Блог

Вадим Трюхан: Американський увікенд в Європі - шанс для України

11-14/15 червня намічається довгий американський увікенд в Європі.

0

comments6650

Вадим Трюхан

юрист-міжнародник

Голова правління громадської організації «Європейський Рух України» та юридичної фірми "ЮМАС". Дипломат, юрист-міжнародник, магістр державного управління, експерт з європейської інтеграції, національної безпеки, міжнародного публічного та європейського права. Працював на різних посадах в МЗС України, - від аташе Договірно-правового управління до заступника директора департаменту ЄС і Посла з особливих доручень. Був директором Координаційного бюро європейської та євроатлантичної інтеграції в Секретаріаті КМУ. Працював а Адміністрації Президента України, а також за кордоном, зокрема в місії ОБСЄ у Хорватії та в місії Ради Європи зі спостереження за виборами в Косово. 


11-13.06 Президент США Джозеф Байден відвідає Велику Британію, де буде брати участь у саміті G7 і проводити двосторонні зустрічі з Прем’єром Борісом Джонсоном та лідерами інших держав цієї блискучої сімки.

 

14.06 він буде в Брюсселі, де візьме участь у саміті НАТО та саміті ЄС - США.

 

Раніше циркулювали також припущення стосовно того, що Господар Білого дому  відвідає ще й одну зі східноєвропейських країн. Називалася навіть Словаччина, як можлива третя його зупинка під час його першого європейського турне. В той час у Братиславі відбуватиметься міжнародна конференція GLOBSEC, на полях якої лідер вільного світу міг би провести зустрічі зі своїми колегами з держав центральної та східної Європи. Хоча офіційні спікери Адміністрації Президента США поки що ці очікування не підтвердили.

 

До речі, як це не дивно, в офіційному прес-релізі про телефонну розмову Володимира Зеленського з Прем’єром Словаччини Едуардом Хегером від 21 квітня ц.р., розміщеному на сайті Президента України, немає жодної згадки про участь чи навіть запрошення до участі Президента Україниу цій конференції. Проте це ще нічого не означає.

 

Як правило, на саміти G7 та НАТО запрошуються лідери інших держав, зокрема у випадку обговорення питань, які їх напряму стосуються. На цих івентах також ухвалюються стратегічні рішення. Хоча й не обов’язково у письмовому вигляді.

 

«Українське» питання стане предметом обговорення на всіх трьох цих заходах 2021 року найвищого можливого рівня. Ймовірність - близька до 100%.

 

Більше того, не можна виключати й того, що в штаб-квартирі НАТО 14 червня ц.р. буде ухвалено доленосне, для України і всього континенту в цілому, рішення щодо подальших кроків у сфері євроатлантичної інтеграції нашої держави.

 

І от тепер виникає два питання.

 

Перше. Чи буде запрошено Володимира Зеленського до Лондона та/або Брюсселя для участі в самітах Великої сімки та/або Північно-Атлантичного Альянсу, а також для проведення першої робочої зустрічі з Президентом США?

 

Друге. Україна отримає ПДЧ чи лише запевнення в тому, що план буде, when appropriate times come?

 

І варіантів відповіді наразі є, як мінімум п'ять.

 

1) Президент України буде запрошений лише до Лондона, його зустріч з Президентом США відбудеться там, на саміті НАТО Україна не отримає ПДЧ.

 

2) Президент України буде запрошений лише до Брюсселя, його зустріч з Президентом США відбудеться там, на саміті НАТО Україна отримає ПДЧ.

 

3) Президент України не буде запрошений ні до Лондона, ні до Брюсселя, а на саміті НАТО Україна не отримає ПДЧ.

 

4) Президент Байден прилетить 15 червня до Словаччини і саме там відбудеться його перша зустріч з Президентом Зеленським, під час якої буде оголошено про надання Україні статусу головного союзника США з-поміж держав, які не є членами НАТО. Але ПДЧ Україна цього року не отримає.

 

5) Нічого не відбудеться взагалі. Президент США скасує своє європейське турне. Через пандемію.

 

Залишилось лиш дочекатися початку червня. Але інтрига буде триматися до останнього.



comments

Новини партнерів

comments

Інші матеріали автора


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!