Блог

Оленка Клочко: Чи вийде перезимувати у Польщі?

Польська влада змінює умови для українських біженців просто напередодні зими - що потрібно знати

0

comments7176

Оленка Клочко

Журналіст, редактор, лінгвіст, волонтер

Українка у Польщі

Щаслива дівчинка з інвалідністю через порушення голосовимови

Авторка блогу "Українська з Оленкою Клочко"

Працювала журналістом у виданнях "Гіпотеза", "Коментарі", "Коментарі. Харків"

Отримала вищу освіту за напрямком "Прикладна лінгвістика", а також "Видавнича справа та редагування" у Харкові

Здобуваю післядипломну освіту у Польщі в Університеті Адама Міцкевича за напрямком "Журналістика та соціальні комунікації" (докторантура)

Займаюся проєктами із вивчення соціальних комунікацій, розвитку та впливу сучасних медіа



Через зруйновану інфраструктуру енергетики, а також космічні ціни на газ, українська влада неодноразово натякала, а останнім часом каже про це прямо: громадянам України варто перезимувати за кордоном.

Звісно, найпростіше це робити у Польщі: близько, безпечно, зрозуміло, дешево, багато своїх, та й країна найближча до нас за духом та доброзичливістю. 

Здавалося б - непоганий план. До того ж - які казкові тут Різдвяні ярмарки...

Щоправда, нові польські закони, як зазначає керівництво Польщі, покликані "стимулювати українців не їхати з України, або повертатися туди", викликають багато питань.

Відтак, з 1 січня українці, які живуть у Польщі більше 3 місяців мають сплачувати за своє тимчасове житло, а також звітувати про ситуацію зі своїм працевлаштуванням у країні. Польське керівництво впевнене, що трьох місяців цілком достатньо, аби знайти собі роботу.

Також більш суворою стала ситуація із щомісячними виплатами - з нового року їх отримуватимуть лише ті переміщені особи, які за останні три місяці жодного разу не виїхали з Польщі.

Крім того, щомісячну та початкову допомогу отримуватимуть не усі українці, а ті громадяни, що дійсно її потребують. До речі, щодо цього поки не зрозуміло, яким чином потрібно підтвердили, чи ти її дійсно потребуєш. Якщо потрібно буде демонструвати банківські документи, картки та роздруківки, то це вже нагадує колишні отримання візи - чи не надто суворо? У будь-якому випадку, потрібно з цим розібратися детальніше. 

Тож якщо ви вирішили перебратися на свята до Польщі та лишитися там до тепла - захопіть із собою побільше кешу та забронюйте квартиру заздалегідь. Бюджетне "гуманітарне" житло скоро не буде таким вже й пільговим і доступним. Це, до речі, геть не знижує на нього попит.

А от Ярмарки...Ярмарки у Польщі просто фантастичні...Grzane wino, piwo, ковбаски гриль, смажені солодкі горіхи та печені каштани...ммм...смакота! Обов'язково відвідайте ці ярмарки та подаруйте собі свято. Різдво - гарний привід відволіктися від того жаху, який коїться у нас вдома. Ми точно заслуговуємо на смачне та святкове Різдво.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!