Блог

Алексей Буряченко: Крайня міра: засекречення золотовалютних резервів РФ та направлення їх на мобілізацію. Аналіз, наслідки …

Санкції в дії

6

comments10032

Алексей Буряченко

Политолог, кандидат политических наук, доктор философии, юрист, финансист

Исполнительный директор Ассоциации органом местного самоуправления "Международная ассоциация малых громад"

Цікаві новини постійно приходять із рф. Так два дні тому прилетіла звістка, що міністерство фінансів рф запропонувало визначити запаси дорогоцінних металів, каміння та виробів з них, які можуть бути використані при мобілізаційній підготовці, що перебувають у держфонді росії, а також формувати та використовувати частину запасів на мобілізаційні потреби країни. Ці норми зауважені в опублікованому проекті поправок до закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію в РФ». Підкреслю, розробку даного законопроекту мінфін анонсував рік тому. Постає питання до чого тут дорогоцінні метали та мобілізація? На перший погляд логіка складна але знаючи росію, що у всіх її діях завжди присутній ненормальний(збочений) сенс, а враховуючи наслідки, які вона отримує від рішень путіна розв’язати повномасштабну війну в Україні -- від росії зараз можна чекати чого завгодно і будь яких рішень. Отже все по-порядку …

 

Як випливає з тексту поправок, мінфін пропонує доповнити список мобілізаційних дій проведенням заходів щодо «формування та використання запасів дорогоцінних металів та дорогоцінного каміння, що входять до складу держфонду росії, призначених для задоволення державних потреб у сфері підтримки обороноздатності, економічної та фінансової безпеки РФ, що виникають при проведенні мобілізаційної підготовки та мобілізації». Визначати завдання із захисту та формування запасів дорогоцінних металів та каміння держфонду росії, призначених для мобілізаційних потреб, а також приймати рішення про їх використання буде президент країни, йдеться у законопроекті.

 

Для інформації, зазначу -- держфонд росії входить до складу золотовалютних резервів рф. Формується за рахунок дорогоцінних металів (золота, срібла, платини та інших платиноїдів), дорогоцінного каміння (природних алмазів, смарагдів, рубінів, сапфірів, олександритів), а також природних перлів та унікальних утворень із бурштину. 

 

Також, зауважу, у середині червня Держдума прийняла в третьому читанні поправки до закону «Про дорогоцінні камені та дорогоцінні метали», що передбачають можливість за рішенням президента та уряду розпоряджатися цінностями держфонду росії для задоволення екстрених потреб держави при надзвичайних ситуаціях. Раніше для цього потрібно було вносити поправки до закону про федеральний бюджет.

 

І такі рішення росії цікаві на тлі того, що уряд рф розробив законопроект, згідно з яким відомості про розмір золотого запасу та валютні резерви держави будуть віднесені до державної таємниці. Законопроект передбачає поправку до закону про державну таємницю, яка виключає інформацію про розмір золотовалютних резервів рф із переліку відомостей, що не підлягають засекреченню. Тобто, законопроектом передбачається встановлення можливості засекретити інформацію про розміри золотого запасу та державні валютні резерви рф. «У зв'язку з недружніми діями іноземних держав та міжнародних організацій інформація про розміри золотого запасу та державні валютні резерви рф має бути захищена від можливості її отримання недружніми іноземними державами», — заявляє Мінекономрозвитку в пояснювальній записці.

 

Підкреслю, закон про держтаємницю було прийнято в росіїї у 1993 році, і тоді ж було встановлено, що відомості про валютні та золоті держрезерви не можуть бути засекречені. З цієї причини ЦБ продовжує публікувати інформацію про загальний розмір міжнародних резервів (щотижневий і щомісячний формат): станом на кінець 2021 року 21,5% резервів зберігалося в золоті на території росії, майже 34% в активах у євро, близько 11% – у доларових активах, 17,1% – у юанях, решта – у фунтах, єнах та інших валютах. Станом на 27 травня золотовалютні резерви рф в абсолютних цифрах складали $589,6 млрд.

