Блог

Оленка Клочко: У кого дітки, у того й ягидки

Найцінніший ресурс будь-якої країни її молодь, а життя українських дітей важке, а майбутнє туманне

0

comments1651

Оленка Клочко

Журналіст, редактор, лінгвіст, волонтер

Українка у Польщі

Щаслива дівчинка з інвалідністю через порушення голосовимови

Авторка блогу "Українська з Оленкою Клочко"

Працювала журналістом у виданнях "Гіпотеза", "Коментарі", "Коментарі. Харків"

Отримала вищу освіту за напрямком "Прикладна лінгвістика", а також "Видавнича справа та редагування" у Харкові

Здобуваю післядипломну освіту у Польщі в Університеті Адама Міцкевича за напрямком "Журналістика та соціальні комунікації" (докторантура)

Займаюся проєктами із вивчення соціальних комунікацій, розвитку та впливу сучасних медіа



Згідно з планом перемоги, ми зможемо завершити цю сумну сторінку нашої історії за допомогою всього демократичного світу. Оголошений план Зеленського це про битви на полі бою і післявоєнне відновлення, це про створення України прекраснішою, ніж вона коли-небудь була. Але великій нації потрібні світлі уми своїх дітей, а без належної освіти жодна закордонна допомога не врятує країну від поступової деградації.

І до повномасштабного вторгнення спостерігалося масове закриття шкіл під приводом оптимізації навчального процесу. Наприклад, в одній тільки Львівській області у 2021 р. закрилося майже 30 шкіл через малокомплектність. А в деяких регіонах малокомплектними вважалися до 40-50% від загальної кількості шкіл.

Ніхто не має переживати жахи війни, тим паче діти. Але загальнонаціональна трагедія не обійшла їх стороною: відвідування шкіл часто стає скрутним, а іноді й небезпечним. Багато шкіл закриваються або починають працювати в обмеженому режимі. Коли всі доступні ресурси використовуються для потреб фронту, небагато залишається на освіту. Так, у новий план держбюджету на 2025 рік закладено припинення фінансування урядом шкіл з 45 учнями, а за рік те саме стосуватиметься і шкіл з 60. Якщо місцева влада вирішить не закривати такі школи, то їхнє фінансування перейде до обов'язків області або міста. Якщо ж ні, то дітей з закритих шкіл планують перевести у більші освітні заклади на відстані до 30 км.

Заступник міністра освіти Андрій Сташків відкрито заявляє, що система освіти потребує змін, зокрема спостерігаються проблеми зі старшими школами, в яких відсутні належні спеціалізовані класи. Уряд усвідомлює проблему й обіцяє впровадити зміни найближчим часом, однак щоб досягти європейського рівня навчання, потрібен значний час.

Перераховані чинники змушують багатьох батьків, які переживають за своїх дітей, ставати біженцями, щоб забезпечити їм безпечне й освічене майбутнє.

Наприкінці 2023 р. уряд опублікував доповідь, у якій ішлося про те, що Україну було змушено залишити понад 2 млн дітей. Минуло пів року, і нардеп Южаніна повідомила, що перед початком нового навчального року країну залишило ще понад 300 тис. дітей, доводячи кількість тих, хто залишив країну, до майже 2,5 млн. Варто зазначити проблематичність усіх подібних підрахунків, насправді цифра може виявитися ще більшою.

Уже чверть усіх українських школярів перебуває за кордоном, і ймовірно, ця кількість лише зростатиме. Особливо не тішать ці доповіді на тлі повідомлень про загальне зменшення чисельності населення та прогнозів щодо зниження кількості громадян до 25 млн до 2040 років.

Дійсно, здобуття якісної європейської освіти нашими співгромадянами є сприятливим чинником для післявоєнної відбудови, проте сумним є те, що значна кількість осіб так і не повертається в Україну. Повідомляється, що майже 40% студентів, які навчаються в Польщі, не планують повертатися додому.

У цей переломний для нашої країни момент держава повинна приділяти особливу увагу освіті та виділяти на це відповідні ресурси. Якщо перемога вже незабаром, то настав час думати про прийдешнє, однак застосовуваних заходів явно недостатньо.

Тільки освічена нація зможе створити велику Україну.
Джерело:

https://news.telegraf.com.ua/ukr/obshhestvo/2024-06-21/5858991-shkilna-reforma-starshoklasnikiv-poselyat-u-gurtozhitki-a-kilkist-predmetiv-skorotyat

https://eo.gov.ua/ponad-milyon-ukrainskykh-doshkilniat-ta-milyon-shkoliariv-perebuvaiut-za-kordonom-yak-zberehty-zv-iazok-z-ukrainoiu/2023/12/26/

https://news.finance.ua/ua/skil-ky-ukrains-kyh-ditey-perebuvayut-za-kordonom

https://www.unian.ua/society/z-ukrajini-masovo-vivozyat-ditey-yuzhanina-ozvuchila-prichini-12789954.html

https://24tv.ua/education/zakrittya-shkil-iz-maloyu-kilkistyu-uchniv-mon-oprilyudnilo-rozyasnennya_n2513124

https://focus.ua/uk/ukraine/491004-operaciya-likvidaciya-kakie-shkoly-zakroyut-v-ukraine-i-pochemu



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!