Блог

Оленка Клочко: Обережно, діти! Що слід пам'ятати бажаючим поїхати до Євросоюзу

Думаю, що ні для кого не секрет, що наше законодавство, незважаючи триваючу євроінтеграцію, поки все ще далеко від європейських стандартів. Але досі знаходяться ті , хто переїжджає в країни Євросоюзу, не потурбувавшись вивчити їх законодавство, за що потім гірко розраховуються...

0

comments7062

Оленка Клочко

Журналіст, редактор, лінгвіст, волонтер

Українка у Польщі

Щаслива дівчинка з інвалідністю через порушення голосовимови

Авторка блогу "Українська з Оленкою Клочко"

Працювала журналістом у виданнях "Гіпотеза", "Коментарі", "Коментарі. Харків"

Отримала вищу освіту за напрямком "Прикладна лінгвістика", а також "Видавнича справа та редагування" у Харкові

Здобуваю післядипломну освіту у Польщі в Університеті Адама Міцкевича за напрямком "Журналістика та соціальні комунікації" (докторантура)

Займаюся проєктами із вивчення соціальних комунікацій, розвитку та впливу сучасних медіа



Думаю, що ні для кого не секрет, що наше законодавство, незважаючи триваючу євроінтеграцію, поки все ще далеко від європейських стандартів. Але досі знаходяться ті , хто переїжджає в країни Євросоюзу, не потурбувавшись вивчити їх законодавство, за що потім гірко розраховуються...

Йдеться про вилучення дітей згідно з нормами горезвісної ювенальної юстиції. Ні, це не якась страшилка, а нудна процедура, породжена бездушною бюрократією і сліпим проходженням букві закону. І, всупереч розхожому стереотипу, для того, щоб вашу дитину вилучила місцева влада, зовсім необов'язково вести "гомофобну" риторику або тримати його в їжакових рукавицях. Більш того, необов'язкова ваша присутність - досить присутності при дітях опікуна.

Справа в тому, що, згідно з правовими нормативами більшості країн Євросоюзу, офіційний опікун ваших дітей в Україні не вважається таким в Європі. На жаль, але це знають дуже мало людей, які прагнуть убезпечити свою дитину від війни, відправляючи його в ЄС, наприклад, з бабусею.

Так, Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубiнець, виступаючи на пресконференції 17 травня, зазначив, що на даний момент відомо "кілька десятків" випадків вилучення дітей у наших біженців саме через відсутність правового статусу опікунів у ряді європейських країн. Для вирішення подібних інцидентів іноді доводиться створювати цілі міжурядові комісії!

Що ж тепер, дітей не можна відправляти за кордон? - напевно запитаєте ви. На щастя, ювенальна юстиція сліпо виконується владою далеко не у всіх європейських країнах, і найближча до нас - наша сусідка Польща. Її влада з самого початку увійшла в становище українських біженців і не стала застосовувати драконівські закони брюссельських бюрократів, за що їм величезне людське спасибі.

Взагалі, на тлі ультраліберального ЄС польська держава є найбільш близьким нам по духу, за що частенько вступає в конфлікт з тим же Європарламентом. Причина криється якраз в неприйнятті Варшавою ультралібералізму, який польському істеблішменті влучно охрестили "необільшовизмом": дійсно, він такий же всюдисущий і не терпить критики, як добре знайома нам з власної історії комуністична пропаганда, а ідеї сильно нагадують сумно знайомі "геть сором!", "Геть буржуазний Патріархат!", "Геть буржуазні забобони сімейного життя!". Ті, хто має досвід проживання в тій же Німеччині чи Швеції, чудово зрозуміють, що я маю на увазі.

Тому перша порада тим, хто хоче перечекати темні часи в затишній Європі або евакуювати туди своїх дітей: вибирайте Польщу, і вам не доведеться знайомитися з казуїстикою законодавства Євросоюзу ціною своїх нервів і стресу!

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!