Блог

Сергій Магера: Після них - нічого живого: як росіяни перетворили водосховище на пустелю

Кожного дня московія завдає збитків нашому довкіллю майже на 102 млн євро. Мінами, руйнаціями, касетними снарядами (їхнє використання вже доводили), пожежами від вибухів, викидами у море тощо. При цьому, одного разу ворог миттю наніс Україні збитків у 1,5 млрд доларів США. І трапилося це 6 червня цього року - коли росіяни підірвали Каховську ГЕС.

0

comments4113

Сергій Магера

Народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування

Маріуполець від народження і назавжди

За 35 днів, які минули після цієї катастрофи, сталося невиправно багато. Деякі поля перетворюються на пустелі, а сотні тонн врожаю втрачено; в Чорному морі до берегів прибиває міни, що вільно дрейфують; мастило, яке ще на початку катастрофи витекло з машинної зали, рухалось у напрямку того ж Чорного моря, через що в певних регіонах фіксували цвітіння води. 

Сьогодні ворожі війська потроху вертаються на ті території, які були затоплені ними раніше. Але виникає низка проблем. По-перше, вони тепер не володіють картою закладених ними ж мін. Адже вода підняла та розворушила все, що могла. Отже, тепер росіяни будуть підриватися та підривати в тому регіоні частіше, ніж робили до цього часу. А це - ще одна додаткова і серйозна шкода довкіллю. По-друге, внаслідок підриву було затоплено 80 українських сіл. Тобто - тисячі будинків, разом із їхніми каналізаційними системами. Це десятки тисяч сільськогосподарських тварин, яких не встигали рятувати. Це десятки кладовищ, труни з яких піднімало на поверхню та розносило по всіх усюдах. 

На підконтрольних Україні територіях це питання вдається регулювати: людям завозять питну воду та не заражену їжу. І нещодавно міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко зазначив, що “епідеміологічна ситуація в зоні небезпеки через підрив росіянами Каховської ГЕС контрольована і стабільна, випадків інфекційних хвороб наразі не зафіксовано”. 

На початку липня розпочались роботи з будівництва магістральних водогонів для тих областей, які постраждали внаслідок підриву Каховської ГЕС. Водогін матиме три ланки, а його протяжність сягатиме майже 150 км. На це уряд ще у перший день катастрофи виділив 1,5 млрд гривень з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії.  

Але ж у тих росіян, які повертаються на минулі позиції таких правильних з точки зору санітарії умов не буде. І кишкові інфекції, ботулізм чи то навіть холера стануть “нормою”. 

На сьогодні науковці Українського гідрометеорологічного інституту стверджують, що Каховське водосховище перетворюється буквально на пустелю. Такий висновок вони зробили після того, як отримали та обробили спектрозональні знімки, надані Європейським космічним агентством. Згідно ж із цими даними, окремі ділянки водосховища стають річкою. Загалом, станом на зараз каховське водосховище було осушене на глибину в 10 метрів.     

В Укргідроенерго заявляють, що відновити Каховську ГЕС неможливо. Єдині, хто зумів знайти бодай якусь користь з обміління Каховської ГЕС, то це археологи. Вони переконані, що теперішня ситуація відкриває двері багатьом відповідним дослідженням. Науковці стверджують, що саме в цих місцях багато городищ Раннього Середньовіччя та Середньовіччя. 

Днями Японія передала 430 генераторів для остаточної ліквідації наслідків підриву ГЕС (точніше, їх закупила ООН за кошти японців). Світ розуміє весь жах, який несе в собі цей терористичний акт росіян. При чому, несе не лише для українців. Не розуміють цього лише самі росіяни - вони з дня у день продовжують пиляти гілку, на якій самі ж сидять.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!