Блог

Павло Шандра: Газпром - зброя агресора проти світу

Як Європа пройде зиму?

0

comments7211

Павло Шандра

Депутат Одеської районної ради (Європейська Солідарність)

Мене звати Павло Шандра, мені 38 років. Я закінчив факультет прикладної математики Одеського національного університету імені І.І. Мечникова. 


Мої батьки все своє життя присвятили медицині. Мій тато - професор, доктор медичних наук, а мама - кандидат медичних наук. 


Після закінчення університету, я з головою поринув у бізнес, відкривши свою першу аптеку недалеко від Одеси. З тих пір за моїми плечима - більше 18 років успішного підприємницького досвіду із соціальною відповідальністю. Мережа аптек обслуговує близько 20 тис пацієнтів з хронічними діагнозами у 3 городах України. 


Я на власному досвіді відчув як непросто вести бізнес у нашій країні, наскільки держава чужа до проблем підприємництва. Тому з минулого року я пішов у політику аби переломити цю ситуацію на користь підприємців та змінювати життя людей на краще.

У вчорашньому виступі на полях ШОС, Володимир Путін знов повторив про те, що Росія ще не починала і що у разі якщо Україна не підкориться агресору, то буде таке.


 

Що саме, диктатор Володимир Путін не зазначив. Фактично, його промова була схожа на промову підпоручика Дуба в романі чеського письменника Ярослава Гашека - "Ви мене не знаєте, проте ви мене ще пізнаєте".


 

Насправді, всі вже здогадуються, що король — голий. Останнє, що ще залишилось на озброєнні диктатора — це газова труба. Проте не все так добре як йому може здаватися на перший погляд.


 

“Газпром не хороший і не поганий, як не може бути хороший чи поганий автомат Калашнікова чи револьвер Кольта. Зброєю можна вбивати та залякувати, а можна захищати та берегти. Все залежить від того, у чиїх вона руках…” — автор цієї цитати, журналіст Валерій Панюшкін, ще в далекому 2008 охарактеризував ставлення Путіна до Газпрому.


 

На жаль, зараз ми можемо на своему досвіді переконатися в тому, як диктатор користується своєю зброєю. З того дня, як загарбницька держава вторглася на територію України минуло шість місяців: десятки тисяч людей були позбавлені домівок, тисячі перебувають у тяжкому стані, і невідомо скільки — загинуло, захищаючи свою Батьківщину.


 

Конгрес США визнав воєнні злочини, скоєнні Росією на території України, справжнім геноцидом української нації. Попри всі страждання, український народ разом з усім демократичним світом крокує вперед до перемоги, адже наша сила в правді, що завжди була і буде ключовою зброєю проти зла, яке уособлює собою російська федерація.


 

На сьогоднішній день, терористичні дії росії проти України відкрито засуджує майже вся Європа, продовжуючи і далі накладати всі необхідні санкції для того, щоб стримати агресора. Підтримуючи нашу державу, європейські країни відмовляються від “загарбницької продукції” і роблять все можливе, щоб розірвати стосунки з російською федерацією (надалі РФ).


 

Але, нажаль, багато світових держав все ще залежні від російських вуглеводів, що не дає можливості позбавитись від впливу та стати повністю вільними від рук агресора.


 

Доцільно зазначити, що російський монополіст “Газпром” є найбільшим експортером газу у ЄС (85,1 млрд. евро), Китай (34,9 млрд евро), Туреччину (10,7 млрд. євро), Індію (6,6 млрд. евро) та Японію (2,5 млрд. евро), тому ці країни фактично залежать від росії на міжнародному ринку.


 

Зауважу, що на день компанія постачає приблизно 84 млн. кубів, що є майже на 400 млн. менше, ніж у минулому році. На мою думку, така різниця спричинена бажанням Путіна та всієї російської еліти нанести удар по економіці інших країн, таким чином посилити тиск на Європу та продемонструвати своє домінування над іншими.


 

Терористи, використовуючи своє положення на міжнародній арені, за рахунок підвищення цін, намагаються шантажувати європейські країни, які активно засуджують агресивні дії на території України.


 

Враховуючи вище сказане, слід наголосити, що тепер середня ціна на газ становить в середньому 1000 долларів за кубометр і буде зростати надалі, на відміну від минулого року, коли вартість становила 310 долларів. Так, у 2022 році на постачанні продукції “Газпром” отримує прибуток у 250 млн. евро на день.


 

На даний момент трубопровід «Північний потік», що проходить дном Балтійського моря до Німеччини, який раніше зазвичай постачав близько третини газу до Європи, зупинився на технічне обслуговування, тому тепер питання про експорт газу залишається невизначеним.


 

Наразі європейські ПСГ заповнені майже на 82%, а склади Німеччини – на 86%, і це означає, що на деякий час Євросоюз зможе протриматись, однак цього недостатньо. Тому для боротьби з короткостроковими проблемами європейські лідери виділили понад 300 млрд. євро, щоб компенсувати різке зростання цін на енергію цієї зими.


 

За підрахунками Європу охопила наймасштабніша енергетична криза за останні 50 років. Нагадаємо, члени Євросоюзу (надалі ЄС) досягли політичної угоди щодо добровільного зниження споживання газу на 15%. Станом на 15 вересня, Європейська комісія підготувала проект регламенту для вирішення цієї кризи.


 

Однак, незважаючи на це, РФ повинна усвідомлювати, що країни ЄС приймають всі необхідні заходи для того, щоб вирішити цю проблему та позбутися від впливу Росії. Так 18 липня Урсула фон дер Ляен, голова Європейської Комісії, разом з Ільхамом Алієвим підписали газовий договір, згідно з яким Азербайджан у найближчі 5 років сприятиме росту експорту газу в Європі.


 

Перше суттєве збільшення обсягів очікується вже 2023 року: постачання газу до ЄС має зрости з нинішніх 8,1 млрд. кубометрів до 12 млрд. кубометрів.


 

Варто звернути увагу на ситуацію в Молдові — країні, що також має тимчасово окуповані російським агресором території, не визнані серед інших країн. Це свідчить про те, що РФ за всю свою історію підступно намагалась нав'язати свій тоталітарний режим, поширюючи вплив на чужі території та порушуючи суверенітет інших держав.


 

На сьогоднішній день, Молдова знаходиться на грані вимкнення російського газу через труднощі з оплатою рахунків. "Молдовагаз", молдавсько-російська енергетична компанія, не виконала контрактних зобов'язань перед "Газпромом" щодо оплати авансу за постачання газу в серпні цього року. У зв'язку з цим підприємство звернулося до Росії з проханням перенести термін сплати авансу, на що отримала згоду.


 

Використання Газпрому для газового шантажу Європи є ще одним прикладом держави, що є спонсором тероризму, яку очолює жорстокий диктатор. Впродовж великого проміжку часу, Путін та його уряд чинили страшні злочини, уникаючи покарання за них.


 

Ситуація с газом є типовим прикладом тиску Росії на економіку інших держав, вона намагається силою підкорити собі не тільки Європу, а й весь світ і для того, щоб запобігти і уникнути цього, необхідно якомога швидше позбавити її можливості шантажувати та впливати на міжнародні відносини.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!