Головна Новини Суспільство події ТОП-5 подій тижня: розорені кораблі, катастрофа танкера і 13 підозр для Порошенка
commentss НОВИНИ Всі новини

ТОП-5 подій тижня: розорені кораблі, катастрофа танкера і 13 підозр для Порошенка

З понеділка українці чекали на наші кораблі, які поверталися додому, а Зеленський розповів, які питання задасть Путіну при зустрічі

24 листопада 2019, 20:00 comments3024
Поділіться публікацією:
ТОП-5 подій тижня: розорені кораблі, катастрофа танкера і 13 підозр для Порошенка

Повернули кораблі. Сьогодні, 18 листопада, російська сторона передала Україні чергових "в'язнів" — військові катери "Нікополь", "Бердянськ", а також буксир "Яни Капу". Ці судна були захоплені російськими прикордонниками в Керченській протоці разом із моряками у листопаді 2018-го. Раніше в РФ говорили, що не можуть повернути кораблі через те, що технічно вони знаходяться в жахливому стані, крім того, вони були речовим доказом у кримінальній справі.

В Очаків Миколаївської області військові катери прибули тільки в середу. Судна, повернення яких розцінили як крок до покращення відносин України і РФ, зустрічали українці з синьо-жовтими прапорами. Прибув в Миколаївську область і президент Володимир Зеленський, а також 17 моряків, яких вдалося повернути з Росії через рік після арешту.

Пізніше експерти оцінили стан повернутих кораблів "Бердянськ", "Нікополь" і "Яни Капу". Виявилося, що на судах відсутнє озброєння, боєприпаси, засоби зв'язку, а більшість устаткування несправне.

Так, тільки на бронекатері "Нікополь" немає зброї та боєзапасів, збереглася лише артустановка. Чимало речей "зникли" з числа озброєння і військової техніки. Зокрема, станція космічного зв'язку, надувний човен з мотором, блоки апаратури розпізнавання, вогнегасники, прилади освітлення, аварійний буй, акумуляторні батареї, камбузна плита і навіть унітаз. У такому ж стані і два інших кораблі.

Втім, у РФ запевняють: військові судна були передані Україні в нормальному стані і зі справною сантехнікою, що нібито підтверджують відеокадри зовнішнього і внутрішнього стану кораблів. "Якщо в момент переходу від берегів Криму до Очакова українська сторона зуміла "угробити" судна, то це проблема самої української сторони", — відповіли в ФСБ.

Справа Порошенко. В понеділок детективи Державного бюро розслідувань передали на затвердження в Генпрокуратуру підозру п'ятому президенту Петру Порошенку. Співробітники ДБР розслідують 13 кримінальних проваджень стосовно колишнього президента. За інформацією бюро, справи стосуються ухиляння від сплати податків і подальшого відмивання коштів, незаконного захоплення влади (мова про внесення кандидатури прем'єр-міністра у Верховну Раду за відсутності коаліції). Крім того, слідчі кажуть про незаконний перетин кордону з підробленими документами, можливу втрату матеріальних носіїв секретної інформації (серверів ситуаційної кімнати в Офісі президента), організацію незаконного переправлення в Молдову судді Миколи Чауса та інші можливі порушення. Відомо, що справи щодо екс-глави держави ведуть 7 слідчих, які вже 23 рази викликали Порошенко на допит, і тільки на три з них він з'явився. Крім того, в рамках розслідування допитали понад 560 свідків і призначили 35 експертиз.

Питання для Путіна. У середу президент України Володимир Зеленський заявив, що його команда готується до нормандского саміту, який повинен відбудутися 9 грудня. Голова нашої держави має намір обговорити з президентом РФ Володимиром Путіним не тільки питання припинення війни, але й повернення українських територій. Також він зазначив, що рішення по Донбасу необхідно шукати тільки дипломатичним шляхом, який починається з проведення складних переговорів у "нормандському форматі". Зеленський також зазначив, що все вищесказане стосується і ув'язнених українців, які утримуються в Росії з політичних мотивів. Президент сподівається, що, у підсумку, нам вдасться зробити обмін за схемою "всіх на всіх".

Пам'ять про Небесну Сотні. В четвер українці згадували тих, хто шість років тому віддав життя за свою країну на Євромайдані. У шосту річницю Революції Гідності голова держави Володимир Зеленський і його дружина прийшли на Майдан, щоб вшанувати пам'ять Небесної Сотні — десятків українців, що першими віддали своє життя за вільну країну. Володимир Зеленський заявив, що свобода і гідність "вшиті" в ДНК українського народу, тому прагнення до цих двох ідеалів є частиною нашої історії і сучасного життя.

Також президент обіцяє, що на місці загибелі героїв Небесної Сотні з'явиться Музей Революції Гідності, а також він зробить все, щоб злочини у лютому 2014 року були розслідувані, і винні понесли покарання.

Спецоперація. У п'ятницю в Одесі рятували моряків танкера Delfi, який через шторм зазнав аварії у Чорному морі, вдарившись об хвилеріз і перекинувшись. З акваторії порту "Південний" корабель зник вночі: його зірвало з якоря і понесло в море. Спочатку в команді танкера Delfi, який йшов під прапором Молдови, було 15 осіб, проте в момент лиха на борту перебувало три українця, включаючи капітана. На допомогу танкеру вийшли катери і приватний буксир "Австралія", однак вони не змогли підійти до аварійного судна через шторм.

Капітан Delfi відмовлявся подати сигнал SOS і евакуювати екіпаж без дозволу судновласника, який, в свою чергу, не виходив на зв'язок. За наказом капітана порту "Одеса" було прийнято рішення направити буксир, а також запропонувати евакуацію, але екіпаж танкера також відмовився від допомоги і не захотів покинути судно. Спецоперація почалася, лише коли корабель перекинувся: на берег спочатку витягли двох членів екіпажу - старшого механіка і матроса. З незрозумілих причин капітан запалив димову шашку, проте пізніше і його евакуювали водолази.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!