Головна Новини Політика зовнішня політика Крах літака "МАУ": експерти не виключили версій конспірологів
commentss НОВИНИ Всі новини

Крах літака "МАУ": експерти не виключили версій конспірологів

У конспірологів є три основні версії катастрофи українського "Боїнга" в Ірані

13 січня 2020, 15:17 comments2442
Поділіться публікацією:
Крах літака "МАУ": експерти не виключили версій конспірологів

Експерти висловили виданню "Коментарі" думки щодо версій, що знищення літака "Міжнародних авіаліній України" (МАУ) в Ірані ракетами було не трагічною випадковістю (як це зараз намагаються довести), а цілеспрямованими діями.

Нагадаємо, що 8 січня неподалік від Тегерана звалився рейс PS752 "МАУ". Загинули всі пасажири і члени екіпажу — 176 осіб: громадяни Ірану, Канади, України, Швеції, Афганістану, Німеччини та Великобританії. 11 січня іранські власті визнали, що літак був збитий ракетами, випущеними представниками Корпусу вартових ісламської революції (КВІР).

"Людський фактор", а також "загроза вторгнення США", позначені владою Ірану як основні причини трагедії, піддаються сумніву. Серед конспірологічних версій розглядаються:

1. Дії людей, зацікавлених в ослабленні позицій КВІР. Мовляв, саме КВІР заважає втілити в життя ядерну угоду, укладену між США та Іраном. І саме КВІР слід послабити (прибрати, дискредитувати), щоб налагодити відносини між Вашингтоном і Тегераном зокрема, і на Близькому Сході – в цілому.

2. "Рука Кремля" (нібито КВІР діяв спільно з Москвою, а знищення літака хотіли видати за американський удар – нібито відбувся після іранської атаки на американську базу в Іраку). Ескалація на Близькому сході нібито дуже на руку РФ: ціни на нафту ростуть, США втягуються в конфлікт, миру – не до російської агресії проти України; знову ж таки – можна перебити тему знищення малайзійського "Боїнга" адже наближається Міжнародний трибунал.

3. "Рука США" (нібито то республіканці чи демократи намагаються послабити позиції один одного напередодні виборів президента, намічених на осінь), можливо навіть в "спайці" з іранською владою.

Іран домовився зі США

Політолог, громадський діяч Олександр Лазарєв впевнений, що ситуацію з ескалацією на Близькому Сході, що призвела до трагедії рейсу PS752, потрібно розглядати комплексно, цілісно і розбиратися в першопричинах. На його думку, першопричиною є ліквідація командувача спецслужбами "Аль-Кудс" іранського КВІР Касема Сулеймані і глави іракського шиїтського ополчення Абу Махді аль-Мугандіса. Вони були вбиті 3 січня в Іраку ракетним ударом американського безпілотника.

"Американські демократи таким чином намагалися підставити президента-республіканця Трампа, бачачи, що він явно виходить сухим з води у справі про імпічмент. Потрібно було терміново ініціювати зовнішні події, які створили б новий привід для позовів проти Трампа. І знищення Сулеймані без погодження з Конгресом — могло бути таким. Опоненти Трампа заявили, що він кинув динаміт у бочку з порохом на Близькому Сході, ледь не почав Третю світову війну", — говорить Лазарєв.

На його думку, на ракетний удар мала бути відповідна реакція Ірану, а в результаті ескалації конфлікту повинні були загинути американські громадяни. Це підірвало б рейтинг Трампа.

"Але війни не хотіли ні Штати, ні Іран. І, швидше за все, були проведені кулуарні переговори між Тегераном і Вашингтоном — про відповідь Ірану. Так, я вважаю, що відповідь був узгоджений зі США, — підкреслює Лазарєв. — В результаті іранці завдали удару по порожніх американських базах на території Іраку. Всі військові були заздалегідь виведені або перебували в бункері. Навряд чи випадково".

Логічною реакцією Штатів була б відповідь за таку акцію. А Трамп заявляє – жодної відповіді (військової) не буде. Лише санкції.

