Блог

Олексій Голобуцький: Загибель американських військових в Кабулі: чи буде перенесено візит Зеленського до США?

Чотири дні до очікуваного (хоча вже сумнівно) офіційного візиту Зеленського до Вашингтону.

0

comments8037

Олексій Голобуцький

Політтехнолог, політичний експерт. Співзасновник «Агентства моделювання ситуацій» - найстарішої в Україні компанії з політичного консалтингу (існує з 2002 року). З 2009-го року незмінно входить до десятки найбільш цитованих політичних експертів в Україні. Визнаний найпопулярнішим політичним експертом за версією рейтингової платформи Comments.ua два роки поспіль: 2020-го та 2021-го.

45 років, заступник директора Агентства моделювання ситуацій.

За освітою історик (ЛНУ ім.І.Франка). 

Онук відомого історика українського козацтва Володимира Олексійовича Голобуцького (1903-1993).

Син професора Петра Володимировича Голобуцького (1938-2010)

Є одним з перших спеціалістів в Україні з питань інформаційного суспільства – перша монографія вийшла друком 1999 року і стала навчальним посібником на багатьох кафедрах (напрямків ІТ, інформаційної безпеки, філософії, державного управління і права, новітньої історії та ін.) українських вишів, її та наступні роботи досі цитують українські автори дисертаційних робіт різних напрямків.

Автор і співавтор багатьох наукових і публіцистичних праць з історії, соціології, політології, проблем інформаційного суспільства, інвайронменталізму тощо.

У 2018-му році через регулярну жорстку політичну сатиру і фотожаби особисто на Путіна потрапив до санкційних списків Кремля: у «списку 322-х» від 1.11.2018 став 60-м.

Є автором сотень поширених мемів щодо українських та зарубіжних політичних діячів, політичної ситуації в Україні.

Аудиторія персональної сторінки у Facebook складає більше 60 тисяч читачів. 

Чотири дні до очікуваного (хоча вже сумнівно) офіційного візиту Зеленського до Вашингтону.

Ще до вибухів в Кабулі американські ЗМІ прохолодно оцінювали перспективи цього візиту. Варто зважити хоча би на заголовок «Форбс» - де Зеленського відкрито назвали «телезіркою-президентом», ще неодноразово підкреслюючи його «телевізійність», несправжність, неспроможність. Наголошуючи на критичному погіршенні справ в українській економіці за каденції Зеленського – аж до прогнозування банкрутства і «перетворення на європейську Аргентину» через держборг в 65% ВВП.

Окремо акцентували на обставинах запрошення: що це «найбільш мертвий тиждень в столичному політичному житті». Відповідно, Зеленський «поїде додому максимум з запевненнями в дружбі».

Але навіть на тлі отаких очікувань дехто сприймав цей візит як певне «вікно можливостей». За логікою окремих експертів, оскільки США змушені згорнути місію в Афганістані, то тепер вони матимуть ресурси, щоб зосередитись на допомозі Україні в нашому протистоянні Росії. Дуже сумнівна, м’яко кажучи, логіка.

Вибухи в аеропорту Кабула в четвер взагалі поставили цей візит під питання. Бо вже перенесено зустрічі і Байдена, і Меркель з прем’єром Ізраїлю. В США заговорили взагалі про можливу відставку Байдена через загибель американських військових не в рамках бойових дій, а під час евакуації. Так, американські аналітики вважають такий розвиток подій малоймовірним, однак те, що Байден найближчі тижні матиме серйозні політичні ускладнення – факт.

Отже, постає питання, чи буде взагалі в президента США час навіть на короткі перемовини з Зеленським? США від цих переговорів нічого не отримають, це однозначно. А от Зеленський їхатиме просити: підтримки, фінансування, поставок. При тому Байден і конгресмени вже зараз точно знають, що в Україні нічого не змінилось, жодне завдання Байдена не виконано, навіть документи на Коломойського не передано. Тобто, Зеленський їде «з дружбою і порожніми руками».

На цей момент висока ймовірність того, що запрошення Зеленського буде відтерміновано на невідомий період. Бо просто Байдену і Конгресу зараз не до нього.

Можливо, правильним кроком з нашого боку було би добровільно самим запропонувати Байдену перенести візит – «через форсмажорні обставини для США». З одного боку, Байден дуже «повільний керівник» - він нешвидко приймає рішення, нешвидко формулює відповіді. Скажімо, він досі (на п'яту вечора у Вашингтоні) не виступив на обіцяному брифінгу в Білому домі – поки так і лишається в ситуаційній кімнаті, обираючи, як йому вчинити і що саме сказати. З іншого боку, більш пізній візит, по-перше, дасть Зеленському час на виконання хоч одного завдання. Плюс це вже буде не під час канікул в Конгресі – тобто, потенційна продуктивність візиту різко збільшиться.

Але таке рішення, звісно, має прийматись після офіційних заяв Білого дому і консультацій з українським МЗС.



comments

Новости партнеров

comments

Другие материалы автора


Новости

Подписывайтесь на уведомления, чтобы быть в курсе последних новостей!