Блог

Сергій Магера: Рашизм як спадщина сталінізму та нацизму

Вчора був знаковий день - День чорної стрічки та Європейський день пам'яті жертв сталінізму та нацизму. Майже весь світ згадував жертв тоталітарних та авторитарних режимів. І дату в 23 серпня для цього вшанування було обрано не випадково.

0

comments4142

Сергій Магера

Народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування

Маріуполець від народження і назавжди

23 серпня 1939 року Німеччина та срср підписали договір про ненапад між собою - пакт Молотова-Ріббентропа, який включав в себе секретні  протоколи.

Відомо, що «договір про ненапад», а простіше - коаліція двох диктаторів, із секретними документами, які й досі, через 84 роки, не розголошуються,  фактично розділила Європу на дві сфери впливу за інтересами. І саме цей документ став підґрунтям для початку Другої світової війни. 

Сам день пам’яті було засновано Європейським парламентом у 2009 році. Тоді це рішення, яке фактично прирівнювало комунізм до нацизму, викликало неабияке обурення з боку москви. Але ж через 13 років рашизм як нове явище тоталітарного режиму, знову приніс війну в Європу.  

Як похідна від сталінізму, рашизм змішав у собі шовінізм та імперіалізм, збудований на комуністичній системі. Здається саме він є квінтесенцією усіх найжахливіших попередніх «-ізмів».

У травні цього року Верховна рада України узаконила термін "рашизм" у постанові  "Про використання політичним режимом Російської Федерації ідеології рашизму, засудження принципів та практик рашизму як тоталітарних та людиноненависницьких". Хоча сам термін «ходив народом» навіть раніше за повномасштабне вторгнення. Наразі Український парламент закликає ООН, інші міжнародні організації, уряди та парламенти засудити рашизм та визнати його тоталітарним режимом. 

Чому це важливо не тільки для України, а й для  Європи? Тому що саме 23 серпня 1939 року - дата найважливішого історичного уроку, який надав нам тоталітаризм. Пакт Молотова-Ріббентропа передбачав ліквідацію низки держав, зокрема: Польщі, Литви, Латвії та Естонії. Він розширював геополітичні та територіальні інтереси країн-підписантів за рахунок третіх країн. Саме тому його кваліфікують як злочин проти миру та людства.

Вже за тиждень після укладання договору, 1 вересня 1939 р. договір почав діяти: Німеччина вторглася у Польщу. 17 вересня 1939 р. на територію Польщі зі сходу увійшли радянські війська.

За місяць Польщу фактично поділили між срср та Гітлерівською Німеччиною. 22 вересня 1939 р. у Бресті відбувся спільний радянсько-німецький військовий парад. А розподіл закріпили договором про дружбу і кордон, що став завершальним актом у таємній угоді, укладеної між Москвою і Берліном 23 серпня 1939 року.

Далі в тому ж році срср захватили територію Західної України та Західної Білорусії. Наприкінці 1939 року СРСР вторглися у Фінляндію. У 1940 - приєднало країни Балтії, землі Бессарабії, Північної Буковини. А на початку червня 1941 року  Німеччина окупувала країни Балкан. 

Минулого року глава Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн, закінчивши свою промову, наголосила, що президент росії володимир путін повернув "жахи війни до Європи". Насправді, путін та рашизм повернули в серце Європи не тільки війну. Пам'ять  про руйнацію, спогади про надважкий шлях кожної держави після Другої Світової, а також, як всі ми сподіваємось, головний урок того, що з диктаторами неможливо домовитись, адже з кожною домовленістю їхні апетити тільки зростають.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!