Головна Новини Суспільство події Евакуація "уханьців" на "самий охоронюваний об'єкт": з бронетехнікою і "полюванням на відьом"
commentss НОВИНИ Всі новини

Евакуація "уханьців" на "самий охоронюваний об'єкт": з бронетехнікою і "полюванням на відьом"

Незважаючи на безпрецедентні заходи безпеки, щоб уникнути коронавірусу в Україні, та ізоляцію прибулих із Китаю людей у санаторії під Полтавою, країну сколихнула хвиля протестів. Під Полтавою палили шини і атакували Нацгвардію, а президент Володимир Зеленський і топ-чиновники були шоковані поведінкою земляків

20 лютого 2020, 18:10 comments4117
Поділіться публікацією:
Евакуація "уханьців" на "самий охоронюваний об'єкт": з бронетехнікою і "полюванням на відьом"

Головна тема сьогоднішнього дня — евакуація 48 українців, яким вдалося покинути небезпечний Ухань і повернутися на батьківщину. Втім, прийом деяких земляків привітним не назвеш. Коли з'явилася інформація про те, що "уханьців" поселять на карантин на базі відпочинку у Харківській області, хвиля паніки прокотилася у цьому регіоні. Інформація виявилася помилковою: послідувала відповідь Міноборони про те, що всіх прибулих відправлять в ізоляцію в санаторій МВС у Нових Санжарах Полтавської області. Після події більше нагадують бойовик, ніж гуманну реакцію суспільства: жителі селища влаштували масовий протест, палили шини і погрожували військовим, які, в свою чергу, пригнали бронетехніку.

Приліт. З раннього ранку успішній посадці спецрейсу з Уханя завадила погода. Спочатку всі думали, що повітряне судно прибуде до Борисполя, однак воно попрямувало в Харків, над аеропортом якого парило більше години, зробивши кілька десятків кіл через густий туман. У підсумку, пілоти прийняли рішення летіти в Бориспіль на дозаправку, після чого знову повернулися до першої столиці. Літак з евакуйованими громадянами приземлився в аеропорту Харкова лише в 11:50.

Медики, які супроводжували евакуйованих з Уханя українців, не виявили у пасажирів і членів екіпажу яких-небудь симптомів гострих респіраторних захворювань. На борту літака перебували 45 українців, 27 іноземців і члени екіпажу, серед яких — три медика.

"Самий охоронюваний об'єкт". Президент Володимир Зеленський зазначив про безпрецедентні заходи безпеки , щоб уникнути поширення інфекції в Україні. Як повідомив гарант, не всіх пустили на борт в Ухані: хто мав підвищену температуру, залишився в Китаї. Інші пасажири мають задовільний стан здоров'я.

"Це буде, мабуть, самий охоронюваний об'єкт в країні, — говорить Зеленський. — Співчуваю нашим евакуйованим, бо вже знаю, що таке перебувати під особистою охороною, а в них охорона буде набагато серйозніша, ніж у президента". Зеленський запевнив, що бактеріологічної небезпеки немає. Однак присоромив українців за неналежну реакцію: перекриття трас, блокування госпіталів.

Карантин. Евакуйованих співгромадян вирішили помістити на карантин у медичному центрі Нацгвардії "Нові Санжари" у Полтавській області, де протягом двох тижнів вони будуть знаходитися в обсервації із забезпеченням суворого режиму санітарного епідеміологічного контролю та безпеки. Однак ця новина обернулася справжнім бунтом. Не встиг літак з "уханьцями" приземлитися в Харкові, в Полтавській області вже почався протест проти евакуації людей у Нові Санжари. Так, поліція спільно з Нацгвардією з допомогою важкої військової техніки під крики протестуючого натовпу намагалася прибрати автомобілі мешканців з проїжджай частини.

"Що ви робите? Чому ви їх до себе додому не везете?! У нас табори, діти на літо приїжджають, куди везете?", — кричали мітингувальники, які не збиралися відступати.

Через кілька годин акція протесту все ще була в розпалі. В Мережі з'явилося відео протистояння військових та мешканців Нових Санжар, які вимагають не виконувати наказ і піти з селища.
"Я звертаюся до чоловіків. Ти піднімеш на мене руку? Ну, вдар мене, якщо ти герой. Опусти щит, до нас біду везуть! Я розумію, ви люди під законом, але майте совість. За що я захищав Україну у 2014 році?", — говорить один з мітингувальників, запевняючи, що є учасником бойових дій.
Вторить йому і жінка, також звинувачуючи військових в ситуації. "У мене дитина три роки на війні була. Три роки в "Азові", залишився калікою. І ви сюди прийшли? Та нас тут будуть зараз всіх катувати. Побійтеся Бога! Чого я прийшла? Бо моя дитина ходити не може, а сюди цих дітей прислали, щоб вони стали каліками", — кричить місцева мешканка.

Багаття для "уханьських відьом". Аналітик Михайло Подоляк вважає, що дії влади в такій ситуації можна оцінити лише за критеріями: погано, дуже погано і просто огидно. "Історія з евакуацією куди рельєфніше оголила те, що ми і так знали, але боялися сказати. Немає сьогодні держави як набору відповідальних сервісних інститутів. А отже держава не в змозі вирішити ні одне завдання, – підкреслює аналітик. – Тим більше вона не здатна належно відповідати на кризи".

У нинішньої влади дві стратегії – мовчати і до останнього ігнорувати, продовжує Подоляк. Або (якщо біда сама собою минула) – пафосно заявити про свої перемоги.

"Крім того, – підкреслює аналітик, – держава в її нинішньому розібраному вигляді взагалі не вміє розмовляти із суспільством, пояснювати йому, заспокоювати. І тому суспільство категорично не вірить державі. А далі... далі починається взагалі треш, коли на місцях народ виходить на вулично-шинні протести проти... евакуації власних співгромадян. Тим самим доводячи, що ми – зовсім не рідня сучасної людської цивілізації, а рудимент, який залишився в середньовіччі з його вогнищами для "уханьських відьом".

Незважаючи на всі колотнечі, евакуйовані з Китаю українці протягом двох тижнів будуть перебувати в обсервації із забезпеченням суворого режиму санітарного епідеміологічного контролю і безпеки. В даний момент, за інформацією МВС, загрози здоров'ю громадян відсутні,  проводяться активні профілактичні заходи.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!