Блог

Петро Олещук: Підсумки передвиборчої кампанії

Результати кампанії, досягнення та ризики

0

comments3491

Петро Олещук

Політолог, доктор політичних наук

Викладач КНУ імені Тараса Шевченка

Отже, місцеві вибори завершили етап передвиборчої агітації та дійшли до фінального етапу - самого голосування, яке чекає на усіх українців завтра - 25 жовтня. Звісно, кампанія буде викликати у багатьох не зовсім однозначну реакцію, а самі результати поки що невідомі, однак певні висновки можна зробити уже зараз.

По-перше, кампанія показала, що зростання значимості місцевого самоврядування у результаті децентралізації відобразилося на такому ж зростанні уваги до мсцевих виборів. Боротьба точилася дуже серйозна, напружена, чимала кількість претендентів змагалися за представницькі мандати на місцевому рівні. Завдяки децентралізації місцеві бюджети за останні роки виросли у 4 рази. Разом з фінансами прийшли і повноваження, і тепер саме органи самоврядування стають ключовими інституціями у забезпеченні нормальних умов життя громадян України, бо влада і повноваження - це завжди відповідальність. Загалом, те, що децентралізація - єдиний шлях для України, уже, мабуть, відчули всі. Відчули і засвідчили увагою до місцевих виборів.

По-друге, посилення ролі місцевого самоврядування означає і зростання значимості голосу кожного громадянина України. Ті, кому громадяни довірять посади у самоврядуванні, будуть наступні роки відповідати за комунальний транспорт, комунікації, комунальну сферу. Зрештою - за місцеві бюджети, які суттєво зросли. Тому до власного голосу треба ставитися серйозно.

По-третє, якщо звернутися до самої кампанії, то, думаю, усі мають визнати, що пройшла вона, загалом, рівно, демократично, без серйозних порушень та втручань з боку органів державної влади та посадових осіб. Усі, хто хотів взяти участь у виборах, зараз претендують на те, аби бути обраним. Україна вчергове показує світу (і своїм найближчим сусідам), що у нас можуть організовувати передвиборчий процес. Звісно, усі традиційні проблеми наших виборів (маніпуляції, інформаційний тиск олігархів, спроби підкупу) нікуди самі по собі не зникли, але реакція на них з боку громадянського суспільства теж змінюється. Стає більш різкою у плані несприйняття. Суспільство зростає. Важко, складно, іле зростає ,і це - факт.

Звісно, залишається проблема виборів на всій території України. Вона нікуди не поділася, як не поділися і російські війська з української території. Водночас, Україна втримала тиск, який чинився на неї під приводом викоання “Мінських домовленостей”. Зокрема, щодо постанови про проведення виборів, де чітко фіксувався статус Росії як агресора, та констатувалася неможливість проведення виборів на окупованих територіях. Очевидно, жодні вибори не можуть бути проведені у ОРДЛО до того, як там будуть створені відповідні умови. Зокрема: виведені іноземні війська, відновлено дію українського закону, створено безпечні умови для проведення демократичної виборчої кампанії. Кампанії, яка б не поступалася кампанії у всій іншій Україні.

Історія цих виборів ще не завершилася. Залишилося найголовніше - день голосування. Нас чекають чергові проблеми та випробування.

Зокрема, залишається відкритим питання про коронавірус. Не зважаючи на всі залякування та прогнози, вибори через вірус переносити не стали, але це означає, що усі учасники голосування будуть змушені дотримуватися безпекових вимог. Як заради самих себе, так і заради інших. Найголовніше, щоб усі учасники голосування розуміли, що ставитися до цих вимог треба не формально, а серйозно.

Ну і найголовніше. Спокійна та демократична виборча кампанія має завершитися спокійним та законним голосуванням та підрахунком голосів. Найголовніше - забезпечити умови для волевиявлення, підрахунку, та визнати результати, якщо не буде вагомих підстав висувати претензії до виборчого процесу. Найголовніше - не перетворити вибори, які потрібні для формування дієздатного самоврядування, на політичні акції, які не стосуються самоврядування.

Скоро ми дізнаємось про результати голосування. І ми будемо змушені їх прийняти та визнати. Саме так і працює демократія. 



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!