Блог

Оленка Клочко: Час додому?

У світлі кровопролитних подій останніх тижнів бажаю торкатися теми, яку заміняють кожний раз, - демобілізація, що обіцяв уряд і нинішній стан проблеми.

0

comments1506

Оленка Клочко

Журналіст, редактор, лінгвіст, волонтер

Українка у Польщі

Щаслива дівчинка з інвалідністю через порушення голосовимови

Авторка блогу "Українська з Оленкою Клочко"

Працювала журналістом у виданнях "Гіпотеза", "Коментарі", "Коментарі. Харків"

Отримала вищу освіту за напрямком "Прикладна лінгвістика", а також "Видавнича справа та редагування" у Харкові

Здобуваю післядипломну освіту у Польщі в Університеті Адама Міцкевича за напрямком "Журналістика та соціальні комунікації" (докторантура)

Займаюся проєктами із вивчення соціальних комунікацій, розвитку та впливу сучасних медіа



Ситуація на фронті важка, однак найменше, що нам зараз треба, – паніка. Хоробрі воїни відбивають агресію ворога всупереч усім обставинам. На самому початку повномасштабного вторгнення россії багато наших відважних громадян пішли добровольцями. Це найкращі люди країни, й оце герої воюють уже понад 30 місяців без відпочинку. Військові стурбовані відсутністю чітких часових рамок служби, що негативно позначається на моральному дусі та підвищує градус соціальної напруженості загалом.

Якщо ініціатива не йде зверху, то вона буде підійматися знизу. Так, Сергій Гнезділов, військовослужбовець 56 ОМПБр, який має 5 років бездоганної служби, скоїв публічне самовільне залишення частини. Він залишив місце служби не тому, що злякався чи став зрадником, але тому, що любить Батьківщину. Своїм незвичайним учинком Сергій бажає привернути уваги громадськості до нагальної проблеми демобілізації. «Озброєну та навчену націю – не перемогти» - закінчує свою заяву військовій.

Проблему повернення додому солдатів, які виконали свій громадянський обов’язок, підіймали вже неодноразово. Ще в березні 2023 року була опублікована петиція главі держави про розгляд законопроєкту демобілізації. Проєкт №9142 мав на увазі можливість звільнення військових після 18 місяців служби. Однак Рада відмовилася ухвалювати відповідний закон, незважаючи на достатню кількість підписів.

Заявляли про можливість демобілізації й на вищому рівні. Роман Костенко, секретар оборонного комітету, повідомляв, що коли темп мобілізації не зміниться до кінця літа, тоді «можна буде вносити законопроєкт про демобілізацію». Тим часом осінь уже в розпалі, а ні закону, ні тим паче проєкт немає. На думку спадає їдка версія рядків Лесі Українки:

Літо краснеє минуло,

а ми як діти те

«І нащо мобілізація та люта тоді»?

Поки одні героїчно обороняють Вітчизну, інші масово тікають. Поліція повсякчас ловить контрабандистів, які перевозять людей за кордон. Порушники законів караються за всією суворістю закону. Однак залишатися безкарними можуть не тільки лише всі: особливо успішно виїхати з країни вдається у знаменитостей. Тільки за останній час з України втеклі співак Волошин, блогери Бумчик і Сапунов. Не відстають від них і чиновники: втікачами вважають нардепа Дмитрука й колишнього голову КСУ Олександра Тупицького. А про скількох нам не відомо…

У цей час у Раді заявляють про недоцільність демобілізації: «Якби ми це [закон про демобілізацію] прийняли, то в деяких підрозділах військові пішли б з армії в один момент». Само собою виникає питання про справедливість таких суджень, відповіді на яке почути, не вдасться.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!