Блог

Олексій Голобуцький: Разумков підставляє ОП і Зеленського під невдоволення Білого дому?

Завтра у ВР все ж буде розглядатись проєкт постанови щодо звернення до США по статус "основного союзника"

1

comments7893

Олексій Голобуцький

Політтехнолог, політичний експерт. Співзасновник «Агентства моделювання ситуацій» - найстарішої в Україні компанії з політичного консалтингу (існує з 2002 року). З 2009-го року незмінно входить до десятки найбільш цитованих політичних експертів в Україні. Визнаний найпопулярнішим політичним експертом за версією рейтингової платформи Comments.ua два роки поспіль: 2020-го та 2021-го.

45 років, заступник директора Агентства моделювання ситуацій.

За освітою історик (ЛНУ ім.І.Франка). 

Онук відомого історика українського козацтва Володимира Олексійовича Голобуцького (1903-1993).

Син професора Петра Володимировича Голобуцького (1938-2010)

Є одним з перших спеціалістів в Україні з питань інформаційного суспільства – перша монографія вийшла друком 1999 року і стала навчальним посібником на багатьох кафедрах (напрямків ІТ, інформаційної безпеки, філософії, державного управління і права, новітньої історії та ін.) українських вишів, її та наступні роботи досі цитують українські автори дисертаційних робіт різних напрямків.

Автор і співавтор багатьох наукових і публіцистичних праць з історії, соціології, політології, проблем інформаційного суспільства, інвайронменталізму тощо.

У 2018-му році через регулярну жорстку політичну сатиру і фотожаби особисто на Путіна потрапив до санкційних списків Кремля: у «списку 322-х» від 1.11.2018 став 60-м.

Є автором сотень поширених мемів щодо українських та зарубіжних політичних діячів, політичної ситуації в Україні.

Аудиторія персональної сторінки у Facebook складає більше 60 тисяч читачів. 

Завтра депутати на позачерговому засіданні все ж розглядатимуть проєкт постанови про звернення ВР до Конгресу США "Про надання Україні двостороннього статусу основного союзника США поза НАТО". Україні насправді цей статус дуже би не завадив: нам потрібна будь-яка підтримка у війні з РФ.

Однак значна кількість джерел пишуть, що це звернення викликало негативну реакцію в Білому домі і нібито були неофіційні прохання не піднімати цю тему. Чи в США зараз на часі інші задачі, чи Байден не готовий зараз до такої міри роздавати аванси Зеленському, чи просто Зеленський не так вів переговори з Байденом... Але в підсумку США не вважає зараз доречним підняття теми з особливим союзництвом.

Для вирішення цього питання було достатньо просто не включати це звернення до порядку денного - з якихось формальних причин (печатка не там, підписи прострочені...). Або, як вже включили, - то просто одразу "відправити на доопрацювання" і з кінцями.

Але проєкт постанови є і його завтра розглядатимуть. Це означає, що Дмитро Разумков все ж веде власну гру і не зацікавлений у відсутності проблем в ОП і Зеленського. Тож "смикає тигра за вуса" в розрахунку, що гризтиме тигр інших.

Цікавими є і окремі спроби "дезавуювання" самого статусу "особливого союзника" як приводу не розглядати проєкт постанови: мовляв, "саме такий статус мав Афганістан до захоплення країни талібами" (Инсайдер.уа) - і не помогло, а швидше навпаки.

От тільки таліби - якраз повноправна частина афганського суспільства, і їхній прихід до влади - результат класичної громадянської війни, як "червоні проти білих" в Росії. Отже, нас переконують, що в нас теж "громадянська війна", як в Афганістані? А не збройне втручання іншої держави і окупація частини території. Чи, навпаки, це твердження, що таліби для Афганістану - "зовнішня, іноземна сила"?

Друге - просто безграмотно. А перший варіант - це поширення тез ворожої пропаганди і державна зрада.

Однак так чи інакше, але ОП завтра доведеться якось розрулювати ситуацію з тим зверненням. І в будь-якому випадку шукати аргументи, як виправдовуватись перед Білим домом за допущення небажаних публічних дій і заяв.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!