"Як так? Потрібно щось робити, щоб не підірвати міжнародний авторитет США. Потрібно перебити незручний для США інформаційний привід. І понизити статус Ірану в світі. І тут відбувається загибель українського "Боїнга" в Ірані. І ми бачимо заміщення одного інфоповоду іншим. І всі вже забули, що американці не відповіли на удар Ірану. Навіть започатковані зрушення до примирення. І вимальовується картина, що збиття "Боїнгу" могло статися за загальним погодженням США та Ірану. Але довести це буде, безумовно, складно, якщо не неможливо", — резюмує Лазарєв.

Підставлятися нерозумно

Керівник Центру суспільно-інформаційних технологій "Форум", політичний експерт Валерій Димов не думає, що можливо буде докопатися до істини у справі про катастрофу українського "Боїнга" в Ірані. До того ж, підкреслює він, люди навіть явні факти інтерпретують в залежності від своїх переконань – політичних, релігійних і так далі.

"Те, що КВІР взяв на себе відповідальність за те, що сталося, в кримінальному плані називається ексцесом виконавця, — зазначає Димов. — Враховуючи складну структуру Ірану, де система управління знаходиться в декількох центрах, вона, дійсно, може давати збій. Зрозуміло, що і в КВІР, який має певні розгалуження, а не підпорядковується президенту Рухані, а верховному лідеру (аятолі) Хаменеї, теж є конкуренція. І вороги. Ті ж іранські військові недоброзичливо ставляться до КВІР. Зокрема, армія не отримала нові винищувачі, тому що КВІР не хотів посилення військових".

Крім того, КВІР контролює близько 20-25% економіки країни і майже весь тіньовий ринок нафти, який в умовах ембарго досить великий.

"Американці не можуть бути причетні до трагедії, — впевнений політексперт. — Все контролюється з супутників, є міжнародні незалежні дослідницькі агентства. Охочих "замочити Америку" вистачає. І так "підставлятися" заради яких би то не було політичних дивідендів – нерозумно. Головним бенефіціаром були б тоді основні конкуренти США – Китай і РФ".

Версія про те, що Росія яким-небудь чином стоїть за трагедій, більш реалістична (з вищевказаних причин, які вигідні Кремлю), але навряд чи доказова, вважає Димов.

"Знищений американцями Сулеймані свого часу зустрічався з Путіним, обіцяючи йому легку перемогу в Сирії в 2015 році. Після чого РФ вплуталася в події в Сирії. Але не можна через такі паралелі і явної вигоди РФ говорити, що Росія безпосередньо давала команду збивати український літак, — підкреслює політексперт. – При цьому показовою є реакція Росії на розгортання конфлікту. Коли Трамп заявив, що не буде розгортати війну через обстріл американської бази, російської пропаганда заявила, що американський президент злякався, а Іран довів свою силу".

"Цивільні" проти КВІР

Політолог, кандидат політичних наук Максим Ялі не розглядає як серйозну версію про "руку Кремля", яку деякі коментатори намагаються знайти в будь-якій події, пов'язаної з Україною.

"Йти на такий ризик на догоду росіянам, враховуючи всі ризики для свого існування, іранському режиму сенсу, м'яко кажучи, не було, — впевнений Ялі. — Крім того, Іран в той момент знаходився буквально "під мікроскопом" американської розвідки. Так "підставлятися", ризикуючи розпочати повномасштабний конфлікт з США, і не маючи військового паритету з ними – смерті подібно. Особливо після погроз Трампа нанести удар по 52 об'єктах напередодні".

А ось у версії щодо використання трагедії для ослаблення КВІР, на думку експерта, є певні підстави. Цю версію підтверджує протистояння всередині КВІР, а також конфронтація Корпусу з "цивільними", які не хочуть конфлікту з США.

"Підсумок — масові протести восени минулого роки, в ході жорстокого розгону яких загинули сотні людей, — нагадує Максим Ялі. — Після визнання КВІР у знищенні українського "Боїнга" в Тегерані та інших великих містах поновилися масові протести. Зникла згуртованість іранського суспільства після вбивства Сулеймані, яка з'явилася перед зовнішньою загрозою".

Проте всієї правди про цю трагедію ми, швидше за все, ніколи не дізнаємося, резюмує політолог.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!