 

Але, зауважу, ЦБ вже максимально скоротив кількість інформації, що розкривається, про резерви. Причиною вилучення даних з публічного доступу стали санкції Заходу, що посилилися, у тому числі заморозка приблизно $300 млрд російських валютних резервів (у доларах США, євро, фунтах стерлінгів, японських єнах, канадських доларах). До блокування ЦБ щомісяця публікував структуру резервів, включаючи обсяг золота у натуральному та вартісному вираженні, обсяг валюти, що зберігається на депозитах в інших центральних банках та іноземних комерційних банках тощо. Крім того, раз на квартал публікувався звіт про управління активами в іноземній валюті та золоті, з якого можна було дізнатися структуру резервів у розрізі валют та країн, де вони розміщені.

 

Отже, якщо росія прийме рішення -- віднести відомості про розмір валютних та золотих резервів до держтаємниці, режим доступу до цієї інформації нагадуватиме радянський. Зазначу, у радянський період секретність «золотої економіки» посилилася через гостре протистояння СРСР та західних країн. У цей період зникли останні сліди офіційної статистики із золота. З початку 1930-х і до кінця 1980-х років про «золоту економіку» Радянського Союзу практично була відсутня узагальнююча статистична інформація. Отож, росія ще більше наблизиться до статусу наслідувачки СРСР але це ж і є заповітна мрія путіна, який весь у минулому, в минулих образах (справжніх і уявних). Його(путіна) політика основана на постійному перегляді минулого, що має чітке визначення -- реваншизм. До речі, одна із складових фашизму.

 

Повернемося до золотовалютних резервів. Ще один цікавий факт(інформація), як заявляє Reuters – Євросоюз може включити «обмеження на золото» до сьомого пакету антиросійських санкцій. Проте невідомо, чи передбачатимуть вони заборону імпорту чи експорту. Представник посла Данії при ЄС заявив, що на закритій зустрічі послів минулого тижня датський дипломат запропонував включити золото до нового санкційного пакету поряд з іншими секторами.

 

Так от, враховуючи комплекс новин(інформації) відносно золотовалютних запасів росії можемо констатувати, що скоріш за все, дійсно, «обмеження на золото» до сьомого пакету антиросійських санкцій будуть включені і росія вже почала до цього готуватися. А відносно мобілізації та мобілізаційних дій, то нагадаю, що у рф триває прихована мобілізація і це уже ні для кого не є секретом. Так, за інсайдерською інформацією, від російських чиновників, лише до кінця літа за допомогою першого етапу прихованої мобілізації путін хоче назбирати ще близько 100 тис. «добровольців», а до кінця року, до 400-450 тис. Тож кошти, як ми знаємо, на війну путіну потрібні і немалі, і бажано не підсанкційні, і щоб недружні іноземні держави про них не знали… Ну що ж, росія наполегливо і натхненно продовжує опускати над собою «залізну» завісу СРСР і нам залишилося тільки одне – не заважати. 

 

А, така «закрита» монетарна політика ЦБ рф неминуче призведе до відчутних макроекономічних наслідків фактичного руйнування кредитно-фінансової системи, що потягне за собою дестабілізацію цільових фондів, ринку цінних паперів та інших взаємозалежних фінансових систем рф… Довіра на глобальних фінансових ринках, в можливості забезпечення російського рубля через внутрішні золото-валютні резерви, буде остаточно втрачена і ЦБ нічого з цим зробити не зможе, адже інформація про золото-валютні резерви рф буде під грифом «секретно»! Наслідком може стати навіть відмова від визнання рубля, як однієї із резервних валют у світі, а це уже може, з великою вірогідністю, призвести до краху фінансової системи рф в цілому. Оскільки, якщо інші країни відмовляться від рубля, як однієї із резервних валют, кількість рубля в світі значно скоротиться (за відсутності попиту), а отже рубль, як наслідок, неминуче знеціниться та дуже сильно девальвує! Рублем можна буде, як в дев’яності купонами, хіба що обклеювати сільські нужники, а купівельна його спроможність буде дорівнювати майже нулю…

 

Отже, путінська росія крок за кроком їде до самознищення, Україна і Молдова уже остаточно вийшли з ореолу «руського міру», навіть країни ОДКБ уже давно обрали пасивну позицію не втручання, а Фінляндія та Швеція уже дуже скоро, скоріш за все, поповнять ряди того самого НАТО, проти розширення якого так боровся невдаха-путлер на початку своєї провальної військової кампанії в Україні… Не спиняйтесь, самознищуйтеся!



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!