Блог

Олексій Голобуцький: Україну можуть розміняти на вигідні США глобальні домовленості

Підсумки для України бесіди Байдена з Путіним.

0

comments6735

Олексій Голобуцький

Політтехнолог, політичний експерт. Співзасновник «Агентства моделювання ситуацій» - найстарішої в Україні компанії з політичного консалтингу (існує з 2002 року). З 2009-го року незмінно входить до десятки найбільш цитованих політичних експертів в Україні. Визнаний найпопулярнішим політичним експертом за версією рейтингової платформи Comments.ua два роки поспіль: 2020-го та 2021-го.

45 років, заступник директора Агентства моделювання ситуацій.

За освітою історик (ЛНУ ім.І.Франка). 

Онук відомого історика українського козацтва Володимира Олексійовича Голобуцького (1903-1993).

Син професора Петра Володимировича Голобуцького (1938-2010)

Є одним з перших спеціалістів в Україні з питань інформаційного суспільства – перша монографія вийшла друком 1999 року і стала навчальним посібником на багатьох кафедрах (напрямків ІТ, інформаційної безпеки, філософії, державного управління і права, новітньої історії та ін.) українських вишів, її та наступні роботи досі цитують українські автори дисертаційних робіт різних напрямків.

Автор і співавтор багатьох наукових і публіцистичних праць з історії, соціології, політології, проблем інформаційного суспільства, інвайронменталізму тощо.

У 2018-му році через регулярну жорстку політичну сатиру і фотожаби особисто на Путіна потрапив до санкційних списків Кремля: у «списку 322-х» від 1.11.2018 став 60-м.

Є автором сотень поширених мемів щодо українських та зарубіжних політичних діячів, політичної ситуації в Україні.

Аудиторія персональної сторінки у Facebook складає більше 60 тисяч читачів. 


Підсумки для України бесіди Байдена з Путіним.

США можуть просто розміняти Україну на певні рішення. Скажімо, дійсно позначити офіційно, що Україну не приймуть до НАТО мінімум протягом 10 чи 25 років умовно. І в обмін на це отримати від Путіна гарантії щодо китайського питання. Котре непокоїть США значно більше і за Україну, і навіть за Росію.

Україну ж заспокоїти іншими домовленостями в обмін на відмову від НАТО - наближенням перспектив членства в ЄС, наприклад.

США отримають те, що їм потрібне, мінімальним коштом. А Україна не настільки старанний і добросовісний союзник, щоб Білий дім ставив наші потреби вище від глобальних геополітичних питань.

А Путіну публічно просто «погрозили пальчиком» через військову ескалацію на кордонах України. Однак невже хтось очікував оголошення війни чи ультиматумів в онлайн-режимі? Насправді сказано і не сказано було достатньо.

Так, була офіційна заява Білого дому, що «США не вважають, що Росія вирішила напасти на Україну». От тільки це не варто сприймати як висновок. Судячи з контексту, це жорстка установка для Кремля: «ви не вирішите напасти на Україну!». В якості "заручників" США було позначено, зокрема, «Північний потік-2» і підключення Росії до SWIFT.

Зрештою, як Путін, так і Байден «перевели стрілки» на НАТО: у відповідь на питання щодо підготовуваного нападу на Україну Путін почав говорити про неприйнятність для Росії наближення НАТО до її кордонів. На що Байден зробив заяву, що в такому випадку НАТО зміцнюватиме свій східний фланг, а США «готові позитивно відповісти на запити про військову допомогу країн Балтії, Румунії і Польщі у випадку ескалації в Україні.

Але, звісно на нашій території прямої військової участі США в конфлікті не буде.

І ще момент: гіпотетичний торг з Путіним щодо НАТО і руху Альянсу на схід не означає різкої зміни позицій Білого дому в загальних питаннях поводження Росії на світовій геополітичній арені. Варто просто оцінити останні рішення американського парламенту.

1. Палата представників затвердила оборонний бюджет США-2022: $4 млрд виділено на «військове стримування Росії» (при тому, що Байден запитував тільки $3,5 млрд). Плюс $300 млн (планували $250) на військову допомогу безпосередньо Україні.

2. До оборонного бюджету США не включено антиросійські санкції. При тому Байден заявив, що протягом найближчого тижня «обговорюватиме занепокоєності Росії». Попередня емоційна реакція Путіна «Обмеження, санкції запроваджуються під приводом безпеки США, це повна маячня» вказує на те, що Путін очікує дуже жорсткого окремого рішення США щодо санкцій.

Отже, санкційний тиск на Росію – принципова позиція США. Ну і елементарна вигода. І це, ймовірно, буде набагато масштабніше, ніж дотепер. Хоча по Китаю, звісно, все одно домовлятимуться і навіть, ймовірно, робитимуть поступки (у вигляді посилення підтримки України зокрема).

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!