Блог

Борис Кушнірук: НБУ оприлюднив базовий макроекономічний прогноз курсу гривні до долару на 2023-2025 роки.

Некомпетентність і корупція ходять поруч.

0

comments2288

Борис Кушнірук

Економічна та політична аналітика

Політичні погляди - правоцентризм. Хочу, щоби Україна стала модерною, європейською державою. 

Анекдотизм цього прогнозу полягає у тому, що під час активної фази війни, а також щонайменше протягом наступних пару років після цього, ми матимемо величезний дефіцит зовнішньої торгівлі. Десь під 20 млрд доларів, а може і більше. За таких обставин ніякого ринкового курсу гривні до долару за ознакою бути не може. Бо, по суті, це є зараз і буде щонайменше до кінця 2026 року ринком єдиного продавця — НБУ. 

Враховуючи це, проголошення з розумним виглядом прогнозу курсу виглядає доволі кумедним. Бо він залежатиме виключно від рішення самого НБУ, за яким маячитимуть думки з цього приводу певних постатей з Офісу Президента України. 

НБУ може тримати фіксований курс гривні до долару на сьогоднішньому рівні, а може у будь-який момент провести девальвацію. 


 

В умовах значної інфляції цін виробників промислової продукції збереження незмінного курсу гривні до долару робить їхню продукцію в доларовому еквіваленті неконкурентною на внутрішньому і зовнішніх ринках. Тому це очевидно шкідливо для економіки. 


 

З урахуванням цього правильний підхід передбачав би публічне визначення Нацбанком бажаного курсу гривні до долару для сприяння українській економіці протягом 2023-2025 років і проведення прогнозованої, планової, поміркованої девальвації гривні, наприклад, раз на місяць. За такого підходу і виробники продукції, і імпортери, і населення могли би прогнозувати свої дії і не були би у програші. 


 

Але слід враховувати не дуже вражаючий рівень компетентності керівництва НБУ, і натомість надзвичайний рівень їхньої корумпованості. Однієї історії з виплатою комерційним банкам процентного доходу по депозитним сертифікатам НБУ під 100 млрд грн протягом 2022-2023 років чого варте. 

Хоча на щось інше розраховувати було б наївно. Вже неодноразово зазначав, некомпетентність і корупція ходять поруч.

Якщо рівень компетентності і корумпованості нинішніх можновладців в цілому викликає лють, то чому щось може бути краще в одному, окремо взятому, органі державної влади? 

 


 

Виходячи з цього, скоріше за все девальвацію гривні цього року проводитимуть несподівано, і зразу на ті самі 11,2%. Від чого виграють ті, хто матиме інформацію про час реалізації відповідного рішення.

До речі, у зв'язку з цим порадив би керівництву НАБУ поцікавитися всіма великими зовнішньоторговельними контрактами з відповідним придбанням іноземної валюти за пару тижнів перед попередньою девальвацією гривні з курсу 29,2 — до 36,56. А також зв'язків цих покупців валюти з можновладцями. 

Не виключаю, що їх чекатимуть цікаві відкриття. 

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!