Головна Новини Суспільство події Головні події понеділка: відголоски обміну з терористами і договір з РФ щодо газу
commentss НОВИНИ Всі новини

Головні події понеділка: відголоски обміну з терористами і договір з РФ щодо газу

Сьогодні стало відомо, кого повернули додому з полону на Донбасі і скількох в'язнів ще належить врятувати

30 грудня 2019, 19:30 comments2042
Поділіться публікацією:
Головні події понеділка: відголоски обміну з терористами і договір з РФ щодо газу

Тема дня. В Офісі президента оголосили повний список із 76 осіб, які декілька років провели в полоні на Донбасі і вчора повернулися в Україну. Більшість екс-в'язнів – цивільні особи, яких утримували в так званих ізоляторах або в'язницях за шпигунську або терористичну діяльність. Приміром, Аллу Ярмишко два роки тому забрали з власної квартири в Донецьку, звинувативши в шпигунстві. Вдома ж у Алли залишився син з обмеженими можливостями, який не міг обійтися без допомоги. За тими ж звинуваченнями Марину Чуйкову затримали рік тому на блокпосту, коли вона поверталася з тимчасово окупованої території від хворої матері додому, в Україну. У тому ж році бойовики зняли з рейсового автобуса Олександра Тимофєєва. За словами його дружини, яка їхала разом з ним і не була затримана, бойовики не пояснили, чому затримують Олександра, і застосували щодо нього катування.

Тим часом, у Мережі оприлюднили інформацію про те, хто перебував в іншому списку і повернувся на окупований Донбас. Серед найбільш суперечливих рішень обміну — бійці київського "Беркуту" Сергій Зінченко, Павло Аброськін, Сергій Тамтура, Олександр Маринченко та заступник командира підрозділу Олег Янішевський. Їх звинувачують у розстрілі 48 героїв Небесної сотні на вул. Інститутській в Києві 20 лютого 2014 року. Також видані окупантам Віктор Тетюцький, Сергій Башликов, Володимир Дворніков, які 22 лютого 2015 року здійснили теракт біля Палацу спорту у Харкові. В результаті загинули 4 людини, в тому числі 15-річний підліток і 18-річний студент.

Повернули не всіх. У полоні самопроголошених Донецької і Луганській республік можуть залишатися ще близько 300 наших співгромадян. За словами представника України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Валерії Лутковської, є доказ того, що близько сотні людей все ще знаходяться в "ізоляторах" терористів: у цих українців є документи, і їм передають передачки рідні. Однак у гуманітарної групи є припущення, що ще дві сотні людей утримують там без документів. Лутковська обіцяє, що про цих 300 українців не забудуть і продовжать вести переговори в рамках Тристоронньої контактної групи у Мінську.

Світова з РФ. У Відні сьогодні завершилися переговори між представниками НАК "Нафтогаз України" і російського "Газпрому" щодо підписання нового газового контракту. За словами гендиректора ГТС Сергія Макогона, о 5:30 ранку вони практично завершили цілодобовий 4-х денний переговорний марафон з "Газпромом". В результаті, Україна і російський "Газпром" підписали мирову угоду в інвестиційному арбітражі. Про це повідомив заступник міністра юстиції Іван Ліщина, який не зміг розкрити подробиці угоди, так як документ конфіденційний. З української сторони угоду підписав міністр юстиції Денис Малюська, з російської — заступник голови правління "Газпрому" Олена Бурмістрова.

Лоукостер – без ліцензії. Авіаційна влада Італії ENAC призупинила ліцензію популярного в Україні лоукостера Ernest Airlines. Як відомо, повітряні судна цієї компанії літають в Італію з чотирьох українських міст: Києва, Одеси, Львова та Харкова.

Згідно забороні, Ernest Airlines вже не може продавати квитки, однак здійснить рейси в новорічні свята, щоб не підвести пасажирів, які придбали тікети раніше. В ENAC рапортують: санкції щодо авіакомпанії не пов'язані з порушенням правил безпеки, а лише обґрунтовані регламентом "Про загальні правила здійснення авіаперевезень" в межах ЄС. Якщо Ernest Airlines надасть гарантії, передбачені законом, то ліцензію відновлять.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!