Блог

Борис Кушнірук: Мінфін має виконувати розпорядження уряду, щоб розв’язати проблеми на енергоринку

Ситуація на енергоринку

0

comments3371

Борис Кушнірук

Економічна та політична аналітика

Політичні погляди - правоцентризм. Хочу, щоби Україна стала модерною, європейською державою. 

Чи пройдемо ми зимовий період без масових відключень електроенергії залежатиме не тільки від спроможності нашого ППО протидіяти намаганням Росії знищити або пошкодити системи генерації та постачання електроенергії споживачам. 

На це впливатиме і загальна ситуація на енергоринку. Чи буде у виробників електроенергії достатньо коштів для забезпечення сталої роботи генерації. 

Змушений констатувати, що хоч вже середина листопада, а проблема взаємних боргів на енергоринку розміром понад 60 млрд не просунулося далі розмов. Хоча від її розв’язання напряму залежить те, наскільки успішно Україна зможе пройти цей опалювальний сезон.

На сьогодні “Енергоатом”, найбільший виробник електроенергії, завдяки успішно проведеній ремонтній кампанії вийшов на чіткий графік розрахунків з “Гарантованим покупцем” по послузі із забезпечення доступних цін на електроенергію для населення. За даними з відкритих джерел атомна генерація на 100% здійснює поточні виплати, так і закриває заборгованості минулих періодів. Єдина частина боргу, яку компанія об’єктивно не може виплатити – це близько 17 млрд грн, що накопичилися у 2022 році через окупацію Запорізької АЕС, яка давала “Енергоатому” 40% доходів.

Проте нагадаю, що Кабмін своєю постановою №483 від 05.06.2019 зобов’язав Мінфін визначити джерела фінансування та порядок компенсації учасникам ринку, на яких покладено спеціальні обов'язки з постачання електроенергії населенню за фіксованою ціною (ПСО). Але воно просто саботує її виконання. 

Тому очевидно, що Мінфін зобов’язаний виконати постанову уряду, щоб розв’язати проблему боргів на енергоринку. 

Друга (і найбільша) проблема енергоринку стосується “Укренерго”. Якщо “Енергоатом” зараз розраховується на 100%, то “Укренерго” покриває свої зобов’язання ледве на 50%. Його борги перед “зеленими” виробниками перевищують 31 млрд грн. І перспектив, що вони суттєво зменшаться, не видно.

Проте, якщо борги такі великі, то не зрозуміло, куди в “Укренерго” зникли понад 1 млрд доларів, які, за словами голови правління Володимира Кудрицького, компанія отримала не лише на відновлення інфраструктури, а також і на виплату заборгованості перед “зеленими”?

Як вже писав, відповідь може ховатися у результатах перевірки Державної аудиторської служби, яка з’ясувала, що за останні роки в “Укренерго” прямо чи непрямо було “втрачено” 68 млрд грн.

Однак в “Укренерго” замість розв’язання проблеми вкотре пропонують підняти свої тарифи на послуги з передачі та диспетчеризації. Проте це лише збільшить дисбаланс на ринку на користь “Укренерго” та збільшить борги на енергоринку.


 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!