Блог

Олексій Голобуцький: Кремль програє, але його маніпуляції працюють

ЄС вже восени погодиться, що "санкції шкодять нам більше, ніж росії" - до того часу мусимо завершити основну стадію війни. І переорієнтовуватись на регіональний союз.

0

comments4761

Олексій Голобуцький

Політтехнолог, політичний експерт. Співзасновник «Агентства моделювання ситуацій» - найстарішої в Україні компанії з політичного консалтингу (існує з 2002 року). З 2009-го року незмінно входить до десятки найбільш цитованих політичних експертів в Україні. Визнаний найпопулярнішим політичним експертом за версією рейтингової платформи Comments.ua два роки поспіль: 2020-го та 2021-го.

45 років, заступник директора Агентства моделювання ситуацій.

За освітою історик (ЛНУ ім.І.Франка). 

Онук відомого історика українського козацтва Володимира Олексійовича Голобуцького (1903-1993).

Син професора Петра Володимировича Голобуцького (1938-2010)

Є одним з перших спеціалістів в Україні з питань інформаційного суспільства – перша монографія вийшла друком 1999 року і стала навчальним посібником на багатьох кафедрах (напрямків ІТ, інформаційної безпеки, філософії, державного управління і права, новітньої історії та ін.) українських вишів, її та наступні роботи досі цитують українські автори дисертаційних робіт різних напрямків.

Автор і співавтор багатьох наукових і публіцистичних праць з історії, соціології, політології, проблем інформаційного суспільства, інвайронменталізму тощо.

У 2018-му році через регулярну жорстку політичну сатиру і фотожаби особисто на Путіна потрапив до санкційних списків Кремля: у «списку 322-х» від 1.11.2018 став 60-м.

Є автором сотень поширених мемів щодо українських та зарубіжних політичних діячів, політичної ситуації в Україні.

Аудиторія персональної сторінки у Facebook складає більше 60 тисяч читачів. 

Маніпуляції і локальні успіхи кремлівської пропаганди: нам доведеться будувати новий формат регіональної безпеки не з ЄС, а з окремими партнерами. За 3-4 місяці мусимо завершити основну стадію війни, бо Європу до осені переконають, що «санкції більше шкодять ЄС, ніж росії». Але втрачені РФ позиції на ринку ніхто їй не повертатиме. 

--

«Ловкость рук и никакого мошенства»: кремлівська пропаганда акуратно обрізала слова Маріо Драґі так, щоб ситуація виглядала максимально негативною для України. 

==

«РИА Новости» і Соловйов: «Почти все крупные страны ЕС возражают против статуса кандидата Украины в ЕС». 

Повний оригінал від Драґі: «Проти статусу кандидата заперечують майже всі великі країни ЄС, я б сказав, усі, крім Італії. Статус кандидата наразі не можна передбачити через протидію цих країн». Але пришвидшений процес для України – «так, і мені здається, що Комісія також погоджується». 

==

Різниця ніби в кількох обрізаних словах там, відрізаній репліці тут, і в сумі – типова кремлівська маніпуляція. Драґі – на боці росії і Путіна, ЄС не чекає Україну, все геть погано. 

 

А по факту той же Драґі зробив ще кілька знакових заяв, про котрі кремлівська пропаганда сором’язливо промовчала: «Ми повинні зберігати єдність щодо санкцій. ІТАЛІЯ ПОГОДЖУЄТЬСЯ З ПАКЕТОМ, доки не буде дисбалансів між країнами-членами. Ми не можемо уявити, що після конфлікту наша [енергетична політика] повернеться до того, якою була раніше. Те, що сталося, занадто жорстоко. Ми повинні рухатися зараз, щоб ЗМІНИТИ НАШИХ ПОСТАЧАЛЬНИКІВ енергії в довгостроковій перспективі. ПРОПОНУВАННЯ УКРАЇНІ СТАТУСУ КРАЇНИ-КАНДИДАТА МОЖЕ БУТИ ВАЖЛИВИМ СИМВОЛІЧНИМ ЖЕСТОМ, ЗНАКОМ ПІДТРИМКИ В РОЗПАЛ ВІЙНИ».

І окремо: «ВАЖЛИВО, ЩОБ ПУТІН НЕ ВИГРАВ ЦЮ ВІЙНУ». 

Звісно, таке цитувати – не в інтересах Кремля. 

З іншого боку, опір інтересам України в ЄС все ж є, це об’єктивна реальність. Кіпр і Угорщина принципові в обстоюванні власних вигод. 

З теперішніх процесів очевидно, що наближається розкол ЄС як мінімум фактичний, коли структура формально лишиться єдиною, але по факту різні групи обстоюватимуть практично протилежні позиції у власних інтересах. Дійсно, висока ймовірність того, що Україні найближчим часом все ж доведеться забути про членство в НАТО і ЄС. 

Натомість ми зможемо взятись разом з Великою Британією, Польщею, країнами Балтії (можливо, ще кількома союзниками) будувати новий формат європейської безпеки і новий формат європейської економічної та політичної взаємодії. І соціальної також: ми не забули про мільйони наших біженців. 

І мусимо зважати: за 3-4 місяці все стане значно гірше, адже російська пропаганда працює дуже активно. Вона вже успішно переконує європейських виборців, що всі їхні теперішні соціально-економічні негаразди – тільки через антиросійські санкції. 

«Санкції завдали більшу шкоду ЄС, ніж росії»: сьогоднішня репліка бельгійського прем’єра де Кро ідеально повторює один з головних меседжей Кремля в спробі ослабити санкційну удавку. І де Кро не один в ЄС обрав пропонований Путіним легкий шлях визначення крайніх. До осені до цієї позиції долучаться дуже багато країн ЄС.

Висновок: до осені ми маємо завершити основну стадію війни і повернути під контроль максимум своїх територій. Що «пауза в санкціях», пропонована тим же де Кро, припала вже на період стримування РФ якщо не на державних кордонах України, то в межах ліній на 23 лютого. 

Але, знов ж таки, жодні «паузи» не означають підтримки росії, повернення їй заморожених капіталів (бо Україну відбудовуватимуть або цими грошима, або власним коштом ЄС – очевидно, що вибере Європа). Не означає повернення рукоподаваності Путіна (заява МІ-6 наприкінці минулого тижня «можливо, Путін мертвий, на публіці з’являється двійник» натякає, що приводи для цього можуть бути різні). І не означає легітимізації окупації росією українських територій. Так само це не означає повернення розслабленої енергетичної політики ЄС чи відмови від альтернативних росії постачальників. 

Те, що росія втратила через війну, ніхто їй не повертатиме: благодійності на світовому ринку  не існує. 

 

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!