Блог

Оленка Клочко: Винищувачі F-16 для України: не чіпай, це на Новий рік

18 серпня Україну і весь цивілізований світ облетіла довгоочікувана і світла новина: нарешті країні передадуть сучасні винищувачі F-16. Згоду про постачання оголосив особисто Володимир Зеленський...

0

comments3367

Оленка Клочко

Журналіст, редактор, лінгвіст, волонтер

Українка у Польщі

Щаслива дівчинка з інвалідністю через порушення голосовимови

Авторка блогу "Українська з Оленкою Клочко"

Працювала журналістом у виданнях "Гіпотеза", "Коментарі", "Коментарі. Харків"

Отримала вищу освіту за напрямком "Прикладна лінгвістика", а також "Видавнича справа та редагування" у Харкові

Здобуваю післядипломну освіту у Польщі в Університеті Адама Міцкевича за напрямком "Журналістика та соціальні комунікації" (докторантура)

Займаюся проєктами із вивчення соціальних комунікацій, розвитку та впливу сучасних медіа



18 серпня Україну і весь цивілізований світ облетіла довгоочікувана і світла новина: нарешті країні передадуть сучасні винищувачі F-16. Згоду про постачання оголосив особисто Володимир Зеленський.

Багато місяців Україна домагалася від союзників зброї, яка допоможе нейтралізувати панування росії в повітрі. Союзники обіцяли, обіцяли, але постійно відкладали питання постачання сучасних винищувачів. У травні 2023 року під час G7 США нарешті хоча б підтримали ідею навчання українських пілотів. У середині липня було схвалено навчання українських пілотів управлінню F-16. І тільки наприкінці серпня вперше домовилися про передачу літаків Україні. Першими погодилися відправити винищувачі Нідерланди, пізніше приєдналися Данія і Норвегія. Загалом посилити армію України наразі можуть понад 130 літаків, саме стільки їх стоїть на озброєнні трьох країн. Надалі, сподіваюся, це число збільшиться.

І все б нічого, але є одне "але"... Перші літаки від Данії, цілих 6 штук (!), будуть поставлені мінімум до кінця 2023 року! А наступні поставки очікуються у 2024 і 2025 роках - 8 і 5 відповідно. Це дуже і дуже довго! Нашим солдатам літаки потрібні просто зараз! А такі розкидані за часом поставки більше нагадують злий жарт з боку наших дорогих союзників... Це все неймовірно прикро. Уже півтора року українці відважно стримують російську агресію, повільно, але вірно проганяючи ворога зі своєї землі. Якби у наших союзників було більше рішучості, вони б передали літаки значно раніше і набагато більшими партіями. І це б врятувало життя багатьом українцям і наблизило довгоочікувану перемогу... Але маємо, що маємо. До того ж подібні дати поставок свідчать про те, що конфлікт із нами ще надовго, і він принесе ще багато горя.

Тим часом союзники починають потихеньку знімати з себе відповідальність за темпи контрнаступу, які залишають бажати кращого. Нібито вони надали все необхідне, дали нам усі можливості, а ми їх не реалізували. Наш посол у Німеччині Олексій Макєєв вірно підмітив, що саме повільність західних країн із поставками техніки стала основною причиною труднощів контрнаступу. І взагалі подібна поведінка з боку союзників на тлі заяв про безперервну допомогу, що надається Україні, вкрай лицемірна. Українці, безумовно, вдячні за вже надану допомогу, але цього мало! Колективна безпека Європи залежить від України, для цього всі ресурси зараз необхідні Україні!

І вже колишній міністр оборони України Олексій Резніков днями заявив, що вперше винищувачі F-16 можуть бути застосовані тільки навесні 2024 року...

Хороша ложка до обіду! А винищувачі гарні просто зараз! Поки ж уся ця ситуація нагадує передноворічну метушню в дитинстві, коли мама забороняє їсти смаколики зі святкового столу: "не чіпай, це на Новий рік!". Ось тільки Новий рік усе ніяк не наближається...



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!