Блог

Вадим Трюхан: Альо, мсьє Путін? Макрон телефонує.

Президент Франції Емануель Макарон 2 липня поговорив з Президентом Росії Владіміром Путіним по телефону. З власної ініціативи.

0

comments5950

Вадим Трюхан

юрист-міжнародник

Голова правління громадської організації «Європейський Рух України» та юридичної фірми "ЮМАС". Дипломат, юрист-міжнародник, магістр державного управління, експерт з європейської інтеграції, національної безпеки, міжнародного публічного та європейського права. Працював на різних посадах в МЗС України, - від аташе Договірно-правового управління до заступника директора департаменту ЄС і Посла з особливих доручень. Був директором Координаційного бюро європейської та євроатлантичної інтеграції в Секретаріаті КМУ. Працював а Адміністрації Президента України, а також за кордоном, зокрема в місії ОБСЄ у Хорватії та в місії Ради Європи зі спостереження за виборами в Косово. 


Результатів - нуль. На сайті Єлісейського палацу куце комюніке з трьох абзаців. У ньому про стратегічну стабільність у Європі, Україну і Лівію. Детальніше тут: https://www.elysee.fr/.../echange-telephonique-avec-m...

 

 

Кремль опублікував розлогий прес-реліз, в якому перелік з семи питань: двосторонка, стратегічна стабільність на континенті, ЄС, Лівія, Нагірний Карабах, результати Женевського саміту, торгівля і Україна.

 

Позиції по «українському питанню» традиційно і незмінно діаметрально протилежні.

 

Французи акцентують увагу на тому, що це двосторонній міжнародний конфлікт. Зокрема в комюніке йдеться про те, що «Президент республіки нагадав про актуальність нормандського формату, в якому Франція та Німеччина виступають посередниками, щоб дозволити Україні та Росії припинити конфлікт та знайти рішення.»

 

Натомість росіяни продовжують видавати себе за посередника, мовляв це там українці щось між собою чубляться. При цьому ключові для них три речі, - 1) внутрішньоукраїнських характер конфлікту; 2) вина за зрив виконання мінських домовленостей саме на Україні і 3) прямий діалог по лінії «Україна - ОРДЛО».

 

Пряма цитата з прес-релізу Кремля ось: «При обсуждении внутриукраинского кризиса лидеры высказались за активизацию переговорного процесса в целях последовательной реализации минского «Комплекса мер» 2015 года, который был и остаётся безальтернативной основой урегулирования. Президент России указал на деструктивные действия Киева, по вине которого предпринимаемые – в том числе в «нормандском» формате – усилия фактически саботируются. Акцентирована необходимость полного выполнения украинскими властями ранее взятых на себя обязательств, прежде всего по установлению прямого диалога с Донецком и Луганском и правовому оформлению особого статуса Донбасса.» Весь текст за лінком: http://kremlin.ru/events/president/news/66055

 

Так що все по старому. Зради немає. Незважаючи на те, що Емануель Макрон, серед іншого, висловився про "прагнення встановити більш довірливі відносини з Росією, як випливає зі згаданого Комюніке.

 

Проте і до перемоги ще далеко. Подвижок в напрямку до звільнення від Росії окупованої частини Донбасу немає і в помині. Не говорячи вже про Крим і Севастополь.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!