Блог

Ihor Petrenko: Нелегальні гральні заклади руйнують цивілізований шлях розвитку гемблінгу

Серйозною проблемою легалізації азартних ігор в Україні залишається засилля нелегальних гральних закладів та веб-сайтів, які вперто не хочуть виходити в білий сегмент, напевно сподіваючись, що старі часи повернуться.

0

comments4991

Ihor Petrenko

Політолог

Політолог, доктор політичних наук. Доцент кафедри політичних наук філософського факультету КНУ імені Тараса Шевченка. Директора департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень.

Проте Регулятор налаштований на серйозну боротьбу з «нелегалами», зокрема КРАІЛ систематично виявляє нелегальні заклади шляхом моніторингу мережі Інтернет, співпраці з громадськими об’єднаннями та організаціями, фізичними особами та правоохоронними органами.

 

Така діяльність приносить свої плоди, зокрема станом на кінець липня вже виявлено понад 1000 веб-сайтів та понад 100 наземних гральних закладів, які працюють без відповідної ліцензії. Це доволі серйозний показник, хоча, безумовно, ще далеко до повного викорінення онлайн та офлайн гральних закладів, які надають послуги з  організації та проведення азартних ігор без відповідних дозволів. Але крок за кроком держава рухається до цього.

 

Важливо, що КРАІЛ працює у зв’язці з правоохоронними органами, які на основі наданої Регулятором інформації здійснюють досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення передбаченого статтею 203-2 Кримінального кодексу України. Результатами такої кооперації є постанови суду, якими накладено арешт на майнові права інтелектуальної власності та заблоковано доступ до 594 нелегальних гральних вебсайтів. Це ж стосується і нелегальних наземних казино та залів гральних автоматів.

На основі відповідної інформації від КРАІЛ силовиками вже було проведено обшуки, вилучено гральну техніку, інтернет обладнання та внесено відповідні відомості до ЄРДР.

 

Значний вклад у боротьбу з «тіньовиками», окрім КРАІЛ здійснюють й самі легальні оператори азартних ігор, які, зокрема через громадську спілку UGC передають Регулятору дані про нелегальні гральні заклади по всій країні. Так, нещодавно UGC передала КРАІЛ список зі 142 нелегальних гральних закладів. Це відповідальний підхід, спрямований на захист соціальних цілей легалізації гемблінгу.

 

Чому так важливо боротись з нелегальними гральними закладами? По-перше, це питання детінізації економіки та наповнення бюджету країни. По-друге, тіньовий сегмент ринку азартних ігор вбиває переваги легального та прозорого грального бізнесу. По-третє, нелегальні заклади є небезпечними для суспільства, адже вони повністю ігнорують принципи responsible gambling. По-четверте, нелегальний ринок азартних ігор підриває основи державної політики щодо азартних ігор й нівелює закріплені в законі принципи, на яких має розвиватись індустрія.

 

Україна вперше за багато років стала на цивілізований шлях розвитку гемблінгу і цей поступ необхідно усіляко зберегти й унеможливити будь-який відкат назад. Саме тому потрібна консолідація зусиль Регулятора, правоохоронців, легальних операторів та профільних громадських організацій.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!