Блог

Сергій Магера: ЄСПЛ визначив дату окупації Донбасу: юридичний тиск на рф посилюється

25 січня 2023 року Європейський суд з прав людини у Страсбурзі визнав, що з 11 травня 2014 року частини Донецької та Луганської областей знаходяться під контролем РФ.

0

comments7143

Сергій Магера

Народний депутат України, член Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування

Маріуполець від народження і назавжди

11 травня 2014 року увійде в історію як дата окупації росією сходу України. Саме цього дня 9 років тому у так званій «ЛДНР» відбувся «референдум». 

Якщо подивитися на подію 25 січня з точки зору вже 9-річної агресії рф, то стався справжній прорив. Де-факто - невеликий, але дуже важливий крок. Вперше росія фігурує у міжнародній юридичній справі щодо окупації сходу України. Фігурує як відповідач у справі порушення прав людини на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. 

 

Окрім того, рф є відповідачем і у справі збиття Боїнгу МН17 17 липня 2014 року (внаслідок чого загинуло 298 людей). У листопаді 2022 року суд в Гаазі виніс вирок у цій справі. Встановили, що літак був збитий із зенітно-ракетного комплексу «Бук», розташованого в Донецькій області. А саме той регіон на той момент вже контролювалася росією. 

 

Справа «Україна та Нідерланди проти Росії» чи, як її ще називають, «Велика справа щодо Донбасу» об’єднала одразу три скарги. Дві з них подані від України: перша - про масові порушення прав людини на окупованому росією Донбасі (вбивства, катування, руйнування майна тощо, включно із вбивством пасажирів та екіпажу авіалайнера MH17), друга – про викрадення та вивезення з Донбасу до рф дітей-сиріт з особливими потребами.

Нідерланди подали третю скаргу - про відповідальність рф щодо збиття Боїнгу. Загалом йдеться про порушення 11 статей Конвенції – від права на життя до права на освіту. Публічні слухання тривали 4 години. До речі: це безпрецедентно багато! 

 

Для України це рішення стане вагомим аргументом для інших судових вироків. Особливо щодо репарацій. Ще 14 листопада 2022 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила резолюцію щодо забезпечення засобів правового захисту та репарацій у зв'язку з агресією рф проти України. Але руйнуванню, занепаду та смертям Україна почала піддаватися з 2014 року. І сьогоднішнє рішення щодо прийнятності справи цьому підтвердження. 

 

Президент ЄСПЛ Шіофра О'Лірі під час засідання суду наголосила: "...Суд одностайно вирішив, що з 11 травня 2014 року події підпадають під юрисдикцію суду, оскільки території, захоплені сепаратистами, перебували під контролем російської федерації". 

 

Примітно, що в рамках цієї справи Україна поки що не заявила на адресу рф вимог про фінансову компенсацію. Але відомо, що збитки, завдані Україні внаслідок російської агресії, вже перевищують 700 млрд доларів! Для того, аби хоча б частково компенсувати цю суму, уряд Дениса Шмигаля прагне отримати від 300 до 500 млрд доларів російських активів, заморожених у різних країнах, та використати їх на відновлення держави. Проєкт резолюції «Сприяння правовому захисту та репараціям України», запропонований українською стороною, передбачає визнання державами ООН необхідності створення такого компенсаційного механізму. Зокрема: виплату компенсацій жертвам війни, родичам загиблих, тим, хто зазнав тортур та сексуального насильства, полоненим та іншим. 

 

Якого рішення чекати і коли? 

Звісно, неможливо передбачити рішення суду, але перші висновки після слухання можна зробити. Наприклад, росія направила туди лише одного свого представника, фактично, ігноруючи суд. Отже скоріше за все, вона й надалі робитиме вигляд «недолугості» справи. І нехай. Можливо, саме таке ставлення відповідача не затягуватиме процес. У Міністерстві юстиції сподіваються побачити проміжне рішення ЄСПЛ "за 2-2.5 роки".  Але, якщо подивитися на розгляд справ "Грузія проти РФ-2" щодо війни 2008, то ці очікування видаються скоріше оптимістичними, ніж реалістичними. 

 

Тим не менше, Україна вимагатиме справедливості та суду над росією в усіх Судах. Окрім справи по репараціях, добровільної чи примусової, Україна має притягнути рф до відповідальності за окупацію наших територій, порушення прав людини та інші злочини. За те, що не підлягає фінансовим підрахункам.  

 

Для всіх, хто вимагає справедливості, 25 січня 2023 року - це дуже важливий день.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!