Блог

Оленка Клочко: Віце-прем'єр Польщі не вірить в Український Легіон?

2 жовтня гостем програми "Tłit" Wirtualna Polska став прем'єр-міністр Польщі Владислав Косиняк-Каміш

0

Оленка Клочко

Журналіст, редактор, лінгвіст, волонтер

Українка у Польщі

Щаслива дівчинка з інвалідністю через порушення голосовимови

Авторка блогу "Українська з Оленкою Клочко"

Працювала журналістом у виданнях "Гіпотеза", "Коментарі", "Коментарі. Харків"

Отримала вищу освіту за напрямком "Прикладна лінгвістика", а також "Видавнича справа та редагування" у Харкові

Здобуваю післядипломну освіту у Польщі в Університеті Адама Міцкевича за напрямком "Журналістика та соціальні комунікації" (докторантура)

Займаюся проєктами із вивчення соціальних комунікацій, розвитку та впливу сучасних медіа



2 жовтня гостем програми "Tłit" Wirtualna Polska  став прем'єр-міністр Польщі Владислав Косиняк-Каміш. Він відповів на велику кількість запитань щодо україно-польських відносин. Однією з тим обговорень стало створення Українського Легіону в Польщі.

У липні 2024 року, в рамках підписаної Україною та Польщею двосторонньої угоди про гарантії безпеки, у Польщі мав бути створений український підрозділ, створений з українців, які проживають у Польщі та в інших європейських країнах. У той же час глава МЗС Польщі Радослав Сікорський стверджував, що в країні просто тисячі бажаючих вступити в Український Легіон.

Час минав, а легіону все не було. 9 вересня з'явилася інформація, що проект "Український Легіон" планували запустити в серпні, і польська сторона була вже готова, але Україна так і не почала їх вербувати, повідомляла газета Dziennik Gazeta Prawna. Легіон існував лише на папері.

У Міноборони Польщі поінформували, що за процедуру рекрутингу відповідає українська сторона, а в українському Міноборони не відповіли на запит ЗМІ.

І вже в жовтні Косиняк-Камиш повідомив, що"кількість українців, які повинні були приєднатися з української сторони, вкрай мало". Прем'єр відразу ж зняв відповідальність з польської сторони: "ми не несемо відповідальності за вербування...Польща відповідала за навчання, а Україна - за Набір бійців".

Сьогодні Міноборони України озвучили кількість заявок в Український Легіон: "За перші дні відкриття центру рекрутингу в Любліні надійшло 138 заявок на співбесіду через сайт і ще 58 - через консульські установи.

Таким чином, Український Легіон почав своє фактичне існування, проте похвалитися числом кандидатів він не може. 196 осіб за кілька днів - дуже скромна цифра, ніяк не "тисячі бажаючих".

Виникають закономірні питання-чому так мало бажаючих захищати Батьківщину? Хто винен у тому, що Легіон довгий час існував лише на папері?

Ми, українці, досить часто, і часом небезпідставно звинувачує Польщу в недостатній підтримці, але в даному випадку виходить, що відповідальні саме ми.

Щоб побудувати гармонійні відносини із західним сусідом, необхідно проявляти готовність до співпраці і взаємодії, але цього українській стороні явно не вистачає...

 



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!