Народний "штурм" супермаркету в Маріуполі і звільнення в'язнів Донбасу: яким був четвер

16 квітня Україна повернула 19 полонених, які перебували у в'язницях на окупованих територіях "ЛНР" і "ДНР", Іран запропонував підписати меморандум про взаєморозуміння щодо авіакатастрофи "МАУ", а країни ОПЕК+ домовилися скоротити обсяги видобутку нафти на 19 млн барелів до травня 2022 року

Обмін полоненими. Сьогодні, 16 квітня, відбувся обмін полоненими – Україна повернула 20 громадян, які перебували в'язницях на окупованих територіях. Український гарант Володимир Зеленський, будучи в Закарпатській області, заявив, що для нього сьогодні особливо радісний день, тому що додому повернуться з російського полону громадяни нашої країни, незалежно від їх статусу і професії.

"Я радію, коли ми повертаємо і військових героїв, і політв'язнів, і звичайних громадян України, тому що для нас звичайні громадяни такі ж герої, тому що вони перебували у в'язниці і не зрадили національним інтересам нашої країни", - заявив Зеленський.

Також президент додав, що вже звільнені більшість українців, які перебували на території тимчасово-окупованих Луганської та Донецької областей, а зараз проводиться робота по звільненню громадян саме з частини Луганського регіону.

Катастрофа "МАУ". Напередодні 100 днів з моменту трагедії рейсу PS752 Міжнародних авіаліній України в небі над Тегераном Іран запропонував підписати меморандум про взаєморозуміння щодо авіакатастрофи. Експерти розповіли виданню "Коментарі", чи варто Києву погоджуватися і не виглядає це як спроба "зам'яти" конфліктне питання "під шумок" корона-кризи.


Угода з нафти. Країни ОПЕК+ домовилися скоротити обсяги видобутку нафти на 19 млн барелів до травня 2022 року. Таке рішення прийняли з метою зупинити зниження світових цін на чорне золото. Новим домовленостям передував місяць гострих суперечностей між Москвою і Ер-Ріядом. У відповідь на небажання Росії скоротити видобуток на 1,5 млн барелів на місяць, Саудівська Аравія і ряд країн Перської затоки різко наростили виробництво нафти з початку весни. Наприкінці березня ціна на нафту марки Brent опустилася нижче 22 доларів за барель, у той час як ціна на нафту марки Urals опустилася до 13 дол. за барель вперше з 1999 року. Журналісти "Коментарів" розбиралися в деталях досягнутих домовленостей.


"Штурм" в Маріуполі. Незважаючи на карантин через пандемію коронавірусу, в Маріуполі сьогодні урочисто відкрили супермаркет. Подія закінчилося "штурмом" з боку пенсіонерів та прибуттям п'яти нарядів патрульної поліції. Згідно з відео, опублікованому в соцмережах, як тільки відкрилися двері супермаркету, незважаючи на заборону масових зібрань і правило півтора метрів між людьми, десятки людей буквально ввалилися в магазин натовпом. Переважно, це були люди пенсійного віку. В результаті на місце прибув начальник патрульної поліції Донецької області та 5 екіпажів правоохоронців. Штрафи пенсіонерам вирішили поки не виписувати, лише попереджаючи людей про карантин і його правила.