ТОП подій вівторка: кровопролиття на Донбасі і заява Януковича про Євромайдан

Сьогодні на Донбасі з обох сторін загинули дві людини і 9 поранені, але президент Володимир Зеленський завив, що Україна наближається до припинення війни і настання миру

Обстріл української армії. Сьогодні вранці Україну сколихнула новина про напад терористів на Донбасі і обстріл позицій ВСУ. Бойовики відкрили вогонь в районі населених пунктів Новотошковське, Орехово, Кримське, Попасна та Хутір Вольний, застосовуючи ствольну артилерію калібру 152 мм. Крім того, загарбники випустили по позиціях наших захисників більш 164 мін з мінометів калібру 120 мм та 44 міни з 82-мм мінометів. Також противник вів вогонь з гранатометів різних систем і великокаліберних кулеметів. Крім того, окупанти здійснили 56 пострілів по наших позиціях з озброєння танка. У штабі ООС кажуть, що з нашої сторони загинув один військовий, ще четверо поранені. Окупанти понесли більші втрати: одна людина загинула, п'ятеро поранені.

Президент Володимир Зеленський скликав екстрене засідання РНБО і завив, що дії окупантів – це спроба зірвати мирний процес. За словами президента, провокаційний наступ бойовиків українські бійці змогли гідно відобразити, і за допомогою сильної армії Україні вдасться прийти до миру. Як зазначив президент, сьогоднішня провокація не змінить курс щодо того, що Україна наближається до припинення війни і настання миру. Крім того, гарант висловив співчуття близьким загиблого українського захисника, а пораненим побажав якнайшвидше одужати.

Тим часом, прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков сказав, що не в курсі деталей наступу так званих "Л/ДНР" на Донбасі сьогодні. Як заявили у Кремлі, вони не знають, "що спровокувало" сьогоднішнє загострення на лінії фронту. Також там висловили співчуття через загиблих з обох сторін і планують незабаром прояснити деталі події. При цьому Пєсков підкреслив, що неправильно говорити, ніби Кремль має вплив на бойовиків і несе відповідальність за конфлікт на Донбасі.

Янукович про Майдан. Сьогодні, в річницю розстрілів на Майдані, "втікач" - четвертий президент України Віктор Янукович, що зараз переховується від правоохоронців, - зробив заяву. Позицію Януковича виклав на своїй сторінці у Facebook його адвокат Віталій Сердюк. Так, Янукович звернувся до "співвітчизників" і заявив, що не для всіх події на Майдані були революцією, а "обернулися страшною трагедією, що відкриває чорну сторінку історії України". Заява "втікача" рясніє такими формулюваннями, як "державний переворот", "кривавий шлях" і "вихваляння вбивць". За думку Януковича, "Порошенко і його спільники" нібито продовжують розділяти українців. А ось про нинішнього президента політик висловився більш позитивно: "перші кроки Зеленського дають надію на мир, справедливість і встановлення стабільності в країні". Більше того, сам Янукович запевнив, що буде "робити все, щоб мир і стабільність прийшли в нашу країну".

Енергонезалежність. У "Нафтогазі" розробили програму "Тризуб", яка передбачає збільшення газовидобутку в країні за трьома новим напрямкам. Про це повідомив глава газового дивізіону "Нафтогазу" Андрій Фаворов. За словами чиновника, ресурси старих родовищ були вичерпані, і колишніх обсягів видобутку не варто очікувати. Мовляв, треба дивитися на інші напрями: глибоке буріння, видобуток газу зі щільних порід, освоєння морського шельфу. Фаворов заявив, що назва програми "Тризуб" символізує самостійність України. Нова програма, за словами чиновника, допоможе забезпечити енергетичну незалежність держави.