладом для інших громад, чия територія тимчасово знаходиться під окупацією.

0

comments2059

Сергій Магера

Народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування

Маріуполець від народження і назавжди

На жаль, через триваючу агресію рф в нас вже є чимало громад, які зараз не контролюють свою територію. Тобто таких громад, що мають своїх людей, яких потрібно підтримувати й бюджети на це, але які тимчасово не мають інфраструктури, за якою потрібно слідкувати. Бахмутська міська територіальна громада вирішила надавати матеріальну допомогу окремим категоріям своїх мешканців, які виїхали до більш безпечних регіонів України через війну.

Як каже місцева влада, таке рішення прийнято з метою посилення соціального захисту мешканців Бахмутської громади, які потребують додаткової уваги та підтримки, або перебувають у складних життєвих обставинах, зокрема під час дії воєнного стану в Україні. Було складено перелік категорій громадян, які можуть претендувати на допомогу, і він доволі широкий. Зокрема туди входять:

– Захисники і Захисниці України, які отримали поранення, травму чи контузію під час участі в бойових діях;

– Особи похилого віку, особи з інвалідністю, діти з інвалідністю;

– Громадяни, які опинились в скрутних життєвих обставинах;

– Онкохворі та тяжкохворі громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;

– Сім'ї загиблих/померлих учасників АТО/ООС, Захисників та Захисниць України і т. д.

Всього близько двох десятків категорій. Питання про надання матеріальної допомоги розглядатиметься на засіданні спецкомісії, що збиратиметься за потреби, але не рідше одного разу на місяць. Сама допомога є разовою, хоча в деяких випадках і може надаватися повторно.

Така історія є хорошим прикладом перенаправлення коштів територіальних громад на підтримку найважливішого – своїх людей. Але цей досвід все ще локальний. Щоб зробити його більш ефективним і масштабним, я разом зі своєю колегою Вікторією Гриб подав правку до проєкту закону №9559. Якщо вона буде прийнята, місцева влада громад, територія яких наразі знаходиться під окупацією, зможуть перенаправляти кошти зі свого бюджету на соціально-економічний та культурний розвиток та інші цільові програми з місцевого самоврядування.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!