Блог

Олексій Голобуцький: Спроба відставки Разумкова: а в нас досі числиться парламентсько-президентська республіка...

Зекоманда донищує парламентсько-президентський устрій - відновлюватиме його Україна, ймовірно, вже зі знов зменшеною підконтрольною територією.

0

comments10113

Олексій Голобуцький

Політтехнолог, політичний експерт. Співзасновник «Агентства моделювання ситуацій» - найстарішої в Україні компанії з політичного консалтингу (існує з 2002 року). З 2009-го року незмінно входить до десятки найбільш цитованих політичних експертів в Україні. Визнаний найпопулярнішим політичним експертом за версією рейтингової платформи Comments.ua два роки поспіль: 2020-го та 2021-го.

45 років, заступник директора Агентства моделювання ситуацій.

За освітою історик (ЛНУ ім.І.Франка). 

Онук відомого історика українського козацтва Володимира Олексійовича Голобуцького (1903-1993).

Син професора Петра Володимировича Голобуцького (1938-2010)

Є одним з перших спеціалістів в Україні з питань інформаційного суспільства – перша монографія вийшла друком 1999 року і стала навчальним посібником на багатьох кафедрах (напрямків ІТ, інформаційної безпеки, філософії, державного управління і права, новітньої історії та ін.) українських вишів, її та наступні роботи досі цитують українські автори дисертаційних робіт різних напрямків.

Автор і співавтор багатьох наукових і публіцистичних праць з історії, соціології, політології, проблем інформаційного суспільства, інвайронменталізму тощо.

У 2018-му році через регулярну жорстку політичну сатиру і фотожаби особисто на Путіна потрапив до санкційних списків Кремля: у «списку 322-х» від 1.11.2018 став 60-м.

Є автором сотень поширених мемів щодо українських та зарубіжних політичних діячів, політичної ситуації в Україні.

Аудиторія персональної сторінки у Facebook складає більше 60 тисяч читачів. 

Зекоманда донищує парламентсько-президентський устрій - відновлюватиме його Україна, ймовірно, вже зі знов зменшеною підконтрольною територією.

"Антизелений Майдан" дорого коштуватиме Україні: за наявних умов ми можемо втратити ще частину території. Адже Росія за першої ж можливості розширить окупацію.

Але повернути традиційний і прийнятний для українців парламентсько-президентський державний устрій без нових масових протестів навряд вдасться. А те, що Зекоманда за 2 роки підважила основи парламентаризму і конституційного державного устрою в Україні - факт, на жаль. На сьогодні ми де-факто президентська республіка.

Незрозумілі заворушення довкола спікера ВР тільки посилюють порушення балансу. Ймовірно, хтось в Зекоманді це розуміє. Інакше забавний, якби не був таким ганебним, інцидент з запитом підписних листів щодо відставки Разумкова спочатку від фракції, тоді ще навздогін вдруге, особисто від Арахамії, не спровокував би наявну реакцію ОП. Ті заявили, що вся ця історія - суто особиста ініціатива Арахамії, вони до планів з відставки Разумкова стосунку не мають.

Однак якщо Разумкова все ж буде відставлено, це не лише остаточно зосередить всю владу в руках Зеленського і ОП, донищить парламентаризм, але й закріпить особисту відповідальність Зеленського взагалі за все, за кожен провал і кожне негативне явище. А негативу вже є багато і найближчі місяці буде ще більше.

Так, час згадати аргументацію виборців Зеленського і СН початку 2019-го: "Зеленський і команда однозначно кращі за те, що було дотепер, тому ми підтримуємо їх. Але якщо що - замінимо, досвід успішного Майдану є". Так, це, в принципі, досі реальний спосіб відновлення конституційного державного ладу. От тільки новий Майдан Україна точно не переживе без чергових втрат території.

В сенсі, парламентаризм таки буде відновлено - але для України в інших, знов менших межах. Тому краще до такого не доводити. В сенсі, ОП варто стримати власний потяг до інституціоналізації авторитаризму.



Теги:
comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!