Блог

Борис Кушнірук: Геополітика — це завжди цинізм та довгострокові інтереси

Світ, принаймні для України, має бути саме чорно-білим. Саме ХАМАС є абсолютним злом.

0

comments3435

Борис Кушнірук

Економічна та політична аналітика

Політичні погляди - правоцентризм. Хочу, щоби Україна стала модерною, європейською державою. 

Якщо дивитися не тільки на емоційну, а і довгострокову геополітичну складову, то міркування автора статті Сергія Сидоренка “Головою, а не лише серцем. Зеленський має відмовитися від емоційних рішень щодо війни в Ізраїлі” викликають великі сумніви. 
По-перше, негативне ставлення до Ізраїлю з боку Близькосхідних, та взагалі мусульманських, країн зберігається з моменту його сучасного заснування. І декілька їхніх війн проти цієї держави тому підтвердження. 
По-друге, не Ізраїль розпочав цю війну, а ХАМАС та деякі держави, у тому числі Росія та Іран, які стоять за цією терористичною організацією. Іншого виходу, як перемогти в цій війні, у Ізраїлю немає. Не він розпочав її, але він має завершити, провівши наземну операцію і повністю ліквідувавши всю інфраструктуру ХАМАС у Секторі Газа. Провина за жертви серед мирного населення повністю лягають на агресора. 


І тут світ, принаймні для України, має бути саме чорно-білим. Саме ХАМАС є абсолютним злом. Не тільки для Ізраїлю, але і для України. Повне знищення ХАМАС, як проксі-угруповання Російської імперії та Ірану в інтересах України. 


 

По-третє, якщо дивитися на світ у довгостроковій перспективі і цілком цинічно, то маємо задати питання, чи збережеться як держава Ізраїль? Для мене відповідь очевидна — так, збережеться і його підтримка з боку політичних еліт США теж. 


 

Виходячи з цього, чітка позиція на підтримку Ізраїлю — це відповідає довгостроковим інтересам України. Україна повинна позиціонувати себе разом з Ізраїлем, особливо в очах американського суспільства як спільний передовий загін боротьби західного світу з коаліцією тоталітарних, терористичних держав — Російської імперії, Ірану, Північної Кореї. 


По-четвертих, щодо позиції країн Близького Сходу та взагалі ісламського світу. 

На Близькому Сході визнають і поважають лише силу. Тому згодом антиізраїльська риторика там почне пом'якшуватися. Це саме стосується і Туреччини. Ердоган зараз намагається представити себе як головного захисника мусульман всього світу. Тому зараз лунають його палкі антиізраїльські промови. 
Але практичні інтереси Туреччини будуть змушувати його згодом теж пом'якшити свої ескапади на адресу Ізраїлю. 

До того ж у довгострокових інтересах Туреччини залишатиметься бажання максимального послаблення Російської імперії, що відповідає і інтересам України. 


 

Тому зараз незадоволенням країн Близького Сходу та Туреччини позицією України нас не повинно лякати. Це теж пройде. 

Для нас зараз важливо зберігати одностайну підтримку США та країн G7. Саме від них залежить, чи зможе Україна захистити державність, суверенітет та державну цілісність. Розбудовою стосунків з країнами Близького Сходу будемо займатись згодом. І там в основі буде лежати у першу чергу економічна складова, а не питання стосунків України з Ізраїлем. 

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!