Блог

Бондарєв Костянтин: Підвищення тарифів на електроенергію боляче відображається на громадянах та бізнесу

Тарифи на електрику для населення за рішенням Кабміну з 1 червня зросли майже в два рази - із 2,64 грн до 4,32 грн за кВт год. За час повномасштабної війни це вже друге підвищення тарифів на електроенергію для громадян. Минулого разу Кабмін рівно рік тому уже піднімав тарифи для українців майже вдвічі.

2

comments666

Бондарєв Костянтин

Народний депутат

Член Комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури

Радикальне підвищення тарифу на електроенергію ставить в скрутне становище як родини з мінімальним доходом, так і вітчизняний малий та середній бізнес. 
 

Наразі наші союзники нам активно допомагають долати кризу в енергетиці. Зокрема, на ремонти виділяють безвідсоткові кредити та гранти. Проте український уряд вирішив залізти додатково в кишені наших громадян. В свою чергу міністр енергетики пояснив це через інтенсивні російські удари по українській енергетиці. Дійсно, протягом зими-весни 2024 року велику частину генерації було зруйновано. Проте у відновлення нашої енергетики активно вкладаються наші партнери. 
 

Нові тарифи на електроенергію є непідйомними для великої частини незахищених верств населення. Через війну кількість таких людей суттєво збільшилася. За період повномасштабного вторгнення урядом не було здійснено підвищення заробітних плат для працівників бюджетної сфери, освітян, працівників у сфері медицини. Копійчані індексації пенсій не покривають витрат на електроенергію. 

Підвищення тарифів на електроенергію - це лише вершина айсбергу, адже за цим піде ріст цін на продукти, послуги, у вартість яких закладена ціна електроенергії. Слідом за ростом цін піде вгору інфляція, яка вчергове зменшить скромні заробітки наших громадян. Доходи тих же освітян, медиків та пенсіонерів залишилися на довоєнному рівні, інфляція з’їла велику частину їх доходу. Проте урядовці відмовляються звертати увагу на ці факти.
 

Апеляції щодо того, що у нас найменший тариф на електроенергію від усіх інших країн Європейського Союзу – не витримують жодної критики. По-перше, ми не є на сьогодні членом ЄС, і не станемо ними уже завтра. По-друге, середньостатистичний дохід української родини, пенсіонера не рівняється навіть і близько з доходом середньоєвропейської родини. Наприклад, мінімальна зарплата в сусідній Польщі в 4 рази вища, ніж в Україні. Проте тариф на електроенергію відрізняється лише в два рази. Тариф в Угорщині майже однаковий як і в Україні, складає 0,11 євро за кВт-год.
 

Для багатьох українців, зокрема які заробляють 10-15 тисяч гривень на місяць, витрати на електроенергію стануть значною частиною сімейного бюджету. Це може призвести до того, що люди будуть змушені економити на інших потребах, таких як їжа, одяг та медицина. Багато хто не зможе сплачувати нові рахунки за електроенергію, що призведе до накопичення боргів. Прагнення до європейських стандартів життя, це насамперед прагнення до середньоєвропейських доходів на родину, а не витрат. Коли дохід в родини зросте, тоді є сенс піднімати вартість тарифу. Тому держава повинна розробити систему компенсації тарифів для тих хто цього потребує.  
 

Від різкого підвищення тарифів на електроенергію страждає також вітчизняний малий та середній бізнес. Низька ціна на електроенергію для українського бізнесу - це насамперед перевага, спроможність до конкуренції. Завдяки такій перевазі наші виробники могли частково конкурувати на європейських ринках. Інших переваг і преференцій, нажаль, у нас сьогодні немає. Проблеми з сертифікацією наших товарів у Європі, проблеми з митницею та блокуванням кордону, проблеми з перевезеннями, вартість логістики – все це здорожчує продукцію та витісняє вітчизняних виробників за межі України. Тому підняття ціни на електроенергію вбиває рентабельність українського бізнесу, що в свою чергу може призвести до скорочення виробництва та зменшення робочих місць. 
 

Ігнорувати проблему не можна, адже вже через декілька місяців у нас з’являться великі борги за електроенергію та проблеми в економіці. Уряд поки що «ховає голову в пісок» та не зважає на це. Проте необхідно розробити нові алгоритми надання субсидій для найменш захищених громадян, дохід яких не зможе покривати витрати на електроенергію. Для малого та середнього бізнесу необхідно також впроваджувати систему фінансової підтримки та компенсацій.

 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!