Блог

Петро Олещук: Щодо результатів саміту Україна-ЄС

Реальний стан відносин Україна-ЄС

0

comments2192

Петро Олещук

Політолог, доктор політичних наук

Викладач КНУ імені Тараса Шевченка

Останнім часом тема відносин України та ЄС стала об'єктом для політичних спекуляцій в самій Україні. Чим тільки не “лякають” представники опозиції, які ще вчора були владою. І “безвіз” заберуть, і грошей давати не будуть, і покинуть нас напризволяще. Але, як відомо, єдиний критерій істини - це практика. І проявом цієї практики став останній самміт “Україна-ЄС”, котрий показав реальний стан відносин між Україною та Союзом, вступ до якого зафіксований у нашій Конституції.

Отже, що зафіксував самміт.

По-перше, Євросоюз пішов на зустріч у питанні надання Україні так званого “промислового безвізу”. Домовились про започаткування експертної місії для визначення готовності України до підписання цієї Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів. Це важливо, бо стосується можливостей розширення товарообігу між Україною та країнами Європи.

По-друге, Євросоюз погодився на оновлення Угоди про асоціацію, що було завданням вітчизняної дипломатії з 2014 року. Зараз, коли на ЄС припадає понад 40% нашого товарообігу, угода в своїй первісній редакції не задовольняє потреби України повною мірою. В ЄС показали, що це розуміють.

По-третє, розвіяні усіляки міфи та фейки про те, що у нас “відберуть безвіз” та іншу подібну маячню. Ні, ні про що таке мова не йшла. "Ми отримали запевнення в тому, що безвізовому режиму нічого не загрожує і він буде відновлений після пандемії", - заявив Володимир Зеленський на спільній прес-конференції з президентом Європейської ради Шарлем Мішелем. Більше того, за підсумками самміту оголошено, що Угода про відкритий авіаційний простір набере чинности вже найближчим часом. Текст цієї Угоди був погоджений ще 7 років тому, але її прийняття постійно відкладалося через внутрішні технічні проблеми у Євросоюзі, пов’язані з питанням про Гібралтар – заморську територію Британії, щодо якої існують суперечки з Іспанією. Угода запрацює, як очікується, на початку наступного року. Фактично, “відкрите небо” - це рішення, співмірне за значенням до самого безвізу. “Відкрите небо” - це можливість ще більш масованого заходу на український ринок лоукостів, дешеві квитки на літаки по всій Європі.

Крім того, ЄС підтвердив готовність підтримувати реформи в Україні (у тому числі і фінансово), допомагати Україні у боротьбі з “Ковід19”, ще раз повторив про підтримку суверенітету та територіальної цілісності України.

Все це - дуже важливо. Але найголовніше навіть не це. Останнім часом у нас з усіх сторін лунає критика відносин Україна-ЄС. На цьому тлі губиться той зміст, який має переважати. Зокрема, реформи, розширення економічних відносин та співпраці у всіх сферах. ЄС із партнера та союзника перетворюється на засіб досягнення кимось вузько-політичних цілей та предмет пропаганди. Але відносини з ЄС - це постійна робота, це дипломатія, це проекти. Лише так наша єроінтеграція може перетворитися з абстратктної цілі на щось цілком конкретне. І останній самміт якраз є подібною “віхою” на цьому шляху.